פרשנות
מה עומד מאחורי ההחלטה לפתוח את איקאה?
האם העובדה שבעלי איקאה מתיו ברונפמן ושולם פישר מקורבים לנתניהו ולשר הבריאות ליצמן קשורה להיתר שניתן לפתיחת הרשת? ליצמן: "אלו הבלים, אין כל קשר בין פישר לביני"
פתיחת חנויות הרשת השוודית איקאה, שיצרה התקהלות של מאות לקוחות שהמתינו לאורך שעות בכדי להכנס לחנות, מעוררת זעם מצד בעלי עסקים שלא הורשו לפתוח ומעלה שאלות ביחס לשיקולים העומדים מאחורי ההחלטה לאפשר את פתיחתה.
- המסעדנים מאיימים: "אחרי שהיו תורים באיקאה, אנחנו נחזיר ממחר את הטייק אווי"
- איקאה מתחילה לחזור לשגרה: תפתח ממחר חלק מחנויותיה
- תורי ענק מחוץ לסניפי איקאה שנפתחו מחדש
גורמים במשק לא שוללים את האפשרות שהקשרים האישיים של בעלי הרשת, מתיו ברונפמן המקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו ושולם פישר, חסיד גור אליה משתייך שר הבריאות יעקב ליצמן, הובילו להחלטה לכלול את חנויות הרהיטים ברשימת ההקלות שניתנו בתחילת השבוע.
כזכור, בתום דיון טלפוני שארך שעות, אישרה הממשלה ביום ראשון בבוקר מספר הקלות במגבלות החלות על הציבור במסגרת המאבק בנגיף הקורונה.
בין ההקלות החדשות, היתר לפתיחת חנויות שאינן מוכרות מזון, אך בהיקף מוגבל. בין החנויות שהתירו לבעליהן לפתוח: חנויות למוצרי חשמל, ציוד תקשורת, ציוד תחזוקה לבית, רהיטים ואביזרים לבית, חנויות ספרים וציוד משרדי, חנויות למוצרי ספורט ואופניים, מכבסות ומתפרות.
לעומת זאת, הוחלט שלא לאפשר לחנויות הלבשה והנעלה ולחנויות צעצועים לפתוח. זאת מכיוון שלדברי מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד "מקדם ההדבקה שם גבוה". איסור הפתיחה חל גם על חנויות שנמצאות בקניונים, במרכזי קניות פתוחים ובמרכזים שבהם יש יותר מ-15 חנויות.
ההחלטה מעוררת זעם בקרב בעלי חנויות קטנות שנאסר עליהם לשוב לעבוד, בעוד חנויות איקאה, שבמתכונתן דומות לקניון רחב ידיים המכיל מגוון רחב של מוצרים, מסעדות ומשחקיה, הגם שאלו לא נפתחו.
בעלי עסקים רבים העלו ברשתות החברתיות תמונות עם שלט איקאה וטענו כי "הסבו" את העסק לאיקאה ויפתחו את החנות במחאה על החלטת הממשלה.
באיקאה ניסו אתמול לייצר מראית עין של הקפה על ההנחיות באמצעות הצבת עמדה לכפפות ועמדות לחיטוי ידיים בכניסה, לצד בדיקת חום ותשאול לקוחות בכניסה. אלא שבהמתנה בתורים הארוכים לא תמיד נשמר המרחק הנדרש בין הלקוחות.
בחברה טענו כי החנויות נפתחו על פי ההנחיות והקריטריונים שהוגדרו לפתיחת חנויות אותן פרסם משרד הבריאות תחת עמידה בתו התקן הסגול ביניהן מעקב מלא אחר הנכנסים לחנות, סימון מרחק של 2 מטרים בקופות, מחיצה פיסית בין מוכר לקונה, שמירה על הגייניה וחיטוי לאורך כל שעות היום ועוד.
ביקורת חריפה נרשמת גם נוכח האבסורד שמאפשר התקהלות המונית לרכישת מוצרים שאינם חיוניים, בעוד לבתי העלמין לא ניתן יהיה לעלות ביום הזכרון.
דוברו של שר הבריאות ליצמן מסר בתגובה: "אלו הבלים שאינם שווים התייחסות. מדובר בהחלטות של אנשי המקצוע הרלוונטיים. ללא כל זיקה לשר ליצמן. אין כל קשר בין פישר וליצמן והניסיונות לחבר ביניהם להחלטות שמתקבלות בעת חירום, ציניות שמעידות על בורות וחוסר במידע בסיסי".
ממשרד רה"מ לא נמסרה תגובה עד כה.