$
דעות

הנה רעיון מזעזע שיכול להיות אפקטיבי במיגור התפשטות הקורונה

באיטליה מעדיפים לחבר את הצעירים למכונות הנשמה ולהותיר את הזקנים לחרחר למוות במסדרון. ובישראל, הציבור עדיין לא שומר כיאות על נהלי הבטיחות. רעיון מעניין שעלה בהקשר האיטלקי מערב שימוש בזעזוע התודעה של הציבור, שייתכן שיגרום לו לשמור על הנהלים

משה גורלי 12:1718.03.20
חבר שלח לי אתמול רעיון מזעזע, אבל כזה שיכול להיות אפקטיבי בהעלאת המודעות הציבורית לביצוע פעולות בטיחות הכרחיות, שיכולות למנוע הדבקה נוספת לנוכח משבר הקורונה. הוא קרא במאמר על המציאות באיטליה, שבה מעדיפים לחבר את הצעירים למכונות ההנשמה שנמצאות במחסור, ולהותיר את הזקנים לחרחר למוות במסדרון. סרטון גרפי קצר שמתאר את המצב המזעזע הזה, הציע החבר, וכולם שומרים בקפדנות על הנחיות הבידוד.

 

 

הרעיון לטלטל כך ובעוצמה את התודעה, לא רק שאינו מופרך, היה לו גם תקדים. בתשדיר שמשרד התחבורה ביקש להטמיע את חשיבות חגורות הבטיחות מאחור, נראו נוסעים מתרסקים ברכב בעת תאונה כשאינם חגורים. כמובן שצופים מזועזעים התלוננו, התשדיר ירד, אבל מאז כולם חגורים. גם מאחור.

 בדיקה קורונה בדיקה קורונה צילום: formic.net

 

תשדיר כזה מתבקש כעת כי הישראלים מטבעם לא נוטים להתרשם מאזהרות מילוליות, אפילו אפוקליפטיות, על תרחישי אימה עתידיים. והחרדים, הם בכלל שמים פס. אתמול, הראו בחדשות 12 חתונה חרדית, שהשתתפו בה כאלף איש ובכירה במשרד הבריאות ד"ר עפרה חבקין כינתה אותה ״פצצה מתקתקת״. החרדים סומכים על הקב"ה, ואולי גם על השר ליצמן שיסדר להם עדיפות במכונות ההנשמה.

 

תסריט האימה העתידי מתכתב עם הדילמות המוסריות הבסיסיות ביותר. בתכנית 'סוכן תרבות' התראיין ביום ששי האחרון הרב מואיז נבון, ממפתחי האלגוריתם של מובילאיי, וממבשרי המכונית האוטנומית. המכונית הזו עלולה לעמוד בפני הבחירה הנוראה במקרה שתיכפה עליה סטייה מהכביש – לדרוס שני אנשים אם תסטה שמאלה, או עשרה אנשים אם תסטה ימינה. לכאורה, הגיוני שהאלגוריתם יבחר להרוג שניים ולא עשרה, ובכל זאת סירב הרב נבון לומר זאת במפורש. בעניינים האלה נעשה כהנחיית הרגולטורים, אמר, ולא פירט מה לדעתו צריכה להיות ההנחיה.

 

באיטליה, והגיוני שבכל מקום שבו יגדל מספר הנזקקים למכונות ההנשמה על מספר מכונות ההנשמה, תעלה הדילמה המוסרית הזו וביתר שאת. צעירים מול מבוגרים? להציל את הבן או האבא? את הנכד או הסבא? חלילה וחס שלא נגיע לזה, אבל זו עלולה להיות הדילמה בעוד מספר חודשים. היום אנחנו עוסקים בלהט בשאלות היקף הסגר, הריחוק של האהבה, סגירת בתי המשפט, מעקבי השב"כ. מחר, ושוב חלילה שלא נגיע לזה, נגיע ל'בחירתה של סופי' לא עלינו.

 

במודלים על התנהגות המגיפה, עולה שההצלחה אפשרית מותנית בעיקר בשני מרכיבים – בידוד חברתי וכמות הבדיקות שממפות ומאפשרות שליטה במחלה. ואצלנו, בדיקות אין מספיק, והמשמעת הציבורית לבידוד היא חלקית ולקויה. מעקבי השב"כ נועדו לחזק את זרוע הבידוד באמצעות איתור חשודים בהדבקה. סרטון אפקטיבי שבו נראה את הזקן גווע במסדרון לאחר שהצעיר הועדף על פניו עשוי גם הוא לסייע בהטמעת חיוניות הבידוד. ואם יוגש בג"ץ נגד שידור הסרטון – נטען לא רק לזכות לחיים אלא גם לעליונות חופש הביטוי, גם כשהתכנים מזעזעים במיוחד.

x