חשש לחבלה בצנרת הגז למצרים; לווייתן: "ההזרמה נמשכת כסדרה"
לאחר דיווחים על פיצוץ בצינור הגז בין ישראל למצרים הודיעה שותפות לווייתן כי לא ארעה פגיעה במערכת הולכת הגז
בהמשך לדיווחים הערב (א') ברשתות הזרות על פיצוץ בצנרת הגז בין ישראל למצרים, מודיעה שותפות לווייתן כי לא נגרם נזק וכי ההזרמה נמשכת כסדרה. "לא ארעה פגיעה במערכת הולכת הגז של EMG המחברת בין ישראל למצרים וכן לא ארעה פגיעה במערכות שמוליכות את הגז מלווייתן. הזרמת הגז מלווייתן למצרים נמשכת כסדרה" .
- הגז זורם מלווייתן - מה הלאה?
- נובל אנרג'י: הושלמו התיקונים באסדת לווייתן, הזרמת הגז תתחדש בהדרגה
- היסטוריה: שותפות לווייתן החלה בהזרמה של גז למצרים
הודעת לווייתן מגיעה לאחר דיווחים ברשתות הזרות שהתפרסמו בדקות האחרונות ומצביעים על האפשרות שצנרת הגז בין ישראל למצרים פוצצה על ידי אלמונים. הפיצוץ אירע לכאורה בצד המצרי, בסיני.
מלשכת שר האנרגיה יובל שטייניץ נמסר: "נכון לשעה זו הגז הטבעי זורם בצינור מישראל ומגיע למצרים. עניין הפיצוץ, ככל שהיה, נבדק על ידי המשרד בתאום עם כלל הגורמים הרלוונטיים. ככל שיהיה מידע נוסף, נעדכן".
הזרמת הגז למצרים החלה רק החודש ונחגגה בטקס רב משתתפים בקהיר ובנוכחות שר האנרגיה המצרי טארק אל מולא ומקבילו הישראלי יובל שטייניץ. כזכור, בשנת 2011, במהלך אירועי האביב הערבי והדחת מובארק מהשלטון, ארעו יותר מעשרה פיצוצי צנרת בקו בין אל עריש לאשקלון.
נכון להיום קיימים שני חוזי ייצוא גז מישראל למצרים. הראשון הוא ממאגר לווייתן, שהחל בהזרמה כאמור לפני כשבועיים, עם חוזה לאספקה של כ-85 מיליארד מ"ק עד לשנת 2034.
החוזה השני, שאמור להתחיל הזרמה בקיץ, הוא ממאגר תמר, עם כ-26 מיליארד מ"ק, גם היא עד לשנת 2034. ההיקף הכספי של החוזים הוא יותר מ-20 מיליארד שקל, בהנחה שהם יחזיקו מעמד לאורך השנים.
הזרמת הגז נעשית דרך הצנרת הישנה של חברת EMG, ששימשה כספקית הגז ממצרים לישראל עד לשנת 2011. בסוף השנה שעברה הושלמה עסקת רכישת 39% מהצנרת בכ-520 מיליון דולר, כאשר הרוכשים היו נובל אנרג'י, דלק קידוחים ו-EGAS הממשלתית המצרית.