$
תיירות

סודות החופשה

חייכו, מצלמים אתכם: כך תוודאו שלא התקינו לכם מצלמה נסתרת במלון

במהלך 2019, התרבו הדיווחים באתרי החדשות על מצלמות שהוחבאו בחדרי אירוח. הן הוצנעו באינספור דרכים - מגלאי עשן ושעונים ועד לבקבוקי שמפו ודיאודורנטים. אז איך מתגוננים מפני החדירה לפרטיות?

שירות כלכליסט 08:0001.02.20

האם אתם חוששים ממצלמה נסתרת בבתי המלון או בדירות הנופש שבהם אתם מבקרים? בשנת 2020, כבר אי אפשר לבטל את החששות הללו בטענה שמדובר בהיסטריה מוגזמת.

 

 

במהלך 2019, שורה ארוכה של דיווחים ברשתות ובאתרי החדשות חשפו את הטרנד. מטייל אחרי מטייל, רבים מהם סיפרו כיצד גילו מצלמות מוחבאות בחדרי האירוח שלהם. המצלמות שנחשפו הוצנעו באינספור דרכים, בגלאי עשן, בשעונים, במטענים ואפילו בבקבוקי שמפו ודיאודורנטים.

 

חוששים שמצלמים אתכם? חוששים שמצלמים אתכם? צילום: USA Today

 

 

המצלמות נחשפו בין היתר בחדרי אירוח של Airbnb במיאמי, אך גם בעשרות בתי מלון ברחבי העולם, כולל בסידני, בקייפ קוד שבמסצ'וסטס, בסן פרנסיסקו, במיניאפוליס, בצ'נגדזו בסין ובטהרי בהודו.

 

החדשנות והנגישות מעודדות את השימוש הפסול במצלמות נסתרות, כך אומר בראיון לפורבס ראנדי אנדרוז (Randy Andrews), מייסד חברת היעוץ בתחום האבטחה Logan Security Consulting. החברה של אנדרוז פיתחה את האפליקציה הפופולרית Hidden Camera Detector app (למכשירי אייפון). "הטכנולוגיה הפכה להרבה הרבה יותר קטנה, אנחנו מתעסקים עם מצלמות קטנטנות בעלות עדשה בגודל של ראש סיכה", הסביר אנדרוז.

 

 

מצלמה נסתרת בגלאי עשן מצלמה נסתרת בגלאי עשן

 

 

"בשלבים ראשונים, המצלמות הללו יצאו מסין, ראינו שהן נמכרות באתרים סיניים כמו עליבאבא. היום כמובן שגם באמזון ובאיביי מוכרים אותן בלי בעיות", אומר אנדרוז.

 

ואכן, חיפוש מהיר של "מצלמות ריגול נסתרות" באתר Amazon.com חושף אלפי פריטים למכירה מדי יום, תחת התג "מצלמות מיקרו" (micro cameras). רוב המוצרים מתומחרים בפחות מ-100 דולר, ולעתים הרבה פחות. כך בין היתר מוצע באתר: גלאי עשן תמורת 58.99 דולר, שעון מעורר דיגיטלי תמורת 76.99 דולר, מטען USB ב-28.87 דולר, מסגרת לתמונה תמורת 99.99 דולר.

 

 

 צילום: vaaju.com

 

 

סיבה נוספת להתפשטות המצלמות הנסתרות, מציין אנדרוז, היא העובדה שקל כל כך להשתמש בהן. לדבריו, לפני לא הרבה שנים, אפילו לפני ארבע שנים, אם היית צריך מצלמת אבטחה ונדרש לראות את הצילומים אונליין, היית חייב לעשות שימוש בתוכנות אבטחה מורכבות. "המצלמות של היום ירוצו על רשתות Wi-Fi ויעבירו את החומר לשרתי ענן בלייב. כולן קלות לשימוש, מובנות ופשוטות מאוד".

 

שימוש במצלמות נסתרות בחדרי מלון הוא כמובן לא חוקי בארה"ב. "בתי המלון עצמם לא שמים שום ציוד מעקב אסור בחדרי האורחים. אם יש מצלמה בחדר שלך, לא בית המלון שם אותה", מסביר אנדרוז. לדבריו, האחראי הפוטנציאלי ברוב המקרים הוא עובד המלון, ספק שלו, או אורח.

 

ככל שהדיווחים מתרבים, רבים מהטיילים והתיירים מרגישים פחות בטוח במקומות האירוח שאליהם הם מגיעים. מסקר שערכה חברת ההשקעות בנכסים IPX1031 בקרב 2,000 אורחי Airbnb עולה ש-58% מהם, 6 מתוך 10 מטיילים, חוששים ממצלמה שהוטמנה בדירה שבה התארחו. אותו סקר העלה ש-11% מהאורחים אכן מצאו מצלמה בדירת האירוח.

 

 

 שימו לב לשעון שימו לב לשעון צילום: שאטרסטוק

 

 

בניגוד למקרה של בתי מלון, לפי החוק האמריקאי, מותר עקרונית להטמין מצלמת אבטחה נסתרת בדירה שבבעלותך. בה בעת, הטמנת מצלמה בנכס שכור היא הפרה של מרבית חברות דירות הנופש והפלטפורמות שמקשרות בין המשכיר ללקוחות. ב- Airbnb יש סעיף ברור האוסר על האורחים להציב מצלמה בדירתם, אלא אם מדובר במצלמת אבטחה גלויה, באזורים משותפים, ושהדבר נאמר מראש לאורחים. בשום נסיבות, לא ניתן למקם מצלמה, חשופה או טמונה, בחדרי שינה או באמבטיות-שירותים.

 

איך למצוא מצלמות?

 

ככל שהשימוש במצלמות מתרחב, כך ההיצע של ההגנות על הפרטיות מפני שימושים אלה גדל. האמצעי הפופולרי ביותר הוא ככל הנראה האפליקציות היעודיות לאיתור מצלמות נסתרות – המובילות שבהן (כולל Hidden Camera Detector app שהוזכרה) מדווחות על זינוקים בהורדות בחצי השנה האחרונה. בחלק מהאפליקציות הללו מוענקים למשתמש ימים ראשונים של שימוש חינמי ורק לאחר מכן שימוש בתשלום.

 

האפליקציות, בסיוע הפנס המובנה שבסמארטפון, מסייעות לחשיפת העדשה שבמצלמות המוטמנות. הן גם מאתרות מכשירים חשודים המחוברים לרשת ה-Wi-Fi של הדירה. "מצלמות נסתרות פועלות באופן שונה על הרשתות מחברות אבטחה רגילות. האפליקציה שלנו מאפשרת לזהות את הפעילות של המצלמה הנסתרת ברשת, בהתבסס על מיקום הקישור שלה לענן", מסביר אנדרוז.

 

זה די פשוט. יש לנו קופסה אדומה, קופסה צהובה וקופסה ירוקה. אדום משמעו שיש סבירות גבוהה לקיומה של מצלמה נסתרת המחוברת לרשת. צהוב משמעו קיומה של מצלמת אבטחה גלויה, המחוברת באופן שונה לרשת. בצבע הירוק אתה מקבל מידע על כל מה שמחובר לרשת ה- Wi-Fi שלך".

 

במקרה שאין לך את אחת האפליקציות המוצעות בתחום, תמיד כדאי להיות חכם ולבדוק את סביבת האירוח שאליה הגעת. "אם אני נכנס לחדר של מלון, אני מתכוון לבדוק את השעון הדיגיטלי, אני רוצה לשים לב לאופן שבו הוא ממוקם, האם הוא פונה למיטה? אני פשוט ארים אותו ואבחן אותו מקרוב". השלב הבא לפי אנדרוז יהיה לבדוק את גלאי העשן, ספציפית אם יש בו נקודה שחורה חשודה.

 

"והדבר האחרון, לשים לב אם יש משהו שאינו נראה שייך למקומו הטבעי. בבתי מלון, הצוות אמור לפנות כל מה שהאורחים הקודמים השאירו, כך שאתה צריך להיות זהיר עם מים אלקטרוניים שתגלה בחדר, מטענים לטלפונים, מטעני USB, הם לא אמורים להיות שם". אנדרוז הדגיש עם זאת, בסיום דבריו: "אתה לא צריך לפחד או להיות פרנואיד, פשוט תהיה מעט מאד מודע למה שמה שנמצא מסביבך".

x