$
רכב

יצרנית החלפים הישראלית רבל: "להעמקת המשבר עלולה להיות השפעה שלילית על פעילות החברה"

כך לפי דו"חות 2019 שפרסמה חברת רבל מטבריה, המייצרת חלפי פלסטיק עבור יצרני הרכב הגדולים בעולם כמו אאודי, פורד, ניסאן ועוד. התייחסות החברה להשפעות הנגיף, מאפשר הסתכלות נדירה לנבכי תעשיית הרכב העולמית ועל השפעת הקורונה על התנהלותה

תומר הדר 15:4319.03.20

רבל, מיצרניות החלפים הבולטות בישראל פרסמה היום (ה') בדו"חות 2019 התייחסות מיוחדת למשבר הקורונה, המאפשרת הסתכלות נדירה לנבכי תעשיית הרכב העולמית וההשפעה הישירה של הנגיף על התנהלותה.

 

ישראל אומנם נחשבת למדינה מובילה בכל הקשור בחדשנות טכנולוגית הקשורה בסייבר וברכב אוטונומי, אך רוב החברות הישראליות העוסקות בתחום הרכב אינן מייצרות מוצרים מוגמרים הלכה למעשה.

 צילום: איי פי

 

לעומת זאת, רבל הישראלית מייצרת חלפי פלסטיק עבור יצרני הרכב הגדולים - אאודי, פורד, ניסאן, פולקסווגן ואחרות במספר מפעלים ברחבי העולם. מרכז המחקר והפיתוח של רבל עדיין שוכן בישראל לא רחוק מטבריה. כזכור, במהלך הימים האחרונים סגרו רוב יצרני הרכב הגדולים באירופה את מפעליהם. היום סגרו גם רוב יצרני הרכב האמריקאים הגדולים את מפעליהם.

 

רבל עוסקת בדרך כלל בתכנון של חלפים קלי משקל עבור יצרני הרכב הגדולים אשר מחליפים את חלקי המתכת. כך למשל חלק ניכר ממכוניות מרצדס מן הדגמים החדישים יותר הנוסעות ברחבי העולם מצוידות בתושבת מצבר עשויה פלסטיק קשיח וקל משקל מתוצרתה של רבל.

 

דגמים מסוימים של חברת פורד מצוידים בקורות שלדה אשר נתמכות בתושבות פלסטיות של רבל ומכוניות המנהלים היוקרתיות של אאודי מן הסדרות הבכירות מצוידות בתא מטען שחלקו התחתון עשוי פלסטיק קשיח, של רבל. בדרך כלל, רבל מקבלת הזמנות לתכנון של חלקי חילוף לדגמי רכב חדשים זמן רב לפני שהם מוצגים לקהל הרחב.

 

אך כעת לנוכח התפשטות הנגיף, רבל נאלצת להתמודד, בדומה לספקים רבים בעולם הרכב, עם חוסר הוודאות הברור מול גל של קיצוצים שיצרני הרכב הגדולים עדיין לא מסוגלים לאמוד את היקפו. רק השבוע ציינה פולקסווגן, שנמנית על לקוחותיה של רבל כי החברה אינה מסוגלת לאמוד את השפעות הקורונה לשנת 2020 ולכן אינה מסוגלת לפרסם הודעות בנושא.

 

פוטנציאל הנזק תלוי ביכולת למגר את הנגיף

 

לפי פרסומיה של רבל: "התפרצות נגיף ה"קורונה" בסין וההתפשטות הגלובלית של הנגיף מהווים סיכון מאקרו כלכלי גלובלי ומשרים אי ודאות באשר לפעילות הכלכלית העתידית בעולם ולהשפעות העתידיות הצפויות על השווקים. פוטנציאל הנזק של התפשטות נגיף ה"קורונה" לצמיחה ולכלכלה תלוי במידת המהירות והיכולת למגר את התפשטות המחלה בעולם כולו.

 

בשלב זה אין בידי החברה להעריך את משך ועוצמת המשבר ואת מלוא השלכותיו על פעילות החברה ותוצאותיה. עם זאת יצויין כי במהלך השבועות האחרונים חלה האטה מסויימת במכירות מוצרי החברה. בנוסף, במהלך הימים האחרונים התפרסמו ידיעות בדבר כוונת מספר יצרני רכב מקורי (OEM) להשבית את מפעלי הייצור שלהם לתקופות שלא תפחתנה מבין שבוע לשבועיים. בנסיבות אלו, להערכת החברה, להעמקת המשבר והתמשכותו עלולה להיות השפעה שלילית על פעילות החברה".

 

מטבע הדברים - עם יציאתו ההדרגתית של ענף הרכב העולמי מהמשבר ידרשו יצרני הרכב לבצע היערכות מחדש של יחסיהם מול ספקיהם השונים, במטרה לצמצם עלויות. לפי דיווח רבל: "הדרישה לכלי רכב אינה נחשבת כקשיחה אלא מושפעת ממצב השוק, אולם נראה כי קיימת מגמה בשוק הרכב של צמיחה עקבית, למעט בתקופות משבר כלכלי, בהן חלה ירידה במכירת כלי רכב חדשים.

 

"בנוסף, קיימים שני כוחות משמעותיים הפועלים בשוק - הראשון הינו לחץ מתמיד להתייעלות והורדת מחירים ותחרות קשה בין היצרנים, והשני הינו העלאה מתמדת ברמת הדרישות של הלקוחות בנושא זמינות ואיכות. כוחות אילו מייצרים לחץ עקבי ורציף בשוק הספקים להתייעלות ולהורדת מחירים.

 

"תהליכים אלו מובילים לשחיקה מתמדת ברווחיות שרשרת הספקים בשוק הרכב, כאשר אותם ספקים שלא מצליחים להתאים עצמם לסביבה התחרותית בהתייעלות מתמדת נאלצים לפרוש או להתמזג עם ספקים גדולים הפועלים בשוק הרכב".  

x