בלעדי לכלכליסט
דרישה למנוע מ־IDE להתמודד על מתקן ההתפלה באשדוד
מתמודדות על המכרז לרכישת מתקן ההתפלה באשדוד דורשות לפסול את חברת הנדסת התפלה IDE מלהשתתף בו. לטענתן החברה מחזיקה בידע קריטי רב על המתקן שלהן אין, לאחר שנשכרה לבצע בו תיקונים
הגופים המתמודדים במכרז לרכישת מתקן ההתפלה של מקורות באשדוד, דורשים לא לאפשר לחברת הנדסת התפלה (IDE) — חברת ההתפלה הגדולה בישראל — להתמודד במכרז. הגופים רומזים שבמידה שהנדסת התפלה תזכה במכרז, הם יפנו לבית המשפט וידרשו את פסילתה.
- מקימות מתקן ההתפלה באשדוד תובעות 300 מיליון שקל מהראל
- הסכסוך בין האוצר לבנק הפועלים על מתקן ההתפלה הכושל באשדוד עולה מדרגה
- הפועלים מתנגד למכירת מתקן ההתפלה באשדוד לפני שיתוקן
חלק מהגופים הגישו תלונה לוועדת המכרזים שהוציאה לדרך את המכרז בחודש שעבר. לטענתם הנדסת התפלה נחשפה למידע עודף מהותי לאחר שבשנה שעברה ביצעה, בהזמנת מקורות, עבודה מעמיקה על המתקן באשדוד כדי לקבוע את עלות התיקונים בו בעקבות הליקויים שהתגלו בו לאחר שהוקם על ידי החברות סדיט הספרדית ומנרב הישראלית. עלות התיקונים שקבעה הנדסת התפלה עמדה על 250 מיליון שקל ועל עבודת התיקונים שביצעה החברה היא קיבלה כ־9 מיליון שקל.
המכרז נמצא בשלב מיון מוקדם של החברות שיתמודדו על רכישת המתקן. מקורות יזום, החברה הבת של מקורות (51%) שמחזיקה במתקן היא שמנהלת את המכרז כשההצעות שיוגשו על ידי המתמודדות יהיו לרכישת מניות חברת הזכיין (אשדוד התפלה בע"מ) וחברת המפעיל (אשדוד התפלה־תפעול בע"מ). התחרות אמורה להיערך בשני שלבים: ראשית מיון מוקדם של המתמודדים; ובשלב השני המכרז עצמו, שבמסגרתו יוזמנו להשתתף אותם תמודדים שיוכרזו על ידי ועדת המכרזים כ"מתמודדים כשירים". הוועדה לא קיבלה עדיין החלטה אם לפסול את הנדסת התפלה.
המועד האחרון להגשת הצעות להליך המיון המוקדם נקבע ל־15 ביולי השנה כשהחברות שמוזכרות כמי שיתמודדו על רכישת המתקן הן הנדסת התפלה, האצ'יסון, קרן תש"י, ורידיס, שיכון ובינוי, GES, וקבוצת אלייד.
חלק מהמתחרות טוענות כאמור כי הנדסת התפלה קיבלה גישה פיזית למתקן, וצברה מידע מעמיק שאינו נגיש ליתר המתמודדים. בנוסף, עבודת התיקונים של החברה על הליקויים לא פורסמה. "מבצע העבודה (IDE) מכיר כבר באופן בלתי אמצעי, מקיף ומעמיק את הבעיות במתקן והוא יכול לתת הצעה מדויקת ומיטבית יותר במסגרת המכרז. יותר מכך, ככל שאותו גורם ידע מראש שהוא גם מתמודד פוטנציאלי בעתיד הרי שהוא יכול היה לתמרן את תוצאות העבודה שביצע בהתאם ליכולותיו והערכותיו — דהיינו ביצוע העבודה עם מבט סובייקטיבי, גם לגבי תמחור", טוענות המתמודדות בתלונה שהגישו. במקורות לא הגיבו על כך.
לאחרונה נאלצה הנדסת התפלה למכור את מתקן ההתפלה בשורק לחברת דן, לאור דרישות רשות התחרות שהעמידה זאת כתנאי להשתתפותה במכרז להקמת מתקן שורק 2.
מתקן ההתפלה באשדוד הוקם בהשקעה של 1.1 מיליארד שקל, כשבנק פועלים העמיד מימון של מיליארד שקל להקמת המתקן יחד עם קרנות הפנסיה עמיתים וכלל ביטוח. אולם הוא פועל חלקית בשל ליקויים מהותיים בבנייתו, שהביאו למחיקה של 430 מיליון שקל משוויו. כושר ההתפלה שלו הגיע לעתים ל־15% בלבד מהספקו, והוא צבר הפסדים של 35-30 מיליון שקל בשנה.
המתמודדת שתזכה במכרז תקבל פיצוי למימון חלק מהתיקון של המתקן וההערכות הן שהמתקן יימכר בכ־300 מיליון שקל, כשהזוכה יקח על עצמו גם חוב של מיליארד שקל לבנק פועלים.
מהנדסת התפלה נמסר כי החברה "טרם החליטה אם תתמודד במכרז הרכישה וההפעלה של מתקן ההתפלה באשדוד. עם זאת יובהר כי אין כל מניעה משפטית להתמודדותה, אם אכן יוחלט לעשות זאת. הטכנולוגיה הייחודית של החברה ויכולותיה המקצועיות מאפשרות לה להתמודד ולזכות באופן תחרותי במכרזים לתכנון, הקמה ותפעול מתקני התפלה בעולם כולו".