$
בארץ

חברות התעופה מכינות לעצמן מסלול נחיתה נוח לתום המשבר

מצגת של איגוד צוותי האוויר חשפה שחברות התעופה יבקשו להעניק להן יתרון תחרותי על פני חברות זרות גם לאחר תום משבר הקורונה • אל על מעלה את צפי אובדן ההכנסות ל־160 מיליון דולר • רשות שדות התעופה מוציאה 1,400 עובדים לחל"ת

תומר הדר, עמרי מילמן, נווית זומר 06:5909.03.20

פגישה של נציגי אל על ואנשי משרד האוצר הסתיימה אתמול בדרישה להצגת תוכנית עסקית מפורטת, שבמסגרתה תציג חברת התעופה שורת צעדי התייעלות משמעותיים. "קופת המדינה לא תכסה על פערי מימון של החברה מבלי שאל על עשתה קודם לכן כל שביכולתה מבית כדי לצמצם את נזקי המשבר", אמרו לכלכליסט גורמים באוצר.

 

 

 

עד כה פיטרה אל על כ־250 עובדים — בעיקר טייסים ודיילים בקורסי הכנה. אתמול הודיעה החברה למשרד האוצר על כוונתה לפטר 600 עובדים קבועים, זאת מתוך מצבת עובדי אל על המונה מעל 6,000 איש, והוסיפה כי יתר המפוטרים יגיעו מקרב העובדים הזמניים של אל על. צוות של משרד האוצר נועד אתמול גם עם נציגי חברות ישראייר וארקיע, שיידרשו לעמוד באותם תנאים.

 שמיים סגורים שמיים סגורים

 

צוותי האוויר דורשים סיוע

 

קודם לפגישות המשא ומתן בין חברות התעופה למשרד האוצר פרסם ועד אגוד צוותי אוויר (אצ"א) את דרישות הסיוע של חברות התעופה שטרם פורסמו עד כה בפומבי. במצגת, שהגיעה לידי "כלכליסט" ושניתן להניח כי תואמה עם הנהלת אל על, נחשף לראשונה הסיוע הנדרש: תמיכה מיידית שתכלול פיצוי ישיר בדמות חבילת סיוע, והפחתה מיידית של תשלום אגרות לרשות שדות התעופה, מתן ערבות מדינה לחלק מהלוואות החברות, מתן הלוואות לטווח קצר ודחיית תשלומי מסים. בטווח הבינוני מבקשות החברות עזרה בהתאוששות שתכלול מתן עדיפות לשימוש בטרמינל 1, מתן עדיפות לפעילות בנמל התעופה בן גוריון, אימוץ מודלים חדשים לאגרות ולמיסי נמל, הקמת קרן לביטוח סיכונים, סבסוד עלויות דלק, ומענקי פיתוח בדומה למענקים שניתנים לבניית בתי מלון חדשים.

 

כנפיים שבורות כנפיים שבורות

בדו"ח הכספי של אל על עומדות ההתחייבויות השוטפות לתשעת החודשים הראשונים של 2019 על 1.48 מיליארד דולר. החברה מצויה בעיצומו של התחדשות צי מטוסיה למטוסי הדרימליינר החדשים שעלותם הכוללת 1.6 מיליארד דולר. מהמצגת עולה כי תעשיית התעופה הישראלית מכניסה 3 מיליארד שקל בשנה לקופת המדינה ממסי נמל ואגרות, מסים ישירים ומסים ממקורות עקיפים. עוד נטען כי העלות של קריסת ענף התעופה יעמדו של 600 מיליון שקל, כתוצאה מתשלום דמי אבטלה, עלייה בקצבאות ובתשלומי מס הכנסה שליליים, וירידה בצריכה. מדובר בהערכה שלוקחת בחשבון פיטורים של 7,000 עובדים, שהם כלל העובדים בתעשיית התעופה — תרחיש שאינו סביר.

 

אל על מעדכנת צפי הפסדים

 

אתמול עדכנה אל על את צפי אובדן הכנסותיה לבורסה: לפי ההודעה החברה צופה ירידה בהכנסות בחודשים ינואר עד אפריל בהיקף של 160 מיליון דולר, מהם 90-80 מיליון דולר ברבעון הראשון. אולם ההודעה מתייחסת לתקופה שלפני הודעת משרד הבריאות בשבוע שעבר בטרם נקבעה חובת בידוד על ישראלים השבים מצרפת, גרמניה, שוויץ, ספרד ואוסטריה, ואיסור כניסה על אזרחים זרים המגיעים ממדינות אלה. אתמול בערב הודיע שר הבריאות כי המדינה שוקלת להרחיב את חובת הבידוד לשבים מכל מדינות העולם.

 

מנתוני מרכז ההזמנות של אל על עולה כי ההזמנות העתידיות, גם לחודשי הקיץ, ירדו לפי שעה ב־66%. הירידה הדרמטית בהזמנות בכל חברות התעופה עצרה כמעט מיידית את תזרים המזומנים שלהן. מהמצגת של איגוד צוותי האוויר עולה כי עד כה ביטלה החודש חברת אלעל 576 טיסות , חברת ארקיע ביטלה 69 טיסות וישראייר 79 טיסות. הצפי הוא לביטולן של לפחות 400 טיסות נוספות לפחות, רובן של אל על עד לסוף החודש.

 

גונן אוסישקין מנכ"ל אל על גונן אוסישקין מנכ"ל אל על צילום: אל על , SIVANFARAG

 

מכה לעובדי רש"ת

 

המשבר בענף התעופה לא פסח גם על רשות שדות התעופה (רש"ת). ברשות 4,000 עובדים קבועים וכ־2,000 עובדים זמניים. אתמול הוציאה הרשות כ־1,400 מעובדיה הזמניים לחופשה ללא תשלום (חל"ת). הרשות אף פרסמה נתונים ראשונים אודות היקף הפעילות בנמל התעופה בן גוריון בחודשים ינואר ופברואר. בחודש שעבר הטיסה אל על 316,947 נוסעים. החודש הבא צפוי להיות חלש בהרבה: תחזית מוקדמת של רשות שדות התעופה שפורסמה בשבוע שעבר קובעת כי במרץ צפוי ביטול של כ 1,600 טיסות בסך הכל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x