$
בארץ

הרוקחים לבג"ץ: "הקפאת רפורמת הקנאביס תביא לאספקת מוצרים נחותים"

הסתדרות הרוקחים הגישה את תגובתה להחלטת בג"ץ לחזור ולמכור קנאביס רפואי לפי האסדרה הישנה ששומרת על מחיר קבוע. יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי: "כשאנחנו שכבנו במיטה בלי טיפול, הרוקחים חגגו ברווחי עתק שעשו על גב החולים"

צלי גרינברג 11:1010.12.19

החלטת בג"ץ להקפיא זמנית את רפורמת הקנאביס שמחייבת את החברות לחזור ולספק קנאביס רפואי במסגרת האסדרה הישנה מ-15 בדצמבר עד סוף מרץ 2020, ממשיכה לעורר תגובות מצד הגורמים השונים הקשורים לנושא.

 

 

 

הסתדרות הרוקחים הגישה אתמול (ב') תגובה להחלטת בג"ץ ובה היא כותבת כי בעיית המחירים מתחילה במגדלי הקנאביס הרפואי ואינה מעמיקה בבתי המרקחת, וכי החלטת בית המשפט תחזיר את השוק אחורנית ותוביל ל"אספקת מוצרים נחותים וחוסר יכולתנו לנפק קנאביס רפואי".

 

הרוקחים טוענים, כי "המגדלים המרכזיים שפעלו באופן בלעדי בשוק, קודם להסדרה החדשה (רפורמת משרד הבריאות המחייבת תקינה של מוצרי הקנאביס הרפואי ומכירתם באמצעות בתי המרקחת בלבד), החליטו כי הם מתאמים ביניהם מחיר נוח ורווחי ביותר עבור עצמם. הדבר הובא לידיעת משרד הבריאות ולכאורה קיבל את ברכתו, ללא כל הליך סדור וללא כל סמכות חוקית כלשהי. למעשה, מדובר בהסדר כובל בלתי חוקי.

 

"באופן מפתיע, המחיר הוגדר כמחיר לכל כמות חודשית, ללא קשר לשאלה כמה גרם נדרש למטופל. די בעובדה זו כדי להבין כי מדובר במחיר שמבחינת המגדלים כולל שולי רווח עצומים, המאפשרים להם לספוג מחיר ללא קשר לכמות", כתבו הרוקחים.

 

הרוקחים צרפו תחשיב של ברכה גל, מנהלת היחידה לכלכלת הייצור במשרד החקלאות, לפיו  עלות גידול קנאביס רפואי לחווה ממוצעת בישראל המשתרעת על כ-4 דונם היא 3.46 שקלים לגרם, וכי על פי נתוני הסתדרות הרוקחים כ-70% מהמטופלים לא צורכים יותר מ-30 גרם בחודש. כלומר, עלות הגידול החודשית עבור מטופל מוערכת בכ-104 שקל בעוד המגדלות מוכרות במסגרת ההסדרה הישנה ב-370 שקל - רווח של 266 שקל למטופל, במסגרת 70% מצרכני הקנאביס הרפואי. "מכאן ברור כיצד ומדוע החליטו המגדלים, תוך תיאום מחירים, כי הם מוכנים ל'סבסד' את הצרכנים הכבדים, ולמכור מנה חודשית, ללא קשר לכמות, במחיר של 370 שקל", כותבים הרוקחים.

 

 

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים צילום: באדיבות הסתדרות הרוקחים

 

הרוקחים מתייחסים גם לאחוזי התגמול שלהם וכותבים כי "מחירי המכירה, הנקבעים על ידי המגדלים או המפיצים, קובעים על פי רוב רווח גולמי של 25% לבתי המרקחת. מתח רווחים זה עומד אל מול מאות אחוזי רווח שהמגדלים גרפו לכיסם לפי ההסדרה הישנה, ורווחים ניכרים ביותר שהמגדלים ממשיכים לגרוף גם בהסדרה החדשה".

 

"חזרה למדיניות בלתי חוקית זו", הם טוענים "שתביא בהכרח לכישלון מוחלט של הרפורמה, לחזרה לאספקה של מוצרים באיכות נחותה, ולכך שבתי המרקחת, הרוכשים את הקנאביס הרפואי מהמגדלים באותו המחיר שבו המגדלים מוכרים לצרכן, לא יוכלו להמשיך ולנפק קנאביס רפואי. בהחלטה על צו הביניים למעשה קיבל בית המשפט את העתירה ונתן את הסעד המבוקש, ביטול הרפורמה והאסדרה החדשה כולה".

 

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים, אמר לכלכליסט, כי "יהיה צורך לשחרר שוב את הפקק שייווצר אצל מגדלי הקנאביס הרפואי ועל משרד הבריאות ללחוץ על המגדלים להעביר סחורה לבתי המרקחת, ולהגביר את קצב האישורים לבתי מרקחת מנפקים. לגבי המחיר, משרד הבריאות ומשרד האוצר דנים בנושא, ונקבל את החלטתם".

 

"הרוקחים חגגו ברווחי עתק" 

 

דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי אמרה לכלכליסט, כי "בזמן שרוב המטופלים בילו את תקופת החגים במיטה נטולי טיפול, הרוקחים חגגו ברווחי עתק שעשו על גב החולים, וכעת מרגישים שלא הרוויחו מספיק. הם דורשים מבית המשפט לחזור בו מצו ביניים שנועד לוודא שנקבל טיפול רפואי, כדי שהם יוכלו להמשיך ולהרוויח. היום גילינו את פרצופה האמיתי של תעשיית בתי המרקחת, ולצערנו היא מאששת את הסטיגמה שדבקה בה לאורך השנים. העמותה בטוחה שכבוד בית המשפט לא יפספס את מנת החמדנות שהם הגישו לפתחו".

 

דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי דנה בר און, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי צילום: אוראל כהן

 

מגדלי הקנאביס הרפואי קיבלו את תגובת הרוקחים בהסתייגות. חלק מהם אמרו לכלכליסט: "ניתן להבין את הרוקחים. אבל בתגובה הם לא הציגו את מחיר הגידול האמיתי, שוועדת המחירים אוספת מאיתנו כיום, ואת מחיר הייצור והעמידה בתקנים שכמעט ומכפיל המחיר של המוצרים. וכמובן, שאת האחוז שהם גובים, שנלקח מהמחיר של המוצר שאנחנו מוכרים, הם הציגו בדרך אחרת. לגבי המחיר עצמו, הוא נקבע על ידי משרד הבריאות בשנת 2010, ואז הכמות הממוצעת ללקוח הייתה פחותה בהרבה מאשר היא היום. לאורך השנים ביקשנו לעלות המחיר באופן תדיר, ומשרד הבריאות כל הזמן אמר שעוד רגע יש רפורמה ואז זה שוק חופשי וכל אחד יחליט. זה גם נמצא בפרוטוקולים לאורך כל וועדות הכנסת השונות שהיו בנושא".

 

x