תוכנית לימודים ומבחני הסמכה חדשים לרואי החשבון
בהמשך להחלטת המועצה מינואר על ביטול שנת ההשלמה, גובשה תוכנית שתכלול שבעה סמסטרים בשכר לימוד אקדמי, במקום שישה סמסטרים ושנת השלמה בעלות 25 אלף שקל; לאור הירידה בביקוש למקצוע, במועצה מקווים כי ההקלה תמשוך סטודנטים לספסל הלימודים
תוכנית הלימודים החדשה של ראיית החשבון תכלול שבעה סמסטרים, בשכר לימוד אקדמי במקום שישה סמסטרים היום ושנת השלמה שעולה כ-25 אלף שקל, כך עולה ממסקנות הביניים של הצוות המקצועי שמינתה יו"ר המועצה ומנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור.
- "המהלך לשינוי לימודי ראיית חשבון ישפר את מעמד המקצוע"
- מנכ"לית משרד המשפטים: "מסלול הכשרת רו"ח הוא לא נורמלי ומרחיק סטודנטים"
- האוניברסיטאות יאתגרו את ביטול שנת ההשלמה לרו"חים
התוכנית, שגובשה בתיאום עם המל"ג, קובעת בין היתר הפחתה במשקלה של החשבונאות הפיננסית, קיצור הבחינות הסופיות בחשבונאות פיננסית ובביקורת ל-4 שעות במקום 8 שעות בחינה, הוספת בחינה סופית נוספת במיסים (שתארך גם כן 4 שעות) ודגש על לימודי טכנולוגיה ואתיקה.
המלצות אלו מגיעות בהמשך להחלטת מועצת רואי חשבון מינואר האחרון על ביטול שנת ההשלמה. הביטול נעשה דרך ההחלטה כי הלימודים בשנת ההשלמה לא יפטרו את הסטודנטים מ-3 מבחני הסמכה כפי שפטרו עד היום. כעת במבנה הלימודים החדש אין צורך באותה שנת השלמה. עדכון תכנית הלימודים לחשבונאות נעשה כעת בשיתוף עם המועצה להשכלה גבוהה.
התוכנית החדשה אמורה לקצר את מסלול ההכשרה ולחסוך כסף לסטודנטים הן בביטול השנה היקרה (שכאמור שכר הלימוד בה יותר מכפול משכר לימוד אקדמי) והן בכך שתאפשר להם להשתלב מוקדם יותר בשוק העבודה. במועצת רואי החשבון מקווים כי המהלך גם יסייע למשוך בחזרה אל המקצוע סטודנטים נוספים לאור הירידה בביקוש ללימודי החשבונאות בשנים האחרונות, בין היתר לאור העלייה בביקוש ללימודי ההנדסה בקרב בעלי אורנטציה מתמטית. המחסור בסטודנטים שיתורגם בהמשך למחסור ברואי חשבון עלול להקשות על עבודת הביקורת שהם נדרשים לעשות בחברות, לייקרה.
את ההמלצות גיבש צוות בראשות ד"ר ורו"ח, קרן בר חוה, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית בירושלים, נציגת המועצה להשכלה גבוהה במועצת רואי חשבון וחברה במוסד לתקינה חשבונאית. לצדה מונו כחברים בצוות רו"ח ועו"ד משה אשר, מנהל רשות המיסים לשעבר (שכיהן גם כחבר במועצת רואי חשבון באותן שנים), כיום יועץ בתחומי המיסים והליווי העסקי; פרופ' ורו"ח דן וייס, חבר סגל וראש מכון קיסרר למחקר בחשבונאות בפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב; פרופ' ורו"ח יורם עדן, ראש בית הספר הבינתחומי לחברה וקהילה במכללה האקדמית הדסה ויו"ר הוועדה המייעצת לנושאי בחינות של מועצת רואי חשבון.
במקביל סיכמו יו"ר המועצה, פלמור ונשיאת לשכת רואי חשבון, רו"ח איריס שטרק, על קיום דיון מיוחד במועצה, במסגרתו תיבחן התאמת תקופת ההתמחות לרפורמה, במטרה להמליץ לשר המשפטים על קיצור ההתמחות, כך שמסלול ההכשרה כולו יעמוד על 5 שנים בלבד (שלוש שנים וחצי לימודים אקדמיים ושנה וחצי התמחות).
מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון, אמי פלמור מסרה כי "אחרי עשרות שנים בהן סבלו לימודי מקצוע ראיית החשבון מקיבעון וחוסר התאמה מלא לסביבה העסקית המשתנה, אני שמחה על השלמת המהלך המקצועי והיסודי שהובלנו במועצה. מדובר בתהליך מורכב שמטלטל את המוסדות האקדמיים ואת השוק. התוצאה הסופית תהיה חיזוק מעמדם והכשרתם של רואי החשבון כשומרי סף חיוניים בכלכלה הישראלית מצד אחד, והקלה בנטל הרגולטורי והכספי על הסטודנטים מצד שני ".
ראש הצוות המקצועי לבחינת תכנית הלימודים החדשה, ד"ר קרן בר-חוה: "אני מבקשת להודות ליו"ר המועצה, אמי פלמור, שהובילה באומץ רב ובהקשבה תהליך מעמיק וחשוב, שלהערכתי יציל את המקצוע. תהליך העבודה חשף בפנינו את העובדה שניתן משקל יתר ללמידת חשבונאות פיננסית, על חשבון תחומי ידע חשובים לא פחות".
רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון: " אנו ממשיכים לשמור על איכות מקצועית גבוהה, אבל גם מסירים הרבה מאד חסמים, וכן מוסיפים תכנים רלבנטיים וכלים מתקדמים. המטרה שלנו היא שהשילוב הזה, יזניק את מקצוע ראיית החשבון, כך שהמוסמכים החדשים ישלבו בין העולם הכלכלי והפיננסי לטכנולוגי , מהלך שיקנה להם כרטיס כניסה למגוון רחב של עיסוקים בהם נדרשות מיומנויות, יכולות ואתיקה, המהווים חלק מתהליכי ההכשרה של רואי חשבון, שתפקידם להמשיך ולהוביל את הכלכלה הישראלית".
שר המשפטים, בתקופת ממשלת המעבר, ח"כ אמיר אוחנה מסר כי "מדובר ברפורמה חשובה שמביאה בשורה מהותית ללימודי מקצוע ראיית החשבון ותצעיד את התחום כולו קדימה. פעם נוספת ניתן לראות כי מדיניות של הקלה בבירוקרטיה והורדת חסמי כניסה לשוק מטיבה עם כלל הצדדים. בכוונתי לתמוך ולקדם מהלכים נוספים ברוח זו ככל הניתן."