פרסום ראשון
הלפרין אישרה את עסקת EMG, דלק ונובל ישמרו גז גם ללקוחות מקומיים
רשות התחרות אישרה לדלק קידוחים ולנובל אנרג'י לרכוש את צנרת הגז המושבתת של EMG - ופתחה את הדרך לייצוא גז למצרים עוד השנה; לאישור הרכישה מספר תנאים, ובראשם: שחקני הגז יחוייבו לשריין את כמות הייצוא המיועדת למצרים גם עבור המשק הישראלי
רשות התחרות, בראשות הממונה מיכל הלפרין, אישרה הבוקר (ד') לדלק קידוחים ונובל אנרג'י לרכוש את צנרת הגז המושבתת של EMG, כך נודע לכלכליסט; כעת, פתוחה הדרך לקראת ייצוא גז למצרים עוד השנה.
- המדינה מקדמת הקמת צנרת גז שתתחרה בדלק ונובל אנרג'י
- המשרד להגנת הסביבה פירסם טיוטת הערות לציבור לפעילות אסדת לווייתן
- נשיא מצרים א-סיסי דן עם בכירי נובל אנרג'י על הרחבת שיתופי הפעולה בתחום הגז
לאישור הרכישה מספר תנאים, ובראשם זה הקובע שהמשק המקומי לא יסבול מחוסר יכולת לייבא גז זול ממצרים, גם אם האפשרות הזו תיאורטית בשלב זה. לפיכך, רשות ההגבלים מחייבת את דלק, נובל ושאר שחקני הגז לשריין את כמות הייצוא המיועדת למצרים עבור המשק הישראלי - כלומר לקחת נתח מהמאגרים הקיימים ו"לצבוע אותו" לצרכים עתידיים. המטרה של המהלך היא לאפשר ללקוחות ישראלים לרכוש גז זול, כאילו הם מצאו ספק מצרי שמוכן למכור להם במחיר יותר נמוך ממה שהם היו משיגים כאן.
בהתבסס על שני חוזי הייצוא שנחתמו בתחילת 2018 מול דולפינוס המצרית, השריון האמור מהווה כ-5% מנפח הגז שיש בלוויתן, וכ-10% מנפח הגז שיש במאגר תמר, כמות לא מבוטלת ששני המאגרים לא יוכלו לשווק שנים ארוכות.
הרשות טוענת שהיא תבחן את המצב בעוד 10 שנים, כדי לראות האם יש צורך לבצע תיקונים בהגבלות. שיריון מכסת הגז נולד לראשונה כבר בשנת 2012, אז החליטה המדינה לאשר עסקאות החלף (SWAP) בין מאגרים, כך שכאשר מכסה יוצאת ללקוח לחו"ל, תשוריין במקביל מכסה אחרת בהיקף דומה לשוק המקומי. אז החליטו על המהלך חברי ועדת צמח, שעל מסקנותיה חתום בין השאר הממונה על ההגבלים הקודם דיוויד גילה.
מגבלה נוספת שרשות התחרות מציבה הבוקר כתנאי לאישור עסקת הרכש היא ביצוע בדיקת OPEN ACCESS לצנרת; כלומר, אם יתגלה שיש בה מקום להוליך גז למצרים, אבל נובל ודלק לא משתמשות בו, הן תהיינה חייבות להעמיד אותו לטובת אחרים. כך, מאמינים ברשות התחרות, תווצר תחרות על השוק מקומי בהבאת חברות חדשות שיחפשו פה גז וישברו את הדואופול דלק / נובל, שמלווה את המשק מאז 2004. כזכור, רק אתמול נכנסו לישראל שתי חברות גז בריטיות חדשות, והם אמורות להתחיל בשנה הקרובה בחיפושי גז חדשים ברישיונות שטרם נבדקו.
עבור המשק הישראלי - כמו גם דלק ונובל - מדובר בבשורה מעודדת, כיוון שהיא פותחת את המשק לייצוא גז למצרים לראושנה בתולדות המדינה. בפברואר 2018 חתמו שותפויות לוויתן ותמר על שני חוזי ייצוא גז בכמות זהה - 32 מיליארד מ"ק מכל מאגר - ולאורך תקופה של 10 שנים. ההכנסות המשוערות מהייצוא נאמדות ב-15 מיליארד דולר לשני המאגרים, כאשר חצי מההכנסות מיועדות בכלל להיכנס לקופת המדינה בדמות תמלוגים ומיסים.
צנרת הגז של EMG נרכשה לפני כשנה בעלות של 518 מיליון דולר, רכש שבוצע ביחד עם חברת איסט גז המצרית, שפתחה עם דלק ונובל חברה חדשה שנרשמה בהולנד על מנת לממן את העסקה. הבוקר חשף כלכליסט שהמדינה לא מחכה שצנרת הגז המצרית תתמלא בחוזים, והיא מקדמת במקביל אלטרנטיבה מהירה לייבוא גז מצרי - אם וכאשר יימצא שם ספק שירצה למכור ללקוחות מקומיים.
עו"ד לינור דויטש, מנכ"לית לובי 99, מסרה בתגובה: "מצער מאד שהממונה איפשרה למונופול הגז, הגובה כיום מחיר מונופוליסטי גבוה מהציבור, להשתלט לגמרי על הפתח היחידי לתחרות בו. כמה מהר נשכח כי עד לפני שנים לא רבות מילא הגז הטבעי המצרי תפקיד תחרותי ראשון במעלה במשק הישראלי, ומחיר הגז היה נמוך משמעותית ממחירו היום. לאור העובדה שמצרים מייצאת כיום גז טבעי למדינות אחרות, החלטה נכונה היתה מונעת השתלטות ומאפשרת לכל היותר שימוש זמני, עד להיווצרות ההזדמנות ליבוא ממצרים. התנאים שקבעה הממונה חלשים וחסרי שיניים, ואין בהם להבטיח תחרות אמיתית. נשקול את צעדינו בהתאם".