$
בארץ

ראיון כלכליסט

"כמו בימי הביניים: צריך לסגור ערים נגועות"

"אמונה או רצון להתריס נגד מוסדות השלטון לא יכולים לפטור איש מחובת הציות להנחיות משרד הבריאות", מבהיר ד"ר ליאון פולס, חבר צוות הטיפול במגפות של המשרד. בתגובה לאחוזי ההדבקה הגבוהים בריכוזי אוכלוסייה חרדית הוא מתריע שהתפשטות הנגיף לא תהיה מקומית בלבד, והצפת בתי החולים תקשה לטפל גם במי שנשמעו לכל ההנחיות

לא מדובר אמנם בנתונים רשמיים, אך לפי נתונים פנימיים שנאספים במשרד הבריאות, מסתמן כי קצב העלייה במספר הנדבקים בקורונה בערים שבהן ריכוז גבוה של אוכלוסייה חרדית ‑ בני ברק וירושלים ‑ הולך וגדל. כך למשל, למרות ההחמרה בהגבלות התנועה ואיסור ההתקהלות - מאות חרדים הגיעו להלוויית ראש ישיבת בית דויד בבני ברק, מה שהצית מחדש את הוויכוח הציבורי סביב סגר סלקטיבי באזורים שבהם מופרות הנחיות משרד הבריאות.

 

 

ד"ר ליאון פולס ד"ר ליאון פולס צילום: אוראל כהן

 

ד"ר ליאון פולס, אחראי היערכות למצבי חירום במרכז הרפואי קפלן, וחבר בצוות משרד הבריאות לטיפול במגפות אומר בראיון ל"כלכליסט" כי המצב טורד את מנוחתו: "אני מוטרד מאוד, ולא רק מהאוכלוסיות שלא נענות להוראות שירותי בריאות הציבור. אלא כי אנחנו עדיין בצד העולה של העקומה. כל זמן שנהיה בעלייה אני מוטרד, כי אני מסתכל קדימה על מה שקורה בניו יורק, באיטליה וספרד. התמונות האלה מדירות שינה מעיניי".

 

איך אתה מקבל את המתרחש במגזר החרדי? עושה רושם שבני ברק וירושלים מובילות את טבלת התחלואה

"זאת בעיה חמורה. לפי ראיון עם עסקן מניו יורק שהאזנתי לו כרגע בבורו פארק, אזור של שכונה חרדית בניו יורק, יש 90 נפטרים הלילה. קרוב לוודאי שזה קשור להתנהגות שנצפית פה, ורק עכשיו נופל האסימון. נקרא לזה אי־הישמעות להוראות של רשויות בריאות הציבור. הדבר הזה בא לידי ביטוי בכך שבני ברק מובילה עם מספר החולים" (ראו תרשים).

 

מה שמחזיר אותנו לדיון במודל הבריטי. תחילה לא עשו דבר חוץ מלבקש מהמבוגרים להשאר בבית כדי להגיע לחיסון טבעי של האוכולוסייה - ואז חזרו בהם. היקף ההדבקות גדול, והוא כולל את הנסיך צ'רלס וראש הממשלה.

"המודל שלהם היה לא להגביל את האוכלוסייה שלכאורה פחות בסיכון להדבק, ולשמור על האוכלוסייה המבוגרת. בסטטיסטיקה של מספר החולים בערים עם ייצוג גדול לאוכלוסייה חרדית ישנן התקהלויות שמפעילות את חוק המספרים הגדולים: כשיש הרבה חולים, נראה חולים במצב בינוני וקשה גם בקרב צעירים. אי אפשר לומר שאנשים בגילאי הביניים אמידים למחלה".

 

 

 

איך אפשר להתמודד עם ההתקהלויות האלה?

"צריך להתבצע סגר הדוק נקודתי. במודיעין היתה תחלואה גדולה באחת השכונות והיתה פעולה נקודתית של סגר בתוך השכונה. כל זמן שלא נעשית פעולה דומה על עיר שבה לא מקיימים את הנחיות בריאות הציבור - האוכלוסייה הזאת יוצאת ובאה. כשאנשים ממוקד התחלואה מגיעים לערים אחרות - נוצר מוקד מסוכן של תחלואה שמפיץ את המחלה גם למקומות שבהם מקיימים את ההנחיות. צריך לבדוק האם במגזר הערבי והדתי יש מוקדי תחלואה שלא נובעים מאי־הישמעות להנחיות. העקרון המוביל הוא שאם רוצים לדכא את התפשטות המחלה, חשוב שכולם יקיימו את הנחיות משרד הבריאות באופן אחיד ולא יפרו אותן מסיבות של אמונה, אי ידיעה, התרסה נגד מוסדות השלטון, או מכל שיקול אחר. דגירת והתפשטות נגיף משפיעים לא רק מקומית, אם לא עושים סגר סביב האוכלוסייה הזאת".

 

איך אתה מציע לפעול?

"הנחיות הרבנים או הכאדים יכולה לעזור לאנשים להישמע להנחיות. כרגע צריך לעשות כפי שעשו בימי הביניים ‑ לסגור עיר בגלל ההשפעה על שאר חלקי המדינה. צריך להתעקש על יישום ההנחיות לטובת בריאות הציבור באופן אחיד. חייבים לגייס את מנהיגי הקהילה שייתנו הנחיות לשנות את מודל ההתנהגות כך שיחפוף את מודל ההתנהגות בציבור הכללי. אם אין היענות להסתגרות בבתים, אין ברירה ועל מנת להקטין חיכוך עם אוכלוסיות שכן נשמעות להנחיות - יש מקום לשקול הטלת סגר על קהילה ספציפית שלא נענית להנחיות. לא סביר שבמוקד תחלואה שבו הנגיף מתפשט אנשים מסתובבים בחוץ".

 

 

חרדים בבני ברק חרדים בבני ברק צילום: יריב כץ

 

"ונשמרתם לנפשותיכם"

 

חצי הכוס המלאה היא שהאוכלוסייה החרדית תגיע למצב של חיסון טבעי די מהר.

"גם אם היינו יכולים לסגור את הקהילה בסגר מוחלט (ברוח ספרו של אלבר קאמי) ונותנים למחלה להשתולל שם, כשחלק יחלו ללא סימנים וחלק בצורה קלה מאוד - המחיר מבחינת חיי אדם יהיה גבוה. אבל יותר מזה, איפה באים לקבל טיפול? בבתי החולים שבאזור.

 

"התוצאה היא שמספר גדול מאוד של אנשים מציף את בתי החולים באותו אזור, הרבה בבת אחת. זה ייצור חודש קשה מאוד עד כדי בעיה לתת טיפול נאות גם במי שכן מתנהגים בצורה אחראית. יש אוכלוסייה שלא מתנהגת לפי ההנחיות ותדרוש בצדק גמור טיפול רפואי, ואוכלוסייה שכן מקפידה - ותידרש לקבל טיפול רפואי באותו אזור".

 

יש רבנים שמפגינים פתיחות יוצאת דופן. כאלה שהתירו לקיים סדר פסח בזום כדי להיות בחברת מי שלא ניתן לפגוש.

"יש מנהיגי קהילות שהבינו בעקבות הדרכה מתאימה את התפקיד הקריטי שלהם בשעה הזו להנחות את הקהילה שלהם משיקולים של פיקוח נפש. אם יש מנהיגי קהילות אחרים שלא מוכנים להקשיב בכלל זו בעיה אמיתית. מדובר באוכלוסיות שמאוד מושפעות מהמנהיגים שלהם. הדרך להגיע אליהם היא לא להסביר לאברך מה זה נגיף ואיך הוא מתפשט, זו לא הטרמינולוגיה. אם הרב או הכאדי לצורך העניין אומר שמסיבות של פיקוח נפש חייבים, 'ונשמרתם לנפשותיכם', יקשיבו להם. אנחנו כמערכת הבריאות חייבים להתאים את ניהול האירוע בכל קהילה לפי המאפיינים שלה. רב שמתיר לעשות סדר פסח בזום - זו הצלחה נקודתית של הנהלת משרד הבריאות בהעברת המסר שמצוות שמירת החיים קודמת".

 

"אין שום סיבה שאדם דתי יגלח את זקנו"

 

הגעלת כלים לפסח זאת בעיה?

"הרתחת כלי האוכל זה דווקא חיובי משום שזה הורג את הנגיף. הבעיה שכדי לעשות את זה צריך להתקהל בחוצות – וזה מסוכן. זקנים הם לא משהו שמסכן את האדם הדתי יותר מאשר את האדם החילוני למעט אם הוא עובד בריאות שצריך להתמגן ואז הזקן מפריע להתמגנות, לכן הנחנו בבתי החולים את בעלי הזקנים שעוברים באזור החמים - לגלח את הזקן כדי שההגנה שלהם תהיה יותר טובה. אין שום סיבה שאדם דתי יגלח את זקנו. אפשר להמשיך לקיים את מרבית מצוות הדת – אבל פיקוח נפש זו המצווה הכי חשובה, ואת זה צריך בכל מחיר להנחיל למגזרים הדתיים".

x