בית המשפט העליון פסל את מיכאל בן-ארי ואישר את עופר כסיף
שופטי העליון החליטו ברוב קולות שלא לאפשר לבן ארי להתמודד בבחירות לכנסת הקרובה. השופט סולברג התנגד להחלטה. בנוסף אושרה השתתפותן של המפלגות הערביות בבחירות לכנסת וכן של מועמד חד"ש עופר כסיף
שופטי בית המשפט העליון פסלו הערב (יום א') את מועמדותו של ד"ר מיכאל בן-ארי מאיחוד מפלגות הימין. הם אישרו את מועמדותו של עופר כסיף ואת השתתפות המפלגות הערביות בבחירות.
ברוב דעות החליטו שופטי בית המשפט העליון לקבוע שבן-ארי לא יוכל להתמודד בבחירות לכנסת ה-21. השופט נועם סולברג היה בדעת מיעוט וסבר כי יש לאפשר לו להתמודד. בנוסף השופטים דחו את העתירות נגד השתתפותו של איתמר בן גביר.
בנוגע לעתירות שהוגשו נגד השתתפות המפלגות הערביות וד"ר עופר כסיף, החליטו שופטי העליון להתיר להם להתמודד. השופט מינץ התנגד למועמדותו של ד"ר כסיף ושל רשימת בל"ד-רע"ם, ואילו ההחלטה לאשר את השתתפות רשימת חד"ש-תע"ל התקבלה פה אחד.
מאיחוד מפלגות הימין נמסר בתגובה: "פסיקת בג"ץ היא בושה וחרפה. אנחנו נעצור את ההשתוללות האקטיביסטית של בג"ץ. זהו תיאטרון האבסורד בהתגלמותו ותוצאה ידועה מראש של שופטים שטבעי יותר שיישבו בבית הדין של מרצ. לא השופטים יקבעו לעם מי יהיו נבחריו, רק העם יקבע".
עו"ד יצחק בם, שייצג בדיון את בן ארי, מסר בתגובה: "יש להצטער על כך שמי שנתנו לעזמי בשארה וחנין זועבי את כרטיס הכניסה לכנסת פסלו את בן ארי. זוהי פגיעה בהליך הדמוקרטי ואני מקווה שהכנסת הבאה תרסן את כוחו של בית המשפט העליון לפגוע בהליך הדמוקרטי ותאפשר בסופו של דבר לבוחרים, ולא לשופטים, להחליט".
עופר כסיף (חד"ש-תע"ל) הודה לבג"ץ על החלטתם: "שמח שנעשה צדק. כפי שהיועמ"ש כבר קבע קודם לכן, אין שום הצדקה לפסילתי ומדובר היה בניסיון פוליטי מביש של הכהניסטים בחסות נתניהו".
מרשימת בל"ד-רע"ם נמסר בעקבות ההחלטה לאפשר לה להתמודד: "ההחלטה על פסילת הרשימה בוועדת הבחירות המרכזית הייתה החלטה פוליטית חסרת כל בסיס ראייתי, ששוב לא הצליחה לעבור את מבחני בג"ץ ונובעת אך ורק מחשש המערכת הפוליטית הישראלית ממצעה של הרשימה, שמאתגר את השיח הציוני שמבוסס על עליונות נגד כל מי שאינו יהודי במדינה".
ח"כ איימן עודה, יו"ר רשימת חד"ש-תע"ל, הגיב להחלטת השופטים: "עשה נכון בית המשפט שפסל רק את בן ארי, מה שמחזק את העובדה שוועדת הבחירות שהכשירה את הכהניסטים וניסתה לפסול את רשימות חד"ש-תע"ל ורע"ם-בל"ד היה ניסיון השתקה גזעני ובזוי של הימין, של מי שמפחד מקולות שמאתגרים את השיח המסית והאלים, של מי שמפחד משיתוף פעולה ערבי-יהודי, של מי שמפחד לאבד את השלטון עד כדי שהוא פורס שטיח אדום לכנסת לטרנספריסטים חשוכים תומכי תורת גזע ומעודדי הרג ואלימות".
ביום חמישי האחרון דן העליון בהרכב של תשעה שופטים בפסילת בן-ארי, שהתמודדותו אושרה על ידי ועדת הבחירות המרכזית. בדיון, תהה השופט יצחק עמית: "האידיאולוגיה של ד"ר בן-ארי זה שמי שמזדהה עם התנועה הלאומית הערבית הם אויבים, ולפחות 99 אחוזים מערביי ישראל מזדהים עם התנועה. האם הוא נגד כל האוכלוסייה הערבית?".
עורך דינו של בן ארי ניסה להסביר כי "לד"ר בן-ארי אין התנגדות לאדם שמזדהה עם מדינת ישראל כמדינת העם היהודי". השופט יצחק עמית הקשה: "אז 99 אחוזים מהערבים הם אויבים? כי זו הלוגיקה". עו"ד יצחק בם, פרקליטו של בן-ארי, הגיב: "מי שלא נאמן למדינת ישראל, לא צריך להיות אזרח בה". השופט ניל הנדל אמר: "מה זו נאמנות? מי שלא עובר על החוק גם לא נאמן?".
בן-ארי עצמו ביקש לשאת דברים בפני השופטים ואמר: "אני משוכנע שיש רבים שנאמנים ואני נותן בהם אמון במי שנאמן במדינה ויש להם את מלוא הזכויות. מעולם לא ביקשתי לשלול את זכויותיו של איש אפילו על רקע הזדהויותיו עם הנאמנות הערבית".
בדיון זה פרץ עימות בין ח"כ בצלאל סמוטריץ' שהעיר הערות ביניים ממושבו לנשיאה, השופטת אסתר חיות. חיות ביקשה ממנו להפסיק להעיר הערות ביניים. הוא התפרץ והשיב: "אני שמבקש שתכבדו את הכנסת. אנחנו מכבדים אתכם ואנחנו מייצגים את הריבון ואני מבקש שגברתי לא תזלזל בנו". הנשיאה חיות: "אדוני לא יעיר פה הערות ולא יצעק פה. בכנסת יש קריאות ביניים וזה דבר מקובל ואצלנו זה לא נהוג".
ביום רביעי האחרון דן בית המשפט העליון גם בעתירתו של בן-ארי לפסילת מועמד מפלגת חד"ש-תע"ל, ד"ר עופר כסיף ובפסילת רשימת המפלגה כולה. כמו כן, דן בפסילת רשימת בל"ד-רע"ם. לפי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אין מקום לפסילת מועמדות כסיף.
15 נציגים הצביעו בעד פסילתו של כסיף ו-10 התנגדו לפסילה בוועדת הבחירות המרכזית. במקביל, ועדת הבחירות דחתה את הבקשה למנוע את ההשתתפות של כל רשימת חד"ש-תע"ל בבחירות, אולם קיבלה את הבקשה למנוע את השתתפות רשימת רע"ם-בל"ד בבחירות עם 17 שהצביעו בעד הפסילה ו-10 שהצביעו נגדה.