$
בארץ

דעה

מה חסוי במתקני ההתפלה: מים עכורים במשרד הבריאות

ועדת הבדיקה שהקים משרד האנרגיה כדי לבחון את איכות המים ופעולות מתקני ההתפלה בשורק ובפלמחים עלולות להתברר רק כקצה הקרחון בכל הנוגע למערך בדיקות המים ברמה הארצית

ליאור גוטמן 08:3214.05.19

ועדת הבדיקה שהקים משרד האנרגיה כדי לבחון את איכות המים ופעולות מתקני ההתפלה עלולה להתברר רק כקצה הקרחון בכל הקשור למערך בדיקות המים ברמה הארצית.

 

 

הפרשי מליחות במי השתיה שמפיקים מתקני ההתפלה בשורק ובפלמחים הובילו את שר האנרגיה יובל שטייניץ להקים צוות במטרה לברר עד כמה בדיקות איכות המים עקביות, תואמות את התקנים והרגולציה שהוכתבה על ידי המדינה, ולוודא שבריאות הציבור לא נפגעה.

 

מתקן ההתפלה אשדוד. משרד הבריאות סירב להעביר חומרים בטענה שלא כל החומר ברשותו; מתקן ההתפלה אשדוד. משרד הבריאות סירב להעביר חומרים בטענה שלא כל החומר ברשותו; צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

עתה מתברר שהמידע לגבי איכות המים של התושבים אינו שקוף במלואו לציבור, והפעם האחראי לכך הוא משרד הבריאות. זה האחרון מסרב לפרסם לכאורה מידע מקיף על איכות המים סביב מתקני ההתפלה, בנימוק שזו משימה כבדה, שתגזול שעות ארוכות ועלולה "להשבית" פקידים מביצוע עבודתם.

 

הדברים אינם המצאה תקשורתית אלא נמסרו בכתב לבית המשפט המחוזי בירושלים, במסגרת עתירה של המועצה האזורית מטה אשר, שמעוניינת לבחון אפשרויות הקמת מתקני התפלה חדשים באזור עכו. המועצה, שמיוצגת על ידי עו"ד רענן הר זהב ויונתן ברמן ממשרד הר זהב, אדלשטיין ברמן, פנתה לפני כשנה למשרד הבריאות וביקשה לקבל מידע על "זיהומים במי ים שבקרבת מתקני ההתפלה". משרד הבריאות לא העביר את כל החומר הנדרש, והמועצה נאלצה לדרוש את החומר תחת שימוש בחוק חופש המידע.

 

משרד הבריאות מתנגד גם לבקשת המידע החדשה. בתגובתו לבית המשפט, הוא מספק תירוצים למכביר לשאלה מדוע המידע לא מועבר. כך למשל נטען שהמשרד אמור לאסוף מידע ממספר גורמים ממשלתיים, ולא הכל ברשותו. עוד נטען שמי שאחראי על חופש המידע עזב, מה שהוליד קושי לספק את המידע.

 

עוד הוא טוען שבינתיים נשלחו חלק מהחומרים, אבל לדבריו יזדקקו שם למאות שעות חיטוט במאות מסמכים רק כדי לספק לתושבי מטה אשר מידע על כלל הזיהומים בקרבת מתקני התפלה. משרד הבריאות מבקש לדחות את הבקשה בשל מה שמכונה "הקצאת משאבים בלתי סבירה", מכיוון שאופי הבקשה נתפס על ידם כ"מסע דיג". הנושא יתברר השבוע בדיון מיוחד בבית המשפט המחוזי.

 

מים הוא מצרך בסיסי והטיפול בו חייב להתבצע בשקיפות מלאה ועקבית. ולכן אם אנו מבקשים מבעלי עסקים פרטיים שיפעלו בשקיפות כלפי הציבור, קל וחומר יש לדרוש את אותו רף גם ממשרדי הממשלה. משרד הבריאות טוען מצדו כי "אחת לרבעון המשרד מעמיד באתר האינטרנט של המשרד את כל המידע הנוגע לבדיקות שבוצעו לרבות מתקני ההתפלה. מענה לטענות העותרת יימסר במסגרת ההליכים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x