משבר הקורונה
בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתיות בהיקף של 50 מיליארד שקל
מטרת התוכנית היא להקל על תנאי האשראי במשק ובכך לתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית. ב-2009 יצא הבנק בתוכנית של 18 מיליארד שקל. הפדרל ריזרב הודיע היום על שורת צעדי תמיכה
על רקע התפשטות נגיף הקורונה הודיעה החליטה היום (ב') הוועדה המוניטרית של בנק ישראל על השקת תוכנית לרכישת איגרות חוב ממשלתיות בשוק המשני בהיקף של 50 מיליארד שקל. מטרת התוכנית היא להקל על תנאי האשראי במשק ובכך לתמוך בפעילות הכלכלית וביציבות הפיננסית. רכישות האג"ח יאפשרו לבנק להשפיע על תשואות האג"ח ובכך להוזיל את הריבית לטווח הקצר, מה שאמור להוריד את שיעורי הריבית שמשלמים העסקים ומשקי הבית.
- עליות של מעל ל-2% בבורסה; בנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתיות
- בפתיחת שבוע המסחר במט"ח: הדולר מזנק ב-2.3% מול המטבע המקומי
- מתכננים גם את היום שאחרי: “מהירות התגובה קריטית לכלכלה כמו לבריאות”
התוכנית הושקה בין היתר לאור כך שריבית בנק ישראל עומדת על שיעור כמעט אפסי כבר תקופה ארוכה, כך שהיכולת של בנק ישראל להפחית ריבית, וההשפעה שתהיה להפחתה כזו מוגבלת. עוד מעוניינים בבנק, באמצעות אותן רכישות, למתן את התנודות החריפות בתשואות האג"ח שנגרמות כתוצאה ממחסור בנזילות בשווקים. מדובר בתוכנית בהיקף נרחב. לשם השוואה ב-2009 יצא בנק ישראל בתוכנית רכישות שעמדה על כ-18 מיליארד שקל במטרה להקל על המשק בתקופת המשבר.
בשבוע שעבר הודיע בנק ישראל כי יאפשר לגופים פיננסיים לבצע עסקאות ריפו (החלף) המאפשרות לגופים הפיננסיים להמשיך להחזיק באגרות החוב ולתת אותם כבטוחה להלוואה שיקבלו מבנק ישראל. במקרים שבהם אותם גופים נדרשים למשל למזומנים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים ומניחים שהסכום יחזור אליהם לאחר תקופה קצרה יוכלו לקבלו דרך הלוואה מבנק ישראל כאשר אגרות החוב משמשות כבטוחה.
ברקע, הבנק המרכזי של ארה"ב הודיע היום (ב') כי בכוונתו לצאת בשורה של צעדי תמיכה נוספים בשווקים - ומבהיר כי ימשיך לבצע רכישות נכסים, בניסיון לצמצם את הפגיעה הקשה שסופגת הכלכלה האמריקאית ממגיפת הקורונה. הפעם הבנק לא נוקב בסכום רכישות ספציפי.