פרשנות
אין מנוס מהקמת ממשלת אחדות למשך 12-6 חודשים
זאת מאחר שנתניהו וגנץ לא יכולים להקים ממשלה צרה, ומשבר הקורונה הולך ומעיק; הסוגיות המרכזיות במחלוקת המסתמנת ביניהם: שניהם רוצים לעמוד בראשות הממשלה, ולא מסכימים בעניין שיתוף הרשימה המשותפת
למגיפת הקורונה השלכות פוליטית מאחר שבכוחה לאפשר הקמתה של ממשלת חירום לאומית.ראש הממשלה בנימין נתניהו קרא אמש (ה') להקמתה, ודווח כי התקיימה שיחה בינו ובין ראש כחול לבן, בני גנץ.
- גנץ: "מוכן לדון בהקמת ממשלת חירום לאומית"
- בתי הספר ייסגרו, הגנים לא; נתניהו: "להקים מיד ממשלת חירום לאומית"
בזמן שהחיידקים משתוללים,מערכת החינוך מושבתת, וחל איסור על התכנסויות שבהן למעלה מ-100 איש - מבינים הפוליטיקאים שאין זו הדרך כעת לבחירות רביעיות, וההערכות במערכת הפוליטית שממשלה כזו אכן תקום. אלא מאי: ישנם לא מעט מכשולים בדרך להקמתה של ממשלה כזו.
ראשית, מי יעמוד בראשות הממשלה - נתניהו או גנץ?. שנית: נתניהו רוצה ממשלת אחדות בלי הרשימה הערבית המשותפת, שמתכוונת להמליץ ביום ראשון על גנץ להרכיב את הממשלה. ואילו, גנץ, לא רוצה להיכנס לממשלת אחדות בלי הרשימה הערבית המשותפת.
בהודעת הליכוד מהלילה נאמר כי "נתניהו שוחח הלילה עם גנץ ואמר לו כי לאור התפשטות מגפת הקורונה בעולם ובארץ זה הזמן להחלטות של מנהיגים. לכן חזר והזמין את גנץ לפגישה מיידית במטרה להקים מיד ממשלת חירום לאומית. ראש הממשלה הבהיר בשיחה כי תומכי טרור לא יכולים להיות חלק מהממשלה – לא בשגרה ולא בחירום".
ואילו גנץ התייעץ עם חברי ה"קוקפיט" שם שמע את התנגדותו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד לשבת בממשלה תחת נתניהו. גנץ גם שוחח עם חבריו ל"גוש" אביגדור ליברמן, עמיר פרץ, וניצן הורוביץ, והעביר מסרים בעניין לרשימה המשותפת.
בכחול לבן הודיעו כי גנץ הציע לנתניהו "לקיים עוד הלילה פגישה בין צוותי המו"מ בכדי לבחון הקמת ממשלת חירום לאומית רחבה, בכדי להיאבק בהתפשטות נגיף הקורונה. גנץ הודיע לנתניהו, כי בכל מקרה, בכוונתו לסייע בכל פעולה הקשורה בטובת הציבור בנושא זה. נתניהו טרם השיב לגנץ נכון לשעה זו".
כלומר כל אחד מהצדדים ממתין לתשובת השני. נתניהו וגנץ יוכלו אחר כך להאשים אחד את השני באחריות לאי הקמתה של ממשלת אחדות.
ונקודה שלישית: נתניהו וגנץ לא ממהרים להגיע להסכמה בטרם יטיל הנשיא ראובן ריבלין על מי מהם להרכיב את הממשלה הבאה. ביום ראשון יקיים הנשיא את ההתייעצויות המסורתיות עם נציגי הסיעות בכנסת ה-23. הנשיא צפוי למסור את החלטתו ביום שני בערב לאחר השבעת הכנסת החדשה, או ביום שלישי.
לגנץ יש "על הנייר" 61 ממליצים מסיעות כחול לבן, ישראל ביתנו, העבודה-מרצ, והרשימה המשותפת. אך שני חברי סיעתו, צבי האוזר ויועז הנדל, מתנגדים להקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת. ואילו לנתניהו יש רק 58 ממליצים מסיעות: הליכוד, ש"ס, יהדות התורה, וימינה.
ובעיה נוספת: יו"ר גשר ח"כ אורלי לוי אבקסיס פנתה אתמול למשכן הנשיא וביקשה להיות מוזמנת להתייעצויות בנפרד מרשימת העבודה ומרצ במסגרתה התמודדה לכנסת. לוי אבקסיס המצדדת בממשלת חירום לאומית בשל משבר הקורונה לא צפויה להמליץ על אף אחד מהם.
בשנה האחרונה העניק הנשיא את המנדט ראשון לראש המפלגה שהציג בפניו יותר המלצות. אם יעניק בשבוע הבא את המנדט לגנץ, האחרון יציע לליכוד ולגוש הימין להצטרף לממשלת אחדות בראשותו, ויתכן שיוצע לנתניהו לחוקק חוק מיוחד לפיו יהיה מ"מ ראש הממשלה, שמשפטו צפוי להיפתח בקרוב.
יוצא איפוא שנתניהו או גנץ יצטרכו לוותר אחד מעקרונותיהם או יותר כדי לשבת יחדיו בממשלת אחדוות. כך או כך, מאחר ששניהם לא יכולים להקים ממשלה צרה, ובצל משבר הקורונה, מעריכים במערכת הפוליטית כי ממשלת חירום למשך 6-12 חודשים צפויה לקום בסופו של דבר. ממשלה זו תידרש במהירות לאשר תקציב מדינה ל-2020-2021 ותוכנית חירום למניעת התפשטות הקורונה.