$
מחפשי עבודה

החזרה למשרד, גרסת הריאליטי: איך מחליטים מי חוזר ומי נשאר בבית

לקראת ההחלטה אם לחזור לעבודה בהתאם לתקנות החדשות, ניהלו חברות רבות השבוע שיחות עם העובדים. חלק הודיעו על המדיניות שקבעה ההנהלה, חלק התייעצו אבל ויש גם חברות ששאלו את העובדים בלייב ב-zoom מי רוצה לחזור למשרד

מעין מנלה 14:2324.04.20

בשבוע האחרון, עם פרסום ההנחיות החדשות והמאוד לא חד משמעיות הנוגעות לחזרה למקומות עבודה, מעסיקים רבים מצאו את עצמם בהתלבטות אם וכיצד להחזיר עובדים לעבודה מהמשרד. כשכולם לומדים תוך כדי תנועה, כששוק העבודה משתנה לנגד עינינו, וכאשר ברקע פיטורים, הפחתות שכר והוצאה לחופשה ללא תשלום - לפעמים גיבוש אסטרטגיית החזרה למשרד הופך לסוג של תוכנית ריאליטי.

 

בחלק מחברות ההייטק המובילות התקשרו לכל העובדים ב-Zoom ובפורום מלא ביקשו לדעת, בהרמת יד, בלייב עם הבוס, מי מעוניין לחזור למשרד ובאחרות עשו שיחות זום בפורומים מצומצמים יותר. לעומת זאת, במקומות עבודה אחרים פשוט הודיעו לעובדים שחוזרים למשרד, בלי לשאול. מי שלא יכול לחזור – שיפנה כבר אליהם. בחלק מהחברות ביקשו מהעובדים למלא שאלונים אנונימיים כדי להבין מה הם רוצים או ערכו התייעצויות עם מנהלים כדי להחליט כיצד לפעול ולבדוק את הלך הרוח ובהתאם גיבשו את האסטרטגיה.

 

אמיר חוזז, VP R&D בחברת IntSight אמיר חוזז, VP R&D בחברת IntSight צילום: חגי בן ששון

בעוד שעבור חלק מהעובדים העבודה מהבית היא התגשמות חלום, עבור אחרים, מדובר סיוט מתמשך. יש עובדים שאין להם מקום נוח לעבודה מהבית, למשל כאלה שגרים בדירות שותפים ובמהלך החודש וחצי האחרונים עבדו מחדר השינה שלהם. עובדים שהם הורים לילדים קטנים שמתקשים להשגיח עליהם תוך כדי עבודה או שצריכים לחלוק עם ילדים שלומדים מרחוק את פינת העבודה או המחשב. יש עובדים שלא רוצים לחזור לעבודה במשרד מכיוון שהם חוששים להידבק, כאלה שמתגוררים עם אנשים עם מחלות רקע או שהם עצמם באוכלוסיה בסיכון. הרגישויות והשיקולים בהחלטה אם, מתי ואיך לחזור למשרד הם רבים ובהיעדר יד מכוונת או הנחיה ברורה, האחריות ושיקול הדעת נתונים רק בידי המעסיקים.

 

"עשו אצלנו שיחה לראשי הצוותים והתייעצו איתנו. האג'נדה היא שכרגע אנחנו לא ממהרים לחזור למשרד בעיקר מכיוון שרוב אנשי המחקר ופיתוח עובדים טוב מהבית. אין לחץ לחזור למשרד, בטח כאשר המשרד הוא אופן ספייס", אומר עידו אורלובסקי, מוביל פיתוח ה-Full Stack בחברת IntSights. "אני אישית חושב שהעבודה מהבית היא טובה וחושב שזה יפה שהחברה שמה את הבריאות והדאגה לעובדים בעדיפות ראשונה. יש כאלה שרוצים לחזור כי לא לכולם הכי נוח לעבוד מהבית, יש כאלה שיש להם דירה קטנה ובטח אם יש להם ילדים בבית והם גם הביעו את זה בשיחה. זו הייתה שיחה של שבעה אנשים וכולם מאוד פתוחים. זה לא שמישהו הרגיש לא בנוח להביע את דעתו. כולם גם די יודעים מה הדעה של אנשים בנושא הזה, בלי קשר לאם זה נעשה ב-Zoom או לא".

 

בIntSights השיחה כאמור הייתה עם ראשי צוותים ונועדה גם להתייעץ אבל גם להעביר את המסר לפיו כרגע לפי מדדי הפרודוקטיביות אין דחיפות לחזור לעבודה במשרדים. "אחד הדברים שמנחים אותנו זה קודם כל ההסתכלות על הפרודוקטיביות של המחלקה ואנחנו רואים שהיא עלתה מעט מאז המעבר לעבודה מהבית. זה שם אותנו במקום מאוד נוח ומאפשר לנו המון גמישות. אנחנו לא ממהרים וחשוב לנו שהפרודוקטיבות לא תיפגע בגלל החזרה", אומר אמיר חוזז, VP R&D ב-IntSights. "לצד זה אנחנו מדברים עם האנשים, שאלנו את הצוות הניהולי איך הם מרגישים שחזרה למשרד עשויה להשפיע. מצד שני אנחנו עושם מהלך של מיפוי באמצעות טופס אינטרנטי כדי להבין איך העובדים מרגישים עם המצב. זה מתחלק בצורה די מעניינת; יש כאלה שמבחינתם כבר ממש רוצים לחזור – שבשנייה שייפתחו המסגרות החינוכיות הם רצים למשרד; ויש אנשים שהם הרבה יותר שמרנים ולחלוטין לא מחזירים את הילדים למסגרות כשייפתחו, קודם בודקים שאין עלייה בהדבקה או דברים שיכולים להעיב על החזרה לשיגרה ומעדיפים לעבוד מהבית", הוא אומר.

 

לדבריו, הפורום של שיחת ה-Zoom הוא פורום אינטימי בו אנשים מרגישים מאוד נוח לשתף. לעומת זאת, המיפוי שהם עושים בקרב כל העובדים נעשה בצורה מאוד עדינה. "אנחנו לא יכולים להיכנס לאנשים לקרביים, זה יותר רך והמטרה היא לעזור לנו לתכן קדימה. אנחנו לא שואלים למה או בני כמה הילדים שלך. עובד יודע יפה מאוד להגיד אם הוא רוצה או לא רוצה לחזור והכל נעשה בראי שאנחנו מצליחים לעבוד מרחוק בצורה טובה".

 

יובל קמינקא, מנכ"ל JoyTunes יובל קמינקא, מנכ"ל JoyTunes צילום: אופיר אבסלנדר

בסטארטאפ JoyTunes שפועל בצורה של צוותים עצמאיים שכל אחד מהם מורכב מאנשי מקצוע שונים כמו מפתחים, אנשי שיווק, מוסיקאים ואנשי דאטה, ערכו שיחה אחת ב-zoom עם כל העובדים בה עידכנו על ההנחיות ושצריך להחליט אם חוזרים למשרד. אחריה ערכו שיחות וידאו בפורום של כל צוות (שנקרא 'פוד'). "כל פוד החליט בפני עצמו ורובם החליטו שבעיקרון נשארים בבית רוב הזמן. בסוף זו החלטה פרטנית כי גם אם פוד מחליט לחזור והעובד לא רוצה הוא לא יגיע למשרד. אף אחד בשום פורום לא נדרש להסביר את עצמו, את ההחלטה שלו", אומר יובל קמינקא, מייסד ומנכ"ל JoyTunes. "חילקנו את זה לקבוצות האינטימיות של האנשים והם דיברו ביניהם מה יותר טוב לצוות - וגם זה לא מחייב. אם יש מישהו שמכל סיבה שהיא מעדיף לא לחזור לעבודה, זה בסדר, כולנו מבוגרים אחראים".

 

לדעתו אין משמעות להחלטה אחידה לכולם. "מאיפה אני יודע כמנכ"ל איך צוות אחר, שאני לא שייך אליו, יעדיף לעבוד - מה יהיה להם הכי טוב והכי יעיל. החלטה של צוות אחד יכולה להיות שונה מאוד מאחר. כצוות, בגלל שהם עובדים ביחד זה משפיע על הדינאמיקה של העבודה והם יכולים להגיד אם זה עדיף שיהיה להם זמן משותף פיסי במשרד וגם בתוך ההחלטה הזאת יש את המקום של האינדיבידואל". רוב הצוותים כאמור החליטו להישאר לעבוד מהבית רוב הזמן אבל היו אנשים ספציפיים שהעדיפו להגיע למשרד. "לי לא מאוד בוער לחזור למשרד כי כל הייתרונות לא כל כך מתממשים כרגע, כי צריך להיות עם מסיכה, לשמור מרחק מאנשים, והדבר הזה הופך להיות נורא לא טבעי", הוא אומר.

 

רחלי ברוך חייק, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-SafeBreach רחלי ברוך חייק, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-SafeBreach צילום: ארתור פורר

בחברת הסייבר SafeBreach עדיין עובדים מהבית באופן מלא ובודקים אפשרות לפתוח את המשרדים באופן חלקי. השבוע במהלך השיחה השבועית בה כל אחד מדבר על המשימות שלו העלו גם את נושא העבודה מהבית והאפשרות לחזור למשרד. "בין השאר אמרנו שאם למישהו יש קשיים בעבודה מהבית אז שיציף את זה אלינו. יש אנשים שגרים עם שותפים, למשל שלושה שותפים שכל אחד עובד מחדר השינה שלו, לא לכולם העבודה מהבית נוחה. אמרנו לאנשים שאנחנו שוקלים חזרה לעבודה במשרד כדי לתת מענה לקשיים וביקשנו שמי שיש לו קשיים שיעדכן", אומרת רחלי ברוך, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברה.

 

לדבריה יש עדיין אנשים שחוששים לחזור למשרד ומעדיפים כרגע לא להגדיל את מעגלי החשיפה ואחרים מרגישים יותר בטוחים. עם זאת, לא ניהולו בחברה שיחה על איך כל אחד מרגיש בעניין הזה. "הדבר החשוב לנו הוא המשכיות עסקית - לראות שיש לקוחות חדשים ושאנחנו מסיימים את המוצר שלנו. יש הורים לילדים קטנים שקשה להם בבית, אין להם תנאים אופטיליים לעבודה ומצד שני הם לא רוצים לחזור לעבודה מלאה ולהשאיר את כל הטיפול לבן או בת זוג, אנחנו לא נכנסים לשיקולים של כל בנאדם. הם לא צריכים להסביר לנו. אנחנו מכירים את האנשים ואת המורכבויות. גם אם יש מישהו שיש לו בת זוג שהיא כרגע בבית ולכאורה הייתה יכולה לעזור - אלה שיקולים של התא המשפחתי, לא ניכנס לזה". בחברה עידכנו את העובדים שהם שוקלים חזרה חלקית, בקפסולות. "ביקשנו מהם ברמה האישית שיציפו את הצרכים שלהם".

 

אוריאל וייס, מאנדיי אוריאל וייס, מאנדיי

בחברת Monday.com, לקחו את הפלטפורמה של החברה והתאימו אותה כך שתתמוך בעבודה מהמשרד לפי ההנחיות כאשר בכל רגע נתון כל עובד יכול לראות מי וכמה עובדים מעוניינים להגיע למשרד. "החל מאתמול אמרנו לעובדים שאפשר להגיע עד 30%. איפשרנו למי שרוצה להגיע אבל כדי שלא נגיע למצב שיש 50% מהעובדים במשרד פתחנו בורד במאנדיי שכל אחד יכול לרשום את עצמו עם תמונה של מי נמצא. רק כדי לוודא שאין לנו יותר מדי עובדים במשרד. השבוע אנחנו עומדים על סביב ה-10 עובדים", אומר אוריאל וייס סמנכ"ל תפעול בחברה.

 

החברה עברה כבר לפני חודש לעבודה מהבית ומאפשרת כאמור למי שרוצה להגיע למשרד כל עוד הם עומדים בכללים של משרד הבריאות. "35% מהעובדים אצלנו הם עם ילדים ויש לנו אסטרטגיית ילדים תחילה. קודם נראה שיש פתרון לילדים ואז נחזור. האתגר מבחינתנו והנקודה שבה נראה שחוזרים למשרדים זה לתת קצת זמן לשוק ולראות שזה עובד. אנחנו לא רוצים אחרי שבוע להחזיר את העובדים שוב לעבודה מהבית. בנוסף, אנחנו צריכים לראות מתי אנחנו מקבלים מספיק ערך בהחזרת העובדים למשרד", הוא אומר. ביום ראשון ההנהלה הודיעה לעובדים שמי שרוצה יכול להגיע אבל הם עדיין ממליצים להישאר בבית. ההמלצה היא להישאר בבית אבל ההחלטה היא של העובדים.

 

"זו הייתה שיחה, לא דיון, אם כי נתנו מקום לשאלות. אני חושב שכולם מקבלים את זה בהבנה. יש עובדים שמאוד לא נוח להם לעבוד מהבית והגיעו למשרד. אנחנו לא רוצים להכריח אנשים לעבוד מהבית", הוא אומר.

 

 

שיחת וידאו, יש חברות ששאלו את העובדים בלייב מי רוצה לחזור למשרד שיחת וידאו, יש חברות ששאלו את העובדים בלייב מי רוצה לחזור למשרד צילום: שאטרסטוק

 

 

מכיוון שאין כרגע מספר עובדים המעוניינים להגיע למשרד שמתקרב להגבלה של 30% המטרה בשימוש במערכת היא להראות לכולם מה קורה, מי נמצא. שכל עובד יוכל להחליט אם הוא למשל רוצה להגיע למשרד כי יהיה באותו יום עובד אחר שחשוב לו לפגוש. "לפני המשבר ידענו שאנחנו ערוכים בתיאוריה לעבודה מהבית. כל המערכות שלנו בענן, אין לנו שום דבר שקושר אותנו למשרד, אבל לא הכרנו את האתגרים. החל מהדברים הלוגיסטיים שאין לך אוזניות או כיסא, היו עובדים שהיה להם קשה להבין מה חסר להם לפני ועד הדברים שפתאום מתקלקלים ולכך שאין לך אפשרות להתעסק בעבודה כי הילדים בבית וצריך לדאוג לקניות בסופר".

 

למרות היכולת לעבוד בצורה טובה ויעילה מהבית, ולמרות שכרגע הם לא ממהרים לחזור, בסוף המשבר האידיאל בחברה הוא שכולם יחזרו לעבוד מהמשרד. "אנחנו מאמינים שיש לנו משהו במסדרון שעובד מאוד לטובתנו. אנחנו חושבים שהרבה מההצלחה שלנו היא בממשקים הבינאישיים שנוצרים בתוך המשרד", הוא אומר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x