$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

תחנת הכוח של שיכון ובינוי לא עומדת ביעדי הפקת החשמל

בעקבות תקלות, התחנה בגלבוע ביקשה מרשות החשמל דחייה של שנה עד להפעלתה המלאה. אי אספקת החשמל מהווה מכה ליעדי ייצור החשמל הירוק

ליאור גוטמן 06:5210.07.19

תחנת הכוח גלבוע שבבעלות שיכון ובינוי ואלקטרה בנייה צפויה לפעול במתכונת מלאה ולהפיק את החשמל שהתחייבה לספק למשק רק בסוף 2019 ‑ יותר מחצי שנה לאחר מועד ההפעלה המקורי של התחנה, כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בתחנת כוח הידרו־אלקטרית שפועלת בטכנולוגיית אגירת מים שאובה ‑ ייצור חשמל באמצעות מים.

 

 

בישיבה שהתקיימה לאחרונה ברשות החשמל, הרגולטור שמפקח על תחנות הכוח, התברר שחלק מהציוד של התחנה אינו בר־שימוש. מאחר שמועד רישיון הפעלת תחנת הכוח מסתיים כעת (בחודש יולי), בעלי תחנת הכוח ביקשו דחייה של עד שנה של ההפעלה המסחרית המלאה. רשות החשמל מודעת לכך שלא ניתן להפעיל את התחנה, והדיון האם לאשר דחייה של שנה יעלה במליאת הרשות הקרובה.

אייל לפידות מנכ"ל שיכון ובינוי אייל לפידות מנכ"ל שיכון ובינוי צילום: שאול גולן

 

כך או כך, כבר ברור שתוכניות המדינה לעמוד ביעדי ייצור החשמל הירוק (חשמל המופק מאנרגיות מתחדשות) ספגו מכה. זאת בשל ההספק הירוד של תחנת הכוח בגלבוע שנחשבת ירוקה בשל השימוש במים והיעדר הפליטות.

 

תחנת הכוח אגירה שאובה שבגלבוע היא אחת משלוש התחנות היחידות שנבנות בישראל בטכנולוגיה זו, ובמקור היתה אמורה להיות הראשונה שתופעל. התחנות האחרות יוקמו בכוכב הירדן ובאזור מנרה. עלות התחנה היא כ־2.2 מיליארד שקל, מתוכם כ־1.8 מיליארד שקל הגיעו מקונסורציום שארגן בנק לאומי יחד עם גופים מוסדיים עוד ב־2014.

 

הבעיות שבבניית התחנה לא החלו היום. בשלוש השנים האחרונות נרשמו במקום מספר תאונות עבודה שהובילו למותם של שלושה עובדים. התאונה האחרונה נרשמה לפני שנה וכללה נפילת גופי בנייה שהסתיימה בהרוג ושמונה פצועים.

 

למעשה, שיכון ובינוי עצמה דיווחה במאי האחרון (בפרסום הדו"ח הרבעוני הראשון שלה ל־2019) על בעיות בהפעלת התחנה. בדו"ח נכתב כי "ב־5 במרץ 2019 אירעה שריפה באחד השנאים העיקריים באתר הפרויקט. הנהלת השותפות הקבלנית של הפרויקט מעריכה כי כתוצאה מהשריפה והצורך בתיקון השנאי, יחול עיכוב משמעותי בלוחות הזמנים הצפויים להשלמת ומסירת הפרויקט של מספר חודשים".

 

מאז הדיווח לבורסה עברו יותר מ־4 חודשים והפעלת התחנה מתעכבת. גורמים במשק החשמל טוענים שהיה קושי בהשגת חלפים לאלו שנשרפו, ומאחר ולא מדובר במוצר מדף, הגעתם התעכבה.

 

אז מתי המשק יראה את אותם 300 מגה־ואט שאמורים להגיע לרשת החשמל? על פי הערכות ראשוניות, יש סיכוי שתוך כמה שבועות בודדים לפחות יחידה אחת מתוך השתיים שמוצבות שם תחל לעבוד ובהספק שבשאיפה יהיה מלא, כלומר שיעמוד על 150 מגה־ואט.

 

לגבי היחידה השנייה, הדעות חלוקות וההערכות הן שייתכן והיא תפעל בסוף השנה ואולי אפילו ב־2020, מה שמסביר מדוע הוגשה בקשה לדחייה של 12 חודש של ההפעלה המסחרית המלאה.

 

במידה ורישיון התחנה יוארך, לגופים המממנים לא תהיה בעיה לגבות את החוב, והוא יזוז שנה קדימה מתכנון הזמנים המקורי. מנגד, אישור הפעלה אחר שלא יתיישר עם הבקשות של שיכון ובינוי ואלקטרה בנייה עלול ליצור בעיה מול מי שהעניק את הכסף לפיתוח, עם מחזור של שנה ויותר בתכנון ההכנסות המקורי של תחנת הכוח. החלטת הרגולטור צפויה להתקבל בשבועות הקרובים.

 

משיכון ובינוי נמסר בתגובה כי "הקמת מתקן האגירה השאובה בגלבוע הסתיימה מבחינה מהותית, והמתקן נמצא בחודשים האחרונים בשלב ההרצות (Commissioning). לצערנו אירעה שריפה באחד השנאים הראשיים של המתקן בחודש מרץ השנה, תקלה אשר גרמה לעיכוב בהרצות, במיוחד באחת מיחידות הייצור, אשר צפויה לחזור לפעילות בתוך זמן קצר ולאחר חזרת השנאי מתיקון בחודש אוגוסט (בעוד כ-5 שבועות).

 

"ההרצה של יחידת הייצור השניה (כל אחת מהיחידות בהספק של 150 מגוואט) חודשה זמן קצר לאחר האירוע וצפויה להסתיים כבר בסוף החודש הנוכחי. יחידה זו מייצרת חשמל מזה מספר חודשים במסגרת הרצות המתקן, ואף ייצרה חשמל לבקשת ניהול המערכת במשך יומיים באירוע מזג האוויר הקיצוני ששרר ב-23 ו-24 במאי. אנו מעריכים כי המתקן יחל לפעול באופן מסחרי מלא עד סוף השנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x