החלטת הריבית האחרונה: "אי ודאות גבוהה במיוחד לגבי ההתפתחויות הכלכליות בארץ ובעולם"
מפרוטוקול הדיונים של החלטת הריבית עולה כי ארבעה חברים בוועדה המוניטרית של בנק ישראל הצביעו בעד הותרתה על כנה ברמה של 0.25%. רק חבר אחד תמך בהעלאה בטענה שהריבית הנוכחית אינה תואמת את מצב המשק, בהשוואה לתנאים הכלכליים והריביות במספר מדינות אחרות בעולם
בנק ישראל פרסם היום (ב') את פרוטוקול הדיונים על ההחלטה שקיבלה הוועדה המוניטרית ב-8 ביולי, להותיר את הריבית על כנה. מהפרוטוקול עולה כי 4 חברים בוועדה הצביעו בעד הותרת הריבית על כנה וחבר אחד היה סבור שיש להעלות את הריבית ב-0.25% לרמה של 0.5%. הנגיד, אמיר ירון, הגדיר את ההחלטה כ"קשה במיוחד".
- המדד צנח, הריבית לא תעלה
- מעלה ריבית או לא? הזיגזג של אמיר ירון הפיל את הדולר
- יו"ר הפד ג'רום פאוול רומז על הורדת ריבית עוד החודש
ארבעת החברים שסברו כי יש להותיר את הריבית ברמתה הנוכחית הסבירו כי על אף שסביבת האינפלציה יציבה זה מספר חודשים בטווח יעד האינפלציה, "ישנה כעת אי ודאות גבוהה במיוחד לגבי ההתפתחויות הכלכליות בארץ ובעולם ולכן יש להותיר את הריבית על כנה בעת זו".
נזכיר כי בעת החלטת הריבית עמדה האינפלציה השנתית על 1.5%, מעל יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה (1%-3%) אך ב-15 בחודש התפרסם מדד חודש יוני שהפתיע מאוד את השווקים וצנח ב-0.6% - דבר שהותיר את האינפלציה השנתית על רמה של 0.8% בלבד - מתחת ליעד. בעקבות האירועים האלו, הערכות בשוק ההון הן ששאין סיכוי להעלאת הריבית בקרוב.
אותם 4 חברים ציינו כי למרות שמסתמנת תפנית במדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים המובילים (הפחתת ריבית בארה"ב ובאירופה – א.פ.) שתשפיע בחלקה על המשק המקומי (דרך שער החליפין) "על קובעי המדיניות להגיב בעיקר להתפתחויות המקומיות". הם העריכו עוד ש"ייתכן שבחודשים הקרובים יבשילו התנאים להעלות את הריבית ב-0.25%, אך הדגישו כי ההחלטה תהיה מותנית בהתפתחויות לגבי סביבת האינפלציה וההתפתחויות הכלכליות בארץ ובעולם".
מנגד, חבר הוועדה החמישי סבר כי נכון להעלות את הריבית ל-0.5%, מכיוון שלדעתו הריבית הנוכחית אינה תואמת את מצב המשק, בהשוואה לתנאים הכלכליים והריביות במספר מדינות אחרות בעולם.
בהקשר הזה חשוב להזכיר כי זה כמעט 11 שנים רצופות (עם הפסקה קלה) שהריבית הריאלית (הריבית בניכוי האינפלציה) נמצאת בטריטוריה השלילית. ריביות שליליות לתקופות ממושכות הן מתכונת בטוחה להיווצרותן של בועות בשוק המוצרים הפיננסים ובשוק הנדל"ן שמעודדות את האזרחים להשקיע את כספם במוצרים אשר סיכונם הפיננסי הוא גבוה מאוד.