פרסום ראשון
רשות החברות הורידה בשתי רמות את סיווג חברת ניהול מערכת החשמל
מדובר בהורדת דירוג מרמה 10 לרמה 8; הרמה משקפת את שביעות הרצון של רשות החברות מתקינות החברה המבוקרת ומרמת השכר של בכיריה; המנכ"ל יורם כהן והיו"ר סמי תורג'מן פנו אליה בבהילות וטענו כי המהלך בוצע לכאורה בניגוד לנהלים; ברשות טוענים שמדובר בצעד טכני שלא בטוח שהוא יתקבע לאורך זמן
רשות החברות הממשלתיות הורידה לפני מספר ימים את רמת הסיווג של חברת ניהול מערכת החשמל בשתי רמות, מרמה 10 לרמה 8, כך נודע לכלכליסט.
- הקורונה פוגעת ביצרניות החשמל הפרטיות: גלובל פאוור וברנמילר חותכות בשכר הבכירים
- המדינה ויתרה לחברת החשמל על 2.5 מיליארד שקל, בלי לדעת כמה נכסים היא מקבלת
- בעקבות מכירת תחנת כוח: חברת החשמל סיימה את 2019 ברווח נקי של כ-1.8 מיליארד שקל
סיווגה של חברה ממשלתית קובע בין היתר את שביעות הרצון של רשות החברות מתקינות פעילותה של החברה, יעילות עבודתה, ומורכבות הפעילות השוטפת שלה (כולל הליכי שינוי מבני והנפקות בבורסה, ככל שיש כאלה) כמו גם את רמת שכר הבכירים שמכהנים בה. למעשה, דירוג שנמוך מ-9 קובע למשל שלא בטוח שהחברה זקוקה ליו"ר פעיל במשרה מלאה. ברשות טוענים שמדובר בצעד טכני שלא בטוח שהוא יתקבע לאורך זמן, כאשר הנימוק הרשמי הוא ש"הסיווג המקורי של חברת ניהול המערכת הוא 8. בשנה שעברה ועדת הסיווג העניקה להם סיווג זמני לשנה אשר הסתיים עתה".
חברת ניהול המערכת קמה במסגרת הרפורמה בחברת החשמל ואף שובצו לה בכירים ודירקטוריון שהחל לקיים ישיבות: כהן מונה למנכ"ל, ואלוף (מיל) תורג'מן מונה ליו"ר. זאת כחלק מהרפורמה בחברת החשמל, והיא אחד מהצירים עליה הרפורמה נשענת. עד היום היא תפקדה כיחידה ששכנה בתוך חברת החשמל, כאשר התפקוד העתידי שלה היה אמור להיות חישוב הביקוש הארצי לחשמל בכל יום, ורבעון קדימה, אילו תחנות כוח יש להפעיל, ולקבוע את סדר הפעלתן. המשמעות היא שתחנות הכוח הפרטיות (שמחזיקות כשליש מהייצור היום), כמו גם חברת החשמל, יהיו כפופים להחלטות שלה מי יעבוד וכמה זמן, מה שבהכרח ישפיע על ההכנסות של כל תחנת כוח מייצור ומכירת חשמל.
מי שנחרד מהגילוי הם מנכ"ל ויו"ר החברה, יורם כהן וסמי תורג'מן. אלו פנו בבהילות לרשות החברות הממשלתיות והסבירו שהמהלך בוצע ללא דיון מקדמי ובניגוד לכאורה לנהלים, ולכן השורה התחתונה מבחינתם הוא ש"מדובר בהחלטה מהותית שמעצבת את החברה שנמצאת בתהליך הקמה וגיוס הון ועובדים, והיא תספוג מכה חמורה מהורדת הסיווג שלה". לתפיסתם ראוי שהמהלך יעשה בחרדת קודש ולכן הם מבקשים "לבטל לאלתר הודעה זו". מבחינתם הורדת הדירוג, ערב פתיחת קווי אשראי בבנקים, עלולה לפגוע בחברה, מה גם שהיא חותכת במעמד צד אחד את משכורות כל הבכירים בעשרות אחוזים, ואף מעמידה בשאלה האם צריך שם בכלל יו"ר דירקטוריון פעיל ב-100% משרה. המציאות עלולה להעכב עוד יותר את פעילותה העצמאית של החברה, דווקא בתקופה בה מכירת תחנות הכוח של חברת החשמל בעיצומה (אלון תבור נמכרה, רמת חובב במכרז מתקדם).
תאריך ההקמה המקורי של החברה היה דצמבר 2018, אותו החמיצה המדינה בנימוקים של חבלי הקמה של חברה חדשה. כיוון שהממשלה נפלה באפריל 19 המדינה לא הספיקה לגבש לחברה הון עצמי ונכסים כדי שהיא תתחיל בעבודה עצמאית, והיא תקועה מאז במציאות של שלד קיים שחסר לו "בשר" כדי להתחיל לעבוד - בעיקר נכסים, הון וממשל מול משרדי הממשלה שמבהיר מי אחראי על מה.
מבדיקת כלכליסט עולה שברשות החברות רצו שמשרדי האוצר והאנרגיה יתקצבו את החברה, אך במשרדים העדיפו שהכסף לפעילותה יגיע מגיוס חוב בשוק ההון (כמו בחברת החשמל או ברכבת), ומצב זה נגרר כמה חודשים ארוכים מבלי שיושג פתרון. בינתיים חברת החשמל כבר מכרה חלק מתחנות הכוח שלה, ובאופן אירוני הקבוצה שקנתה את התחנה הראשונה (מבטח שמיר, רפק אנרגיה ו-PMEC הסינית) תיאלץ לעבוד מול חברת החשמל שתכוון אותה מתי להפעיל את התחנה ומתי לא. כלומר חברת החשמל תשלוט על פעילותה והכנסותיה, אך חברת החשמל עצמה נמצאת בניגוד עניינים כיוון שהיא עדיין הבעלים של תחנות כוח שמייצרות חשמל לשוק.
נכון להיום הסיווג הגבוה ניתן לחברות הגדולות במשק בניהן חברת החשמל, רפא"ל והתעשיה האווירית. מנגד, הדירוג הנמוך ניתן לחברות כגון "החברה לפיתוח חוף אילת" או "קרן הרשב"י".
ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה ש"הורדת הדירוג לא תואמה איתנו. משרד האנרגיה פועל להמשך יישומה של הרפורמה במשק החשמל, כפי שנקבעה בחקיקה"