נגיף הקורונה
העלייה במספר הנדבקים בישראל תגרור מהפך במדיניות הטיפול
בעוד שבתי החולים ערוכים לקבלת מאות ספורות של נדבקים בנגיף הקורונה בלבד, במשרד הבריאות כבר חושבים על הצעד הבא. המנכ"ל משה בר סימן טוב: "לא יהיה מנוס ממגע בין מטפל למטופל. נחשוף את הקהילה ואת המרפאות לטיפול, זה עניין של ימים". במקביל, אחרי תקופה של גיבוי מוחלט למהלכים מצד הממסד הרפואי, צצה ועולה גם הביקורת
לאחר ההודעה על זינוק במספר הנדבקים בנגיף הקורונה תוך שעות ספורות בלבד אמש (א'), מדווחים הבוקר רוב בתי החולים על קבלת נדבקים. אחד אחרי השני, עדכנו בתי החולים הציבוריים בנוגע למוכנותם ולטיפול בנדבקים.
"התחלנו עם טיפול בבית החולים החזק במערכת. זה היה בשלב הראשון, לא רצינו להכביד על המעגל השני. כעת כמעט בכל בתי החולים יש נדבקים, והשלב הבא הוא להעביר את הטיפול לקהילה", הסביר אתמול מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב. כעת, כמעט כל בית חולים ציבורי כבר הכין מחלקה אחת או יותר לקבלת נדבקים המצריכים תנאי בידוד מיוחדים.
- 39 חולי קורונה בישראל; משרד התחבורה אוסר להסיע נוסעים בעמידה
- חברות האנרגיה צוללות, והמוסדיים נזכרו מאוחר מדי לברר מה קורה
- הקורונה לא תרחם גם על מחירי הדירות
משרד הבריאות מנהל מדיניות שמשלבת בידוד של השבים מחו"ל, וטיפול במבודדים באמצעות מד"א, כאשר הטיפול עצמו מתבצע אך ורק בבתי חולים. "הרעיון הוא לתת לבתי החולים לתרגל על חם", מסביר גורם בכיר במשרד. לפי נתונים רשמיים, יש כעת בבתי החולים של הכללית שמונה מחלקות המוכנות לקבל את הנחשפים לנגיף, הכוללות כ-240 עמדות סה"כ; בשיבא ישנן עוד כ-100 עמדות, מחוץ לבתי חולים.
אך זה לא הכל: במתקן המרובע שהוכן בראשון לציון יש מקום לעוד 80 מטופלי קורונה במצב קל. ההערכה היא כי ישנן עוד כמה מאות עמדות ברחבי הארץ. עם זאת, במשרד הבריאות כבר מוכנים לשלב הבא: טיפול ביתי ובמרפאות הקופות (קהילה). כבר בסוף השבוע האחרון החלו המרפאות להתכונן לקבלת מטופלים – אם כי הן לא מקבלות כאלו בפועל בהנחיית משרד הבריאות. כלומר, ההנחיה הנוכחית של המשרד היתה ונותרה כי נדבקים בנגיף, בשלב הזה, יטופלו אך ורק בבתי חולים, שכבר כעת מטפלים ב-600 חולים בתנאי בידוד, להם מחלות זיהומיות אחרות ולעיתים אף מסוכנות יותר.
בהקשר הזה כדאי להקשיב היטב לדבריו של משה בר סימן טוב, שאמר אתמול כי "לא יהיה מנוס ממגע בין מטפל למטופל. בקרוב נחשוף את הקהילה ואת המרפאות לטיפול, זה עניין של ימים". גם אם זה עניין של שבועות, הנחת עבודה של משרד הבריאות היא כי בשלב מוקדם או מאוחר, יהיו בישראל עשרות אלפי נשאים של הנגיף.
משרד הבריאות, המנהל מדיניות מאוד נוקשה ומחמירה נגד התפשטות הנגיף, זכה עד כה לתמיכה די גורפת מהממסד הרפואי. בים הדמויות הבולטות שהביעו תמיכה ניתן למנות את פרופ' אודי דודסון, מנכ"ל הכללית, והפרופסורים שוקי שמר וגבי ברבש - שניהם מנכ"לי משרד הבריאות לשעבר. עם זאת, המשך החרפת הצעדים יחד עם העלייה במספר החולים, מתחילים לשנות את התמונה במקצת. אמש שיגר איגוד רופאי בריאות הציבור, בראשות פרופ' חגי לוין, הודעה חריפה תחת הכותרת "אסור לבודד את ישראל". ההודעה נשלחה ללא תמיכתו של יו''ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי, שתומך במדינות של משרד הבריאות.
"קבלת ההחלטות במענה למצב החירום בבריאות הציבור חייבת להתבסס על אנשי המקצוע בבריאות הציבור והצוות לטיפול במגיפות, על עובדות ולא על פחדים", כתב. אנשי האיגוד מזכירים כי "ארגון הבריאות העולמי מתנגד לסגירת גבולות". בפועל, הממשלה טרם החליטה על סגירת גבולות. "לקראת הדיונים על סגירת הגבולות אנו מבהירים כי המלצתנו המקצועית היא שלא לסגור את הגבולות. זהו מהלך שאינו בר קיימא, שיגרום לפגיעה קשה בהיערכות לקורונה ובחברה הישראלית. אסור להתחיל מהלך בלי לדעת איך נצא ממנו. במקום להסתגר, יש להגביר את המאמצים לזהות העברה מקומית בישראל ולחזק את מוכנות מערכת הבריאות והחברה הישראלית".
פרופ' לוין וחבריו מטילים ספק במקצועיות של ההחלטות שצפויות להתקבל בקרוב ומתריעים - ברמיזה - מפני שיקולים פוליטיים פסולים באותן החלטות: "לכל הפחות, בממשלת מעבר, ראוי שההחלטה תתקבל תחת פיקוח פרלמנטרי ולאחר דיון ציבורי, על מנת להזים את החששות שמדובר בשיקול פוליטי", נכתב.
דבריו של פרופ' לוין הצליחו להרתיח את יו''ר הר"י, פרופ' ציון חגי, שאף פירסם הודעת התנערות מדבריו של לוין: "ההסתדרות הרפואית בישראל תומכת בפעולות המהירות - ובעיתוי - שננקטו על ידי משרד הבריאות להתמודדות עם נגיף הקורונה, כולל סגירת גבולות ובידוד של ישראלים המגיעים מחו"ל. פעולות אלו הצליחו לבלום התפרצות גדולה יותר של הנגיף. פרופ' חגי מתנער מהפרסום השגוי שפורסם בעיתונות, כביכול בשם ההסתדרות הרפואית. העמדה שהושמעה היתה על דעת יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בלבד, ואיננה תואמת את עמדת ההסתדרות הרפואית".