למ"ס: ירידה מתונה במספר המשרות הפנויות בפברואר-אפריל
בשלושת החודשים האלה חלה ירידה של 1.3% במספר המשרות הפנויות בחישוב שנתי – לעומת ירידה חריפה יותר של 7.7% בחישוב שנתי בחודשים ינואר עד מרץ. על פי הנתונים למלצרים, מהנדסים וסוכני מכירות היה הכי קל למצוא משרה פנויה
בשלושת החודשים פברואר עד אפריל חלה ירידה מתונה יותר לעומת החודשים הקודמים במספר המשרות הפנויות, בעוד שבחודש אפריל אף חלה עלייה של 2.1% במספר המשרות הפנויות לעומת חודש מרץ. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ד').
- יותר קשה למצוא עבודה: על כל משרה פנויה, מתמודדים 4 מחפשים בממוצע
- הלמ"ס: שפל של שלוש שנים בביקוש לעובדים במשק
- שיעור האבטלה צפוי לעלות? ירידה של 7% במספר המשרות הפנויות
מספר המשרות הפנויות מעיד על הביקוש לעובדים מצד המעסיקים ומשקף כמה משרות, הממתינות לאיוש, נמצאות על המדף. בעוד שבסקירות החודשים הקודמים של הלמ"ס על המשרות הפנויות חלה ירידה שהלכה והחריפה במספר המשרות הפנויות, בנתוני החודשים פברואר-אפריל התמתנה הירידה.
בשלושת חודשים אלה חלה ירידה של 1.3% במספר המשרות הפנויות בחישוב שנתי – לעומת ירידה חריפה יותר של 7.7% בחישוב שנתי בחודשים ינואר עד מרץ, שהגיעה אחרי ירידה של 7% בחודשים דצמבר עד פברואר ושל 6.9% בחודשים אוקטובר-דצמבר.
המשמעות של החישוב שנתי היא שאם הירידה תימשך בקצב דומה של 1.3%, מספר המשרות הפנויות יירד עד סוף השנה ב-1.3%.
כשמספר המשרות הפנויות יורד, זהו איתות שהביקוש לעובדים מצד המעסיקים ירד – יש פחות משרות על המדף שמחכות שמישהו יאייש אותן. זהו בדרך כלל אינדיקטור מקדים לעלייה צפויה באבטלה, משום שהמעסיקים מפסיקים לגייס, ואם המצב יחריף, יתכן שהם יתחילו לפטר. לאחר שנרשמת ירידה בביקוש, ואם המצב מחמיר, חלה גם עלייה באבטלה.
באפריל, לפני הנתונים מנוכי העונתיות, שמתקבלים לאחר הסרת הרעשים הסטטיסטיים מימי פעילות מיוחדים ומחגים, עמד מספר המשרות הפנויות על 100.7 אלף – עלייה לעומת 98.6 אלף במרץ. אחוז המשרות הפנויות בחודש זה מכלל המשרות היה 3.6% - עלייה לעומת 3.53% בחודש מרץ.
אולם לעומת התקופה המקבילה אשתקד, מספר המשרות הפנויות באפריל היה נמוך ב-1.8% – באפריל 2018 נרשמו, לפי הנתונים מנוכי העונתיות, 102,525 משרות פנויות. עם זאת, אפריל הוא החודש הראשון מזה חמישה חודשים בו מספר המשרות הפנויות חצה את רף ה-100 אלף – לראשונה מאז דצמבר, בו נרשמו 101,474 משרות פנויות.
בחלוקה למשלחי יד (הפעילות שאדם מבצע בתפקידו, ללא קשר למקצוע שלו), מספר המשרות הגבוה ביותר בשלושת החודשים פברואר-אפריל היה במשלח היד מלצרים ומוזגים – 9,036, כלומר, במשלח יד זה הכי קל למצוא משרה פנויה. במשלח יד זה אף חלה העלייה הגדולה ביותר בביקוש לעובדים לעומת שלושת החודשים ינואר-מרץ – עלייה של 17%.
משלח היד הבא עם הביקוש הגדול לעובדים הוא מהנדסים, כולל מהנדסי מחשבים, חשמל, תעשייה וניהול מכונות, שם בחודשים פברואר-אפריל המתינו 8,993 משרות לאיוש. מדובר בירידה של 4% במספר המשרות הפנויות לעומת ינואר-מרץ.
גם במשלח היד של עובדי מכירות, כולל סוכני מכירות, נציגי מכירות, עוזרי מכירות בחנויות ומוכרים בדוכנים ובשווקים, היה ביקוש גבוה לעובדים עם מספר משרות פנויות שעמד על 8,873 – עלייה של 2% לעומת אומדן ינואר-מרץ.
מספר המשרות הנמוך ביותר היה במשלח היד טכנאי רשתות ומערכות מחשבים, שעמד על 433, וזאת ב-12% פחות מינואר-מרץ – הירידה הגדולה ביותר מבין משלחי היד במספר המשרות הפנויות.
התאוששות נרשמה בענף הבינוי, שחווה ירידה מתמשכת במספר המשרות הפנויות מאז דצמבר, מ-12,120 משרות פנויות בחודש זה ועד 8,393 משרות פנויות במרץ – ירידה של 30.7%, בהתאם להתמעטות הפעילות בענף הבנייה (בחודש מרץ נרשמה צניחה במספר התחלות הבנייה למגורים ב-10.4% תוך שנה). אולם באפריל חזר מספר המשרות הפנויות בענף הבינוי לעלות והוא עמד על 10,846.