יותר קשה למצוא עבודה: על כל משרה פנויה, מתמודדים 4 מחפשים בממוצע
עפ"י נתוני הלמ"ס, הרבעון האחרון של 2018 הוא השני ברציפות שבו חלה עלייה ביחס בין מספר מחפשי העבודה למספר המשרות הפנויות במשק; מדובר בשינוי מגמה, אחרי תקופה של שנתיים בהן היחס בדרך כלל ירד. עם זאת, ישנם מקצועות בהם נשמר יחס של 1:1
האם מתחזקים החששות לעלייה בשיעור האבטלה? הרבעון האחרון של 2018 הוא הרבעון השני ברציפות בו חלה עלייה ביחס בין מספר מחפשי העבודה למספר המשרות הפנויות במשק, שעומד כעת על 3.7; כלומר, על כל משרה מתמודדים 3.7 מחפשי עבודה בממוצע. בשנת 2018 כולה עלה היחס הזה לשיעור של 3.5. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ד').
- הלמ"ס: שפל של שלוש שנים בביקוש לעובדים במשק
- הלמ"ס: עלייה של 3.4% בשכר הממוצע במשק בינואר
- לראשונה: מינהל התכנון מגבש תוכנית אסטרטגית לשטחי תעסוקה
משמעות הדברים היא שיש יותר אנשים שמחפשים עבודה ממספר המשרות שיכולות לקלוט אותם; על כל כארבעה אנשים שמחפשים עבודה בתפקיד מסויים, ישנה רק משרה אחת פנויה לאיוש. משמעותו של מצב בו קיימות פחות משרות ממחפשי עבודה, היא שהאפשרות לתעסוקה במשק מצטמצמת.
הגדרת מספר "מחפשי העבודה" מורכבת ממועסקים שחיפשו עבודה אחרת בארבעת השבועות שקדמו לסקר, מבלתי מועסקים (מובטלים שמחפשים עבודה באופן אקטיבי) ומכאלה שאינם משתתפים בכוח העבודה (מובטלים שלא מחפשים עבודה באופן אקטיבי).
פחות משרות פנויות על המדף
מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-5.1% ברבעון הרביעי של 2018 לעומת הרבעון השלישי, והסתכם ב-101.9 אלף משרות, לעומת 107.4 אלף משרות ברבעון הקודם. מספר המשרות הפנויות ברבעון זה הוא הנמוך ביותר בין הרבעונים בשנת 2018, ומשקף שפל חדש מזה שנתיים - כלומר, מאז הרבעון הראשון של 2017 - אז עמד מספר המשרות הפנויות על 96.1 אלף.
המשמעות של ירידה במספר המשרות הפנויות היא שהביקוש לעובדים מצד המעסיקים ירד – יש פחות משרות על המדף שמחכות שמישהו יאייש אותן. בדרך כלל מדובר באינדיקטור מקדים לכך שתחול עלייה באבטלה, היות שהמעסיקים מפסיקים לגייס, ואם המצב יחמיר יתכן שהם יתחילו לפטר. מהלך הדברים, בדרך כלל, הוא שנרשמת ירידה בביקוש, ולאחר מכן, במידה והמצב מחמיר, חלה גם עלייה באבטלה.
עדיין מוקדם לקבוע האם זוהי תחילתה של מגמת עלייה בשיעור האבטלה, אבל בהחלט ניתן לזהות שינוי מגמה לאחר תקופה של כשנתיים שבה היחס בדרך כלל פחת, למעט עליות קטנות שלאחריהן התייצב על 3.2 ברבעון השני של 2018.
יש לציין כי יחס של 1:1 בין מספר מחפשי העבודה לבין מספר המשרות הפנויות - אשר משמעותו היא, כאמור, שמספר המשרות שווה למספר המבקשים לעבוד בהן - קיים במקצועות כגון מפתחי תוכנה, נציגי מכירות בטלפון, בוני בתים למגורים, נהגי משאיות כבדות ונהגי אוטובוסים; לעומת זאת, ישנם משלחי יד בהם היחס גבוה מ-7, כגון: מנהלים אדמיניסטרטיביים ומנהלי מכירות, מנהלים בתחומי התעשייה ומזכירות מינהלית וכללית.