$
בארץ

משבר הקורונה

פרופ' איתמר גרוטו: "בדיקות לא ישחררו אף אחד מבידוד או הסגר"

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות התייחס לדבריו של ראש הממשלה, לפיהם הוא יחלק בדיקות המוניות לכל האוכלוסיה, ולפי התוצאות ישוחררו אזרחים מבידוד ומסגר כדי לתת למשק לחזור לשגרה. גרוטו: "זה לא כלי אפקטיבי. אנשים שנמצאים בבידוד לא יכולים להשתחרר על פי בדיקות. מי שהיה שלילי היום, יכול להיות חיובי מחר"

אדריאן פילוט 19:1022.03.20

"משרד הבריאות הזמין 500 אלף ערכות בדיקות מהירות סרולוגיות (לבדיקת נוגדנים לנגיף) שיגיעו בקרוב מארה"ב, אך זה ממש לא כלי כדי לקבוע מי ייצא מבידוד, אלא רק לסקר": כך אמר המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, בתדרוך עיתונאים שערך לפני זמן קצר (א'). גרוטו התייחס להבטחת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפיה הוא יחלק בדיקות המוניות לכל האוכלוסיה ולפי התוצאות, הוא ישחרר אזרחים מבידוד ומסגר כדי לתת למשק לחזור לשגרה.

 

 

פרופ' איתמר גרוטו פרופ' איתמר גרוטו צילום: אוראל כהן

 

גרוטו הדגיש כי מטרת הבדיקות איננה לשחרר אזרחים, אלא לבצע סקר כדי לקבל מושג טוב יותר על כמות החולים שיש בישראל. גרוטו גם הזכיר כי מדובר בבדיקות שאמינותן איננה גבוהה, ולכן יש לקחת אותן בעירבון מוגבל מאוד וניתן להשתמש בהן אך ורק לצורך סקר. כמו כן, גרוטו הזכיר - ככלל - שהעובדה שאדם יוצא שלילי מבדיקת קורונה איננה אומרת בהכרח שהוא אינו נשא, שכן ישנם מקרים רבים בהם חולה יוצא חיובי רק אחרי בדיקה שנייה ואף שלישית.

 

"שמעתי את ראש הממשלה, הוא התייחס לתוכנית מוסדרת של 3,000 בדיקות, אחר כך 5,000 ואחרי זה 10,000 - ואנו עומדים בה. במסגרת התוכנית הזו אין כוונה להסתמך על אותן בדיקות כדי לשחרר אנשים מבידוד. זה לא כלי אפקטיבי. אנשים שנמצאים בבידוד לא יכולים להשתחרר על פי בדיקות. מי שהיה שלילי היום, יכול להיות חיובי מחר. אנו לא רוצים להשתמש בבדיקות האלו לצרכים אבחנתיים – אלא לקבל תמונת מצב".

 

גרוטו חשף כי יתפרסמו בקרוב הנחיות ברורות לגבי מזון ומשלוחים, אך הוא מבקש להדגיש כי בניגוד לכמה פרסומים, הנגיף כן מסוגל לשרוד על פני שטחים שונים תקופות מאוד ארוכות - אך זה לא בהכרח אומר שהוא מסוגל להדביק אם זה מגיע בכמויות קטנות. "אתה צריך לקבל מנה גדולה מאוד של נגיפים כדי להידבק. כמות קטנה של נגיפים לא מבטיחה הידבקות. על כל פנים, יש להקפיד על היגיינה", הסביר גרוטו.

 

גרוטו התייחס גם למאזן הכוחות בין משרד הבריאות למשרד הביטחון, ושב והדגיש כי מי שצריך לנהל את האירוע הוא משרד הבריאות. "תפקידו של צה"ל הוא לתת לנו את הכלים לנהל את האירוע. בסופו של יום, מי שצריך לקבוע את המדיניות - ויש כאן הרבה החלטות מקצועיות - זה משרד הבריאות. גם אני הייתי בצה"ל הרבה מאוד שנים בתפקיד סגן אלוף, יצא לי לנהל הרבה אירועים מהסוג הזה ואז תמיד המילה של חיל הרפואה – היתה זו הקובעת. זה מה שאמור להיות כאן. גם זה לא שיש למשרד הביטחון יועצים מיוחדים שאין למשרד הבריאות".

 

גרוטו רמז לאופטימיות מסוימת כאשר אמר כי ישנה "התייצבות " בקצב עליית מספר החולים, אך הדגיש כי מוקדם מדי לקבוע האם אותה התמתנות היא תוצר של מדיניות ההסגר. כמו כן, הוא הבטיח כי עד מחר, האפליקציה החדשה של משרד הבריאות - המאפשרת לבדוק האם אדם היה בסביבת חולה - תהיה זמינה. "זו אפליקציה שמבוססת על איכון השב"כ, אבל הרבה יותר ידידותית ממה שהיה קודם", אמר.
x