$
בארץ

נגיף הקורונה

כשאי מיגון הצוות הרפואי פוגע בביצוע בדיקות הקורונה

עובדת בכירה במעבדה המרכזית של משרד הבריאות ועוד כ־18 אנשי צוות רפואי נדבקו בנגיף. למרות זאת, במשרד הבריאות טוענים כי אין מחסור במיגון, אך האחיות טוענות ההיפך. האתגר הבא: הצטיידות במכונות הנשמה

אדריאן פילוט 07:0217.03.20

הסיפור הבא ממחיש טוב מכל תיאור את מה שנדמה כחוסר הערכות במקרה הרע, או חוסר יכולת של מערכת הבריאות להדביק את הקצב של משבר הקורונה, במקרה הטוב: המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, הפרופ׳ איתמר גרוטו, הכריז אתמול שישראל יותר משילשה את קצב ביצוע הבדיקות שלה לעומת השבוע שעבר והוא עומד על 2,400 בדיקות ביום.

 

 

באותה נשימה הוא נאלץ להודות כי בפועל ההספק יהיה נמוך יותר, משום שעובדת בכירה במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות חלתה בקורונה, ואנשי המעבדה שעבדו עימה נדרשו להכנס לבידוד גם כן.

מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין. "אין לנו מושג ירוק כמה חולי קורונה יש בישראל" מנכ"ל בית החולים הדסה פרופ' זאב רוטשטיין. "אין לנו מושג ירוק כמה חולי קורונה יש בישראל" צילום: אוראל כהן

 

המחסור בציוד מיגון לצוותים רפואיים, כמו גם המחסור בבדיקות מובילים לשאלה: האם היו כשלים בהכנת מערכת הבריאות לבוא הנגיף, בזמן שמרבית תשומת הלב הופנתה לעורף? גורמים במערכת הבריאות שצופים אל פני העתיד הלא רחוק אומרים: האתגר הבא, שאליו עוד ניתן להתכונן, הוא הצטיידות מספקת במכונות הנשמה.

 

"אין לנו מושג ירוק כמה חולי קורונה יש בישראל", אומר פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל בית החולים הדסה. לפי הנתונים של משרד הבריאות, יש בישראל כ־250 חולים שהם כ־29.5 חולים למיליון איש. אך בפועל לאף גורם בישראל לא ברור מה מספר הנדבקים המדויק, שכן הספק ביצוע בדיקות הקורונה הנוכחי של מערכת הבריאות לוקה בחסר, ולכן מספר הנדבקים הוא בגדר הערכה.

 

לדברי בכיר במערכת הבריאות, "יש הבדל משמעותי אם יש בישראל 250 חולים או 250 אלף חולים. אם אני יודע שיש בית ספר בו 40% או 50% כבר נשאים של הנגיף, אז אין טעם לסגור אותו".

 

שר הביטחון נפתלי בנט הטיח בבכירי משרד הבריאות בישיבת הממשלה האחרונה את הטענה כי הם שבויים בקונספציה לא רלבנטית וכי עליהם לבצע 10 אלף בדיקות ביום כדי להבין איפה ישראל עומדת מבחינת שיעורי ההדבקה.

 

"אנחנו כל הזמן מנסים להעלות את ההספקים. קצב הבדיקות שלנו עכשיו זינק ל־600־700 בדיקות ליום ואנו כבר עכשיו עובדים על בסיס של 4 מעבדות, כל יום, כולל שבת, עד השעות המאוחרות של הלילה. לפני חודש עבדנו עם מעבדה אחת", הסביר אודי קלינר, מ"מ ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לפני שבוע. קלינר הדגיש כי זה עניין של ימים או שבועות בודדים עד שהמערכת תבצע 2,000 בדיקות ביום.

 

הראש מעל המים, בינתיים

 

גורמים במערכת הבריאות נוקטים בצעדים כדי להתמודד עם התפשטות הנגיף, אך לא בטוח שהם מספקים. חטיבת הטכנולוגיה של משרד הבריאות פנתה לחברת התרופות רוש, שקיבלה אישור ממינהל התרופות האמריקאי (FDA) לפתח ולייצר ערכות שיכולות לבדוק עד 4,128 חולים ביום. בינתיים רק ערכה אחת הגיעה לישראל.

 

ממכון ויצמן הודיעו כי יפעילו מעבדות מתקדמות לבדיקות קורונה. בית החולים איכילוב קיבל אישור ממשרד הבריאות לביצוע בדיקות קורונה במעבדה של בית החולים. בבית החולים הדסה גייסו מתנדבים וסטודנטים שיעברו הכשרות לצורך תגבור הבדיקות, וכן יותר מ־600 דוקטורים למדעי החיים.

 

המחדל שבדרך

 

הידבקות הבכירה במעבדה המרכזית חושפת כי הצוות הרפואי אינו ממוגן היטב. אותו הצוות נמצא בחזית וכל פגיעה בו היא קריטית. האחיות עצמן קוראות למיגון הצוות הרפואי. לדברי יו"ר הסתדרות האחים והאחיות בישראל אילנה כהן, "אם נמשיך בדרך הזו, לא יהיה מי שיטפל בחולים".

המשנה למכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו. "אין מחסור בציוד רפואי" המשנה למכ"ל משרד הבריאות פרופ' איתמר גרוטו. "אין מחסור בציוד רפואי" צילום: אוראל כהן

 

גרוטו טוען כי למשרד הבריאות יש מודלים שמתאימים את כמות ציוד המיגון לתרחישים שונים, ולפי המודלים יש מספיק ציוד מיגון. לדבריו, "גם המיליונר העשיר ביותר בעולם ירצה עוד כסף. תמיד אפשר להצטייד בעוד ועוד מסכות, אבל אין מחסור ואין משבר". עם זאת, הוא טוען כי "אין צורך שהצוות הרפואי ישתמש במסכות 24/7 שכן ההסתברות שהם יפגשו חולה קורונה היא עדיין נמוכה יחסית. אם יהיה צורך בעוד מסכות ‑ נצטייד".

 

כדאי למשרד הבריאות לחזות את המחדל הבא ולהתרכז בטיפול בו: מחסור במכונות הנשמה. "כלכליסט" פנה למשרד כדי להעריך כמה מכונות הנשמה שמישות יש בארץ. ממשרד הבריאות נמסר כי "במדינת ישראל יש מלאי מספק של מכונות הנשמה ואנו בהליכי הצטיידות של נוספות. בבתי חולים כלליים יש כ־3,100 מכונות הנשמה (ישנם נוספים במר"גים). באגף לשעת חירום יש עוד כ450 ואנו בהליכים להצטיידות של 1,000 נוספות בשלב זה".

 

האם זה מספיק? תלוי את מי שואלים. גרוטו אופטימי ומסביר כי "רק כ־15% מהחולים יגיע לבתי חולים לטיפול רציני שיצטרך הנשמה. אנו ערוכים. יתרה מזו, אנו מתקרבים לקיץ אז הפנימיות לא מלאות והתפוסה היא של כשני שליש".

x