מכה לבנט: מל"ג החליטה - לא תקום פקולטה לרפואה באריאל
היועמ"ש פסל את ההחלטה הקודמת, בגלל ניגוד אינטרסים של ד"ר רבקה ודמני. ההחלטה התקבלה ברוב של 3 נגד 2. נפתלי בנט: "אינני מתכוון לוותר"
הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה החליטה לא להקים פקולטה לרופאה באוניברסיטת אריאל. ההחלטה התקבלה ברוב של 3 נגד 2, בניגוד להחלטה הקודמת של הוועדה מיולי האחרון על הקמת הפקולטה.
- האם הקמת הפקולטה לרפואה באריאל בסימן שאלה?
- המל"ג אישרה הקמת פקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל
- המשנים ליועמ"ש: האישור להקמת הפקולטה לרפואה באריאל עלול להתבטל
היועמ"ש פסל את ההחלטה הקודמת בגלל ניגוד אינטרסים של ד"ר רבקה ודמני. תומך נוסף של הקמת הפקולטה, מזכיר הממשלה לשעבר צבי האוזר, יצא לנבצרות מהוועדה בשל התמודדותו לכנסת במסגרת מפלגת חוסן לישראל.
עכשיו יחזור הנושא ליועמ"ש, שיצטרך לפסוק האם החלטת ות"ת קובעת או שמא המלצה בלבד, ומי שעליה להחליט היא המועצה להשכלה גבוהה של יו"ש. החלטתו צריכה להתקבל תוך ימים ספורים, כיוון שעל פי חוק המועצה להשכלה גבוהה של יו"ש תחדל להתקיים בעוד 8 ימים.
נגד הקמת הפקולטה הצביעו פרופ' ישי טלמון מהטכניון, פרופ' יוסי שיין מאוניברסיטת תל אביב ופרופ' מונא מארון, מאוניברסיטת חיפה. בעדה הצביעו יו"ר ות"ת פרופ' יפה זילברשץ ושמעון יצחקי, נציג הציבור בוועדה שהתקיימה ביולי האחרון, שבה אישרה ות"ת את הקמת פקולטה לרפואה באריאל. זאת לאחר ששורת מינויים שביצע שר החינוך נפתלי בנט מהבית היהודי, הביאה רוב לאנשיו בוועדה.
ההחלטה על הקמת הפקולטה לרפואה בשטחים נחשבת בעיני בנט לאחד מהישגיו הפוליטיים העיקריים במשרד. הוא הביא אותה כדוגמה מרכזית להמחשת הצהרותיו כי "שברנו את קרטל האוניברסיטאות" ו"האקדמיה חדלה להיות המגרש הביתי של שוברים שתיקה והשמאל הציוני".
אחד המינויים של בנט בות"ת היא ד"ר רבקה ודמני. לאחר אישור הקמת הפקולטה לרפואה באריאל התברר שודמני נפגשה בדצמבר 2017 עם רקטור אוניברסיטת אריאל, פרופ' מיכאל וינוגרד, לדיון על העסקתה באוניברסיטה תוך קידומה לדרגת פרופסור.
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד דינה זילבר, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד רז נזרי, הורו בראשית השבוע לוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת), לקיים דיון מחדש בהקמת הפקולטה ובכך ביטלו למעשה את ההחלטה הקודמת.
במכתב ששלחו נזרי וזילבר ליועצת המשפטית של המועצה להשכלה גבוהה, עו"ד יעל טור כספא, הם כותבים כי "היועמ"ש הגיע לכלל מסקנה שיש לראות את ד"ר ודמני כמי שהייתה צריכה להימנע מלטפל בנושאים הנוגעים במישרין לאוניברסיטת אריאל. הימצאות של גורם המעורב בהחלטה במצב של ניגוד עניינים, מהווה פגם בהליך המנהלי. ניגוד העניינים שהתקיים בהחלטה מוביל לכאורה למסקנה כי על הות"ת לדון מחדש בהחלטה ללא נוכחותה של ד"ר ודמני".
ההחלטה המקורית התקבלה ברוב של 4 נגד שניים. כיוון ששניים מאנשי בנט בוועדה לא יכלו להשתתף, היה צפוי מראש שבהצבעה היום תתקבל החלטה הפוכה.
שר החינוך ויו״ר המל״ג, נפתלי בנט, אמר בתגובה ש ״אינני מתכוון לוותר, אלחם בקרטל האוניבסיטאות עד שנקים את הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל״.
מאוניברסיטת אריאל נמסר: "לצערנו נפלה ההחלטה היום משיקולים זרים". באוניברסיטה משוכנעים ש"לימודי הרפואה יחלו כמתוכנן באוקטובר הקרוב ואנו בטוחים כי הגורמים המוסמכים לכך יתמכו במהלך חיוני וחוקי זה כדי לאפשר קידום התהליך ללא מכשולים". עוד טוענים שם ש"הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל היא מהלך מרכזי בפתרון המשבר הלאומי במחסור ברופאים הלומדים בארץ".
ח״כ פרופ׳ יוסי יונה מהמחנה הציוני אמר בתגובה ש "אני מברך על ההחלטה המחודשת של המל״ג לבטל את הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל. ההחלטה להקימה נולדה בחטא הקומבינה של שר החינוך בנט. אני שמח שהמל״ג הבין את הטעות שנעשתה והפך את החלטתו. משרד החינוך הוא לא שלוחה של הימין וחשוב מאוד לשמור זאת כך".
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן ביקר את החלטת מל"ג. לדבריו, "מדובר במרכיב חיוני וקריטי להגדלת שיעור הסטודנטים לרפואה בישראל. לא מתקבל על הדעת שמחצית ויותר מבוגרי הרפואה בישראל מגיעים מחו״ל מבתי ספר שרמתם לא תמיד מספקת".