פערים עצומים: ציפיות השכר של עובדי ההייטק מול המציאות
נתונים של חברת Gloat מראים שבמקצועות מסויימים קיימים פערים של למעלה מ-10,000 שקל בין השכר שדורשים עובדי הייטק לעומת מה שהם מקבלים בסופו של דבר בפועל; "יש מגמה של אינפלציה מדומיינת בשכר"
הביקוש לעובדים בתעשיית ההייטק הוא גבוה ובהתאם כך גם השכר והתנאים. המחסור באנשי מקצוע הוא אמיתי השוק מזמן הפך להיות 'שוק של עובדים' ולא של מעסיקים. אנחנו רגילים לשמוע על משכורות העתק של עובדי ההייטק, על מענקי החתימה הדמיוניים והתחרות הקשה על הטאלנטים. לכן, נתונים של חברת Gloat - שמראים כי במרבית המקצועות בהייטק יש פערים של עשרות אחוזים בין ציפיות השכר לבין השכר החודשי שמשולם בפועל – הם מפתיעים.
- עובדים שעות מטורפות בהייטק? נינטנדו מוכיחה ששמונה זה מספיק
- "מישהו צריך לעשות את העבודה": מדוע הפכה קייב ליעד החם של ההייטק הישראלי
- מבט מבפנים: כך צדים טאלנטים בעמק הסיליקון
"המגמה בשוק עדיין מאוד ברורה. הביקוש למפתחים גבוה יותר מההיצע, חד משמעית. יש מחסור ומלחמה מטורפת על טאלנטים והמגמה היא מאוד חד כיוונית לטובת המפתחים מה שלא קיים בסקטורים אחרים. כל זה קיים ועל כן תנאי ההעסקה בשוק ההייטק מאוד טובים. יחד עם זאת, וחשוב להגיד את זה, זה מייצר מגמה של אינפלציה מדומיינת בשכר", אומר נועם מרדכי מנהל הפיתוח העסקי של חברת Gloat.
לדבריו, הפער בין ציפיות השכר לשכר בפועל לא נובע מכך שהמספרים האלה לא קיימים אלא כי המשכורות הגבוהות שלהם מצפים העובדים מגיעות אחרי שנות ניסיון רבות. "המספרים האלה קיימים בשוק, זה לא שהם 'חיים בסרט', רק שיש מקרים בהם ציפיית השכר לא ריאלית אל מול שנות הנסיון של האדם. האם תוך זמן מסויים ניתן להגיע לשכר הזה? בהחלט כן. אבל צריך 'קילומטראז'' כדי להגיע אליו".
הנתונים מראים שציפיות השכר של מפתחי תוכנה הן לשכר חודשי של כ-39,000 שקל כאשר בפועל השכר נמוך בלמעלה מ-10,000 שקלים – במציאות השכר הממוצע הוא 28,313 שקל בחודש. מפתחי Full-Stack מצפים להשתכר 33,986 שקל בחודש ובפועל משתכרים 29,929 שקל בחודש בממוצע. השכר הממוצע של אנשי DevOps הוא 28,333 שקל בחודש וציפיות השכר גבוהות בלמעלה מ-8,000 שקלים 36,835 שקלים בחודש.
"הצמיחה המהירה של התעשייה ביחד עם המחסור בכוח אדם, מוביל את אותם טאלנטים לדרוש אף יותר, ואת זה אנחנו רואים בשיקוף הנתונים. יחד עם זאת, מההיכרות והעבודה שלנו עם מאות חברות בישראל - ניכרת שביעות רצון בקרב העובדים מנתוני השכר שלהם״, אומר מרדכי.
האם ציפיות שכר לא ריאליות יפגעו בקבלה לעבודה של מועמדים?
"בדרך כלל התשובה היא לא. הפרש של כמה אלפי שקלים זה לא מה שיכריע לכאן או לכאן. אם האדם הוא המועמד 'תותח' אבל מבקש 5,000 שקל יותר ממה שהחברה מוכנה לשלם זה לא מה שישבור את המו"מ. זה לא בהכרח שהחברה תתקפל אבל אפשר לתת הטבות שוות כסף – לרוב מוצאים פתרון. הדברים שמכריעים בסופו של דבר הם המקצועיות וההתאמה לדנ"א של החברה, בטח כשזו חברה בצמיחה. ההחזר על ההשקעה במציאת המועמד המתאים גדול יותר מאשר ההטבה או כמה אלפי שקלים בשכר. עם זאת, אם יש הבדל לא ריאלי בציפיות השכר אז כנראה שלא יהיה בכלל שיח".