ישראל השלימה את הנפקת האג"ח הגדולה בתולדותיה - 5 מיליארד דולר, מיליארד מהם ל-100 שנה
בהנפקה השתתפו יותר מ-400 משקיעים מ-40 מדינות; במשרד האוצר מציינים כי הביקושים עמדו על 25 מיליארד דולר - הגבוהים ביותר עד היום
אגף החשב הכללי באוצר השלים הערב (ג') גיוס אג"ח בשווקים הבינלאומיים בהיקף כולל של 5 מיליארד דולר, מתוכם מיליארד דולר לטווח של 100 שנה - כך הודיע משרד האוצר.
- לראשונה: מדינת ישראל מגייסת אג"ח ל-100 שנה
- כך ניצלו מהמשבר כשליש מכספי הפנסיה
- רוני חזקיהו: נדרשת ערבות מדינה לקרן של 4 מיליארד שקל לסיוע לעסקים במשבר
מדובר בטווח ההנפקה הארוך ביותר של המדינה אי פעם, וכן בהנפקה הגדולה ביותר בתולדותיה. מלבד מיליארד הדולרים ל-100 שנה גויסו גם אג"ח ל-10 שנים בהיקף 2 מיליארד דולר ואג"ח ל-30 שנה ב-2 מיליארד דולר.
במשרד האוצר מציינים כי הביקושים עמדו על 25 מיליארד דולר - הגבוהים ביותר עד היום.
עלויות הגיוס היו גבוהות במעט מאלו שבגיוס שבוצע בינואר האחרון, אז הן היו הנמוכות ביותר אי פעם.
איגרות החוב לטווח של 10 שנים הונפקו בתשואה של 2.75%, איגרות החוב ל-30 שנה הונפקו בתשואה של 3.875% והאיגרות לטווח של 100 שנה הונפקו בתשואה של 4.5%.
הגיוס מגיע על רקע תוכנית הסיוע של משרד האוצר למשק בעקבות משבר הקורונה. העלויות התקציביות מוערכות בכ-40 מיליארד שקל כאשר חלק גדול מהמימון אמור להגיע מגיוס חוב והגדלת הגרעון.
במשרד האוצר מציינים כי הביקושים הגבוהים מצד משקיעים אסטרטגיים גדולים תמכו בהנפקת איגרת לטווח של 100 שנה. בין השאר השתתפו בגיוס גם בנקים מרכזיים, קרנות פנסיה, חברות ביטוח וגופים שמחזיקים באיגרות החוב של מדינת ישראל לאורך זמן.
בהנפקה לקחו חלק למעלה מ-400 משקיעים שונים מכ-40 מדינות, בהן ארה"ב, בריטניה וגרמניה. בין היתר, נרשמו ביקושים רבים בקרב משקיעים מוסדיים אסיאתיים.
החשב הכללי, רוני חזקיהו, מסר: "הנפקת האג"ח הגדולה בהיסטוריה של המדינה מעידה על אמון המשקיעים הגדולים והאיכותיים בעולם באיתנות כלכלת ישראל, במיוחד על רקע התמודדות המדינה עם משבר הקורונה. ההנפקה לטווח של 100 שנה הינה עדות לחוזקה הפיננסי של המדינה ולביסוס המדינה בשווקים הבינלאומיים. ההנפקה תהווה נדבך חשוב במימון פעילות הממשלה בתקופה הקרובה".
סגן בכיר לחשב הכללי, גיל כהן, מסר: "היכולת של מדינת ישראל לבצע את ההנפקה המוצלחת בתולדותיה במהירות שיא ועל רקע התנודתיות הגבוהה בשווקים הפיננסיים היא תוצאה ישירה של עוצמת הכלכלה והקשר השוטף עם המשקיעים ברחבי העולם בשנים האחרונות. ההנפקה מצביעה על אפשרויות המימון המגוונות של המדינה ועל יכולתה התמידית לממן את פעילותה".