בגלל החשש ממחסור בבנזין ביהמ"ש הותיר את פעולת דור כימיקלים ללא שינוי
לאחר שנסגר איזור בתי הזיקוק בחיפה בשל חשש לדליפת גז מסוכן - שופטת המחוזי אישרה את המשך הזרמת חומרי הגלם ממפעל דור כימיקלים לבתי הזיקוק; אך קבעה כללי בטיחות מחמירים הכוללים סיורים דו שבועיים לאורך הצנרת, עד לדיון נוסף בבקשה להשבתת המפעל שייערך ביולי
שופטת ביהמ"ש המחוזי בחיפה תמר שרון-נתנאל אישרה את המשך הזרמת חומרי הגלם ממפעל דור כימיקלים לבתי הזיקוק בחיפה. כזכור, לפני כעשרה ימים, משטרת ישראל חסמה מספר רחובות במפרץ חיפה לאחר שתושבים התלוננו על ריח חריף.
- חשד: חומרים מסוכנים שמקורם בבתי הזיקוק בחיפה דלפו לים
- אחרי שנה וחצי: ישר בן מרדכי פורש מתפקיד מנכ"ל בזן
- תוכנית אסטרטגית למפרץ חיפה: עד 100 אלף דירות במקום בתי הזיקוק
בדיקות במקום הולידו חשש לדליפת גז מסוכן, מה שכאמור הוביל לסגירת האזור ולאחר מכן להשבתת חלק ממתקני חברת דור כימיקלים שהוליכו חומרים לבית הזיקוק החיפאי. אחד החומרים היה MTBE, שהוא חומר מחמצן שמוהלים בתערובת הדלק שאמור להעלות את האוקטן שלו ולצמצם את זיהום האוויר משריפתו במנועי המכוניות. בתי הזיקוק טענו אז שמדובר ברכיב מהותי בייצור הבנזין, ובלעדיו קיים חשש שתוך שבועיים יאזל המלאי שיש בידי בתי הזיקוק.
מאחר ומדובר במתקן תשתית חיוני שמספק כ-60% מהיצע הבנזין והסולר למשק, ב"זן דיווחה לבורסה שהיא עלולה להגיע למצב של חוסר אספקת בנזין למשק, אולם עיריית חיפה ביטלה את רישיון העסק של המפעל מחשש לשלום הציבור. דור כימיקלים עתרה לביהמ"ש המחוזי בחיפה כנגד פעולות עיריית חיפה, וביהמ"ש הוציא צו ארעי שהתיר את פעילות המפעלים עד לשמיעת עמדות הצדדים היום (ד') בבוקר.
בדיון שנערך בביהמ"ש המחוזי בחיפה שטחו הצדדים את הטענות שלהם בעד ונגד ביטול הזרמת החומרים מדור כימיקלים לב"זן. בסיכומו של דיון פסקה שרון-נתנאל ש"לעניין מאזן הנוחות יש לשקול, מצד אחד, את הנזק הכלכלי שייגרם למבקשת ולצדדים שלישיים ובכללם בתי זיקוק וכן את הנזק שייגרם לאינטרס הציבורי, של כלל המשק, ולאינטרס של אזרחיה ותושביה של מדינת ישראל, העלול להיפגע בשל הפגיעה הצפויה באספקה סדירה של בנזין, ככל שהחלטת הרשות תיוותר על כנה".
עוד קבע ביהמ"ש ש"יש לציין, כי לא רק למבקשת ולבתי זיקוק אינטרס בהזרמת MTBE לבתי זיקוק, אלא גם לציבור הרחב, שכן החומר משמש בייצור דלק באוקטן גבוה, המונע נזק לאיכות הסביבה ולציבור. בהקשר לכך יש לציין, כי בתי זיקוק הוכרזה כמפעל חיוני, לפי צו החברות הממשלתיות, וסעיף 2 לצו זה קובע, כי 4 'למדינה אינטרסים חיוניים בקשר לחברה כמפורט להלן: הבטחת קיומה הרציף של פעילות זיקוק נפט גולמי, ייצור מוצריו ואספקתם בישראל, בכלל זה מצוי ייצור הבנזין".
באותה נשימה ביהמ"ש מחדד ש"השיקול המרכזי והחשוב ביותר, הוא השיקול של הבטחת שלום הציבור ובריאותו. 8 לשיקול זה יש לתת משקל משמעותי, על אף שאין זה השיקול היחיד", מה שמוביל לקביעת כללי בטיחות מחמירים שכוללים בין השאר סיורים פעמיים בשבוע לאורך הצנרת ובדיקות לחץ מיוחדות של ארבעת צנרות ההזרמה שם. כלל הבדיקות ידווחו לביהמ"ש שיערוך דיון נוסף בבקשה להשבית את המפעל כבר בתחילת יולי הקרוב.
יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה, עו"ד שרית גולן, מסרה בתגובה ש"קיבלנו את החלטת בית המשפט המאפשרת לחברת דור להמשיך ולהזרים חומרים בצנרות השונות של המפעל (מלבד זאת שבה התרחשה הדליפה לפני כ 10 ימים ) יחד עם זאת בית המשפט לא הסתפק בתנאים קודמים של המשרד להגנת הסביבה והוסיף תנאים נוספים מחמירים בהם תצטרך חברת דור לעמוד ולדווח לבית המשפט. אנו רואים חשיבות עליונה בפיקוח הדוק על המפעל ונוודא כי יעמוד בתנאים המחמירים של בית המשפט. במקביל נמשיך לבחון טכנולוגיות מתקדמות על מנת לוודא שמקרים כאלו לא יישנו ובהתאם נחייב את המפעל ליישמם"
מעיריית חיפה נמסר: "ראש העיר עינת קליש-רותם מברכת על החלטת השופטת תמר שרון נתנאל בפסק הדין של דור כימיקלים נגד העירייה. החלטתה משלבת באופן מרשים חשיבה ודאגה לשלום הציבור ובטחונו. בניגוד למנדט המצומצם של עיריית חיפה, המאפשר או מתן רשיון עסק או שלילתו, לבית המשפט קיימת יכולת למצוא פתרונות יצירתיים".
במפתיע, קליש-רותם עוד הוסיפה שהיא "שמחה שכבוד השופטת הורתה על הפסקת פעילות שני הצינורות הפגומים, אך לא הסתפקה רק בזאת ודרשה בנוסף גם לקיים בדיקות לארבעת הצינורות הנוספים, תחת לוחות זמנים ברורים וצפופים, ובתנאים קפדניים. אין כל ספק שעלינו לכונן יחסי עבודה תקינים עם המפעלים וגופי הממשל, הוגנים ומקצועיים, והכל על פי החוק. לשם פנינו מועדות".