חברת חשמל קיבלה אור ירוק לתבוע כספי שוחד
העליון מתח את תקופת ההתיישנות, ואישר לחברה לתבוע את עזבונו של בכיר שקיבל שוחד מספקים: "לא נצא מגדרנו כדי לפטור את הרמאי מחמת התיישנות"
בית המשפט העליון מתח את תקופת ההתיישנות ואישר לחברת חשמל להגיש תביעה נגד העיזבון של אשר כהן ז"ל, בכיר לשעבר שקיבל כספי שוחד. "אין בית המשפט צריך לצאת מגדרו כדי לפטור את הרמאי מחמת התיישנות, וככל שיש ספק, הוא צריך לפעול נגד הרמאי", כך כתב שופט העליון יצחק עמית בהחלטתו לאפשר לחברת החשמל לתבוע את עזבונו של כהן, שהורשע ב־2008 בקבלת שוחד מספקים של החברה בתחילת שנות האלפיים.
בדיון שהתקיים לפני כמה חודשים דווקא ניסה השופט עמית למנוע את התביעה משיקולים פרקטיים. "אם תזכו בערעור, הולך להיות פה משפט של כמה שנים טובות שיכול להיות שיסתיים ללא כלום. חברת החשמל תחטוף, היא יוצאת רע מאוד", אמר ושלח את הצדדים לגישור. אלא שהגישור לא צלח והצדדים חזרו לבית המשפט.
כעת השופט עמית הכריע בעד חברת חשמל. "וכלום עניינו של הציבור איננו תומך דווקא בהוקעת הרמאי על מעלליו, ולו גם כעבור זמן?", ציטט הלכה אחרת של העליון. בכך נמתחה תקופת ההתיישנות באופן שכלל גם את תקופת החקירה המשטרתית, שבה ידיעתו של התובע על השחיתות קלושה, ולכן לא תיזקף לחובתו במניין ההתיישנות.
התיק הוחזר אחר כבוד למחוזי בחיפה, שידון בתביעה נגד העיזבון של כהן, אף שחלפו כעשרים שנה מקרות האירועים, ואף שהנתבע המרכזי נפטר. כך גבר השיקול הציבורי־ההרתעתי למצות את הדין האזרחי, ולא רק הפלילי, כדי לא להשאיר את פירות העבירה בידי עיזבון העבריין.
גם היועץ המשפטי לממשלה התייצב לצד החברה. עמדתו נגזרה מהאינטרס הציבורי הרחב שלפיו "יש להאריך את מרוץ ההתיישנות עת עסקינן בעבירות מרמה". לדבריו, זאת מפני שהתובע מנוע לחקור בעצמו במקביל למשטרה מחשש לשיבוש, ואין "להענישו" ולמנוע ממנו לתבוע את נזקיו אם החקירה תגרום לחציית מועד ההתיישנות.
כאמור, שופטי העליון גילו בהתחלה יחס צונן כלפי חברת חשמל. הם נטו אמנם להסכים עם עמדתה המשפטית, שנתמכה על ידי היועץ המשפטי לממשלה, אבל מטעמים מעשיים הם דחפו את הצדדים לגישור. הגישור, שהתקיים בפני שופט בית המשפט העליון בדימוס צבי זילברטל לפני כחודשיים־שלושה נכשל מפני שההצעה הכספית היתה נמוכה מסכום השוחד, ולא סיפקה את חברת חשמל. כהן הורשע בנטילת שוחד בסכום של 1.3 מיליון שקל ובקבלת כ־400 אלף דולר נוספים, ממצא שעלה בהכרעת הדין, אך לא נכלל בכתב האישום.
כהן, לשעבר מנהל אגף האספקה והאחסנה בחברת חשמל, כיהן גם כיו"ר ועדת המכרזים. במסגרת תפקידו היה מעורב אישית בכל הליכי ההתקשרות עם ספקים, ובהם גם הספקית חשמל צפון, שבכיריה שיחדו אותו. המשחדים והמשוחד הורשעו ב־2008 בידי השופט יוסף אלרון במחוזי חיפה והרשעתם אושרה בעליון. כהן נשלח לשש שנות מאסר ונפטר בכלא ב־2010. שנה לפני כן תבעה חברת החשמל את כהן, תביעה שהפכה לתביעת עיזבון לאחר מותו.
לטענת ב"כ העיזבון, התביעה הוגשה לאחר תקופת ההתיישנות, שבע שנים, שהחלה ב־2001, עת התגלה "קצה החוט" לשחיתות. מנגד, טענה חברת החשמל כי מרוץ ההתיישנות החל לכל המוקדם ב־2005, כשהוגש כתב האישום נגד המעורבים בפרשה. לטענתה, בשנים 2001־2005 התנהלה חקירת משטרה בנושא, ובמהלכה היה צורך להשהות את מרוץ ההתיישנות. המחוזי חיפה קיבל את טענת העיזבון. בעקבות זאת חברת חשמל ערערה לעליון, וזה קיבל את עמדתה.
את חברת חשמל ייצג עו"ד יוסי אשכנזי מהרצוג פוקס נאמן. את עיזבון אשר כהן ייצג עו"ד גיל עשת.