$
בארץ

דיווח שוטף

עוד 112 נדבקו בקורונה; התחבורה הציבורית תחזור לפעול בלילה - מיום שלישי

מספר הנדבקים בנגיף עלה ל-15,946; השרים אישרו הטלת סגר על שכונות בירושלים וביישוב חורה; מנכ"ל משרד הבריאות: "ממליץ לא לפתוח גנים"; ראשי הציבור הערבי: "לא נפתח את הלימודים בשבוע הבא"; שירות התעסוקה: כ-17.5 אלף שיצאו לחל"ת דיווחו השבוע כי חזרו לעבוד

כלכליסט ו-ynet 20:5130.04.20

נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם

 

לפי נתוני משרד הבריאות, נכון לשעה 9:00 בבוקר היום (ה') עומד מספר הנדבקים בקורונה בישראל על 15,870, לאחר שביממה האחרונה נוספו 88 נדבקים חדשים. מספר המחלימים עלה ל-8,421, מספר המתים עומד על 219; מתוך כלל החולים, 117 מאושפזים במצב קשה, 79 במצב בינוני והשאר במצב קל. מספר החולים בפועל - 7,239 - הוא הנמוך מאז 3 באפריל.

 

20:40 - התחבורה הציבורית תחזור לעבוד בלילה - החל מיום שלישי

 

התחבורה הציבורית חוזרת לעבוד גם בשעות הערב מיום שלישי ה-5 במאי, כאשר בסופי השבוע היא לא תחודש בשלב זה. כך על פי החלטת משרד התחבורה.

 

כזכור, עד היום שירותי האוטובוסים עבדו רק עד 8 בערב, אולם בימים האחרונים תגברו הנסיעות ברחבי הארץ, כך שהקווים שהיו פעילים בשבועות האחרונים שבו לפעילות מלאה וחלק מהקווים הבינעירוניים חידשו את פעילותם ועד לרמת פעילות של 20%. על פי נתוני המשרד הציבור עדיין מדיר רגליו מהתחבורה הציבורית ובימים אלו נספרו רק כ-12% מנוסעי התחבורה הציבורית בהשוואה לימים שטרום משבר נגיף הקורונה.

 

ברשות הארצית לתחבורה ציבורית מחדדים שהנוסעים נדרשים לעטות מסיכות במהלך הנסיעה. נוסע ללא מסיכה לא מורשה לעלות לאוטובוס, כאשר מספר הנוסעים באוטובוסים יוגבל ל-20 נוסעים והנוסעים נדרשים לשמור על מרחק בין הנוסעים. השורה הראשונה מהנהג אסורה לישיבה. כדי להפחית את המגע עם הנהגים. הנוסעים נדרשים להטעין את כרטיס הרב-קו לפני הנסיעה. באוטובוס לא מתאפשרת הטענה של כרטיס הרב-קו או תשלום במזומן. (ליאור גוטמן)

 

 

חיטוי באוטובוס של דן חיטוי באוטובוס של דן צילום: מוטי קמחי

 

 

20:32 - משרד הבריאות: 222 נפטרו מקורונה בישראל, מספר החולים בפועל - 7,163

 

משרד הבריאות מסר כי מספר הנפטרים מנגיף הקורונה בישראל עלה ל-222. זאת לעומת 215 נפטרים אמש. עוד נמסר כי מספר הנדבקים בנגיף עלה ל-15,946, עלייה של 112 מאובחנים ביממה האחרונה. גם מספר המחלימים רשם עלייה נוספת ועומד כעת על 8,561. מספר החולים בפועל עומד על 7,163, מהם 105 במצב קשה. 82 מהחולים הקשים מונשמים, בהם חמישה שנזקקים להנשמה באופן יום-יומי. (אדיר ינקו)

 

18:55 - שירות התעסוקה: כ-17.5 אלף שיצאו לחל"ת דיווחו השבוע כי חזרו לעבוד

 

עדכון שירות התעסוקה: 10,913 דורשי עבודה נרשמו בשירות התעסוקה מאז העדכון האחרון ביום ראשון, 26.4, בשעה 16:00 ועד היום ב-16:00. ביום שני (ערב יום הזיכרון) נרשמו 7,150, בימים שלישי ורביעי (זיכרון+עצמאות) ועד היום (חמישי) נרשמו עוד אלפים בודדים. 17,591 מבין אלה שנרשמו כדורשי עבודה הנמצאים בחל"ת מאז החל המשבר, דיווחו מתחילת השבוע שעבר באתר שירות התעסוקה כי חזרו לעבוד.

 

18:50 - השרים אישרו הטלת סגר על שכונות בירושלים וביישוב חורה בשעה 23:00

 

ועדת השרים להכרזה על "אזור מוגבל" אישרה להטיל סגר על שלוש שכונות בירושלים - רוממה, קריית צאנז וקריית בעלז וגם על שכונות 9 ו-10 ביישוב חורה שבנגב, בעקבות נתוני תחלואה גבוהים בשכונות. הסגר ייכנס לתוקף בשעה 23:00 ויסתיים בלילה שבין ראשון לשני. השרים אישרו בנוסף את הסרת המגבלות על העיר נתיבות ושכונת נחלה ומנוחה בבית שמש. לצד זאת, הוחלט להאריך את ההגבלות שהוטלו על שכונת רמת בית שמש ב' עד הלילה שבין ראשון לשני.

 

 

17:25 - מנכ"ל משרד הבריאות: "ממליץ לא לפתוח גנים"

 

ברקע חילוקי הדעות והשאלות הרבות שעלו לקראת החזרה לכיתות א' עד ג' ולגנים - שלפחות בינתיים אמורה להתרחש בבתי הספר ביום ראשון - אמר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב היום (חמישי) בשיחת זום של צוות השרים עם המנכ"לים וראש הממשלה, כי הוא לא ממליץ לפתוח את הגנים וכי יש להתחיל רק עם כיתות א' עד ג'. השרים לא הסכימו איתו, ושר החינוך רפי פרץ אמר שהוא בעד לפתוח כמתוכנן בשבוע הבא והמשרד שלו ערוך לכך.

 

בנוסף, משרד הבריאות עדיין לא אישר את המתווה לפיו אפשר להחזיר את הפעוטות למסגרות, ויש עדיין דיונים על התנאים לפתיחת מעונות היום והמשפחתונים - כמה ילדים בכל קבוצה, כמות המטפלות, אופן הרוטציה, חלוקה למבנים ועוד קריטריונים .

 

ימים האחרונים פנו למשרד הרווחה מנהלי ארגונים של משפחתונים ופעוטונים, ואמרו שבגלל שמשרד הבריאות לא פרסם מתווה – הם לא יכולים להיערך וזקוקים למספר ימים נוספים. שר הרווחה אלדד אקוניס אמר בדיון השרים שהוא מעדיף לפתוח ביום ראשון, אך מכיוון שהם זקוקים לימי היערכות אין לו בעיה לדחות את זה לאמצע השבוע.

 

בדיון סוכם שהמנכ"לים של כל המשרדים ישוחחו וינסו להגיע להסכמה על מתווה. משתתפים בשיחה התרשמו שנתניהו מגבה את בר סימן טוב בהתנגדות לפתיחת הגנים ונראה שהעניין יידחה בכמה ימים. ביום ראשון בערב יוצגו נתונים מורחבים של מכון גרטנר על שיעורי ההידבקות של ילדים, ומחר אמורים להיות מוצגים נתונים נוספים.

 

 

משה בר סימן טוב משה בר סימן טוב

 

17:15 - ביבס על חידוש הלימודים: "זו לא חזרה לשגרה זו עבודה בעיניים"

 

חיים ביבס יו"ר מרכז השלטון המקומי שלח מכתב לראש הממשלה בעניין החזרה ללימודים: "משרד הבריאות מצפה שנחלק גני ילדים שבהם 35 ילדים לשניים ועדיין נקפיד על מגבלת 15 ילדים בקבוצה? אנחנו ערוכים כבר כמה שבועות לקבל את הילדים אבל יש גורמים שעושים הכל כדי שלא נפתח את הגנים; ההורים צריכים לדעת: מכשילים את המהלך בכוונה״.

 

16:08 - משרד הבריאות צפוי להמליץ: להטיל סגר מחודש על כמה שכונות בירושלים

 

משרד הבריאות צפוי להמליץ על הטלת סגר מחודש על כמה שכונות בירושלים. בנוסף, ייתכן שיוארך הסגר שהוטל על שכונת רמה ב' בבית שמש בחמישה ימים נוספים. עוד מסתמן כי גם על שכונות 9 ו-10 ביישוב חורה שבנגב יוטל סגר למשך חמישה ימים.

 

 

מאה שערים מאה שערים צילום: אלכס קולומויסקי

 

מספר הנדבקים המצטבר

 

 

חולים פעילים לעומת מחלימים

 

 

השינוי במספר המונשמים 

 

 

 

 

 

15:15 - ראשי הציבור הערבי: "לא נפתח את הלימודים בשבוע הבא בגלל התפרצות הקורונה"

 

החינוך הערבי לא יחזור ביום ראשון ללימודים רגילים. כך הוחלט בישיבה של ראשי הציבור הערבי, מומחים לחינוך ונציגי ההורים. זאת, בשל רמת התחלואה הגבוהה במגזר הערבי ועל סמך המלצת ועדת המעקב לענייני בריאות וועד החירום הערבי. ההחלטה תישקל מחדש ביום חמישי הבא. בכך מצטרף המגזר הערבי למגזר החרדי שגדולי התורה שלו החליטו לא לפתוח את מערכות החינוך לגיל הרך מחשש לפיקוח נפש. יצוין שבשני המגזרים אחוז גבוה במיוחד של עובדים שהוצאו לחל"ת והדבר יקשה עליהם לחזור לעבודה.

 

 

תלמידים במגזר הערבי תלמידים במגזר הערבי צילום: עמית מגל

 

המשתתפים בדיון הדגישו שלקהילה הערבית יש אינטרס להחזיר את התלמידים לבתי הספר כיוון שלמחצית מהתלמידים הערבים אין מחשבים או חיבור לרשת ולכן הם אינם משתתפים בחלק גדול מהלמידה מרחוק. עמדת ועדת הבריאות שהגישה ד"ר נהאיה דאוד התבססה על כך שאתמול הגיע מספר נדבקי נגיף הקורונה במגזר הערבי ה ל-903 נדבקים (לא כולל ערים מעורבות), מתוכם 670 מקרים ב-18 ערים מרכזיות שבכל אחת מהן יש 15 מקרים ומעלה. התפרצות הווירוס קשה בכמה יישובים כמו דיר אל אסד, אום אל-פחם, רהט, טיבה, חורה וערערה בנגב.

(שחר אילן)

 

12:30 - שיעורי החלמה נמוכים יחסית בבני ובירושלים

 

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר, בשלושת הימים האחרונים גדל מספר החולים בישובים בהם מתגוררים מעל ל-5,000 תושבים ב-242. כך, העלייה הגדולה ביותר נרשמה בירושלים, שם גדל מספר החולים ב-3 הימים האחרונים ב-101 חולים; בח'ורה ב-30 חולים; ובבני ברק ב-21 חולים בלבד. שיעור העלייה הגבוה ביותר בשלושת הימים האחרונים נרשם ביישוב ח'ורה, שם גדל מספר החולים ב76.9% ועומד על 69. עלייה נוספת של 11.9% נרשמה בטייבה, שם מספר החולים המאומתים גדל ב-9 בשלושת הימים האחרונים ונכון להיום עומד על 47.

 

עוד עולה מהנתונים, כי ב-149 ישובים לא נוספו כלל חולים חדשים בשלושת הימים האחרונים וב-70 ישובים נוספים נרשמה עלייה של עד חמישה חולים. ב-79 ישובים מספר החולים הכללי נמוך מ-15, ובהם מספר ערים עם מעל ל-20 אלף תושבים כגון: קריית מוצקין, שפרעם, טירה, מעלות תרשיחא ועראבה. ירושלים ממשיכה להוביל את רשימת הערים עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר - עד כה נמצאו בה 3,458 חולים מאומתים. אחריה ברשימה ניצבת בני ברק, עם 2,816 חולים, ותל אביב עם 532 חולים.

 

בשש ערים בישראל אחוזי ההחלמה גבוהים מ-80%; המובילות ברשימה הן מגדל העמק ומבשרת ציון עם 87% החלמה - כך, במגדל העמק, מתוך 101 חולים שנמצאו בעיר כ-88 החלימו, ובמבשרת ציון 13 חולים מתוך 15 החלימו. ערים נוספות עם אחוזי החלמה גבוהים הן קריית יערים עם 85% החלמה, כפר חב"ד עם 82% החלמה ודימונה ויבנה עם 81% כל אחת. בתל אביב, העיר השלישית במספר החולים בתחומה, שיעור ההחלמה עומד על 70%, כאשר 375 מתוך 532 החולים בה החלימו. לעומת זאת בבני ברק ובירושלים אחוזי ההחלמה עומדים על 51% ו-43% בהתאמה.

 

בסך הכל, 1,247 חולים מסך כלל המקרים המאומתים נמצאו בישובים עם מתחת ל5,000, תושבים כאשר 647 מהם כבר החלימו (52%).

(דורון ברויטמן)

 

 

09:45 - הערב: בעלי עסקים בענף הספורט והכושר יפגינו מול מעון ראש הממשלה

 

בעלי העסקים בענף הספורט והכושר יחריפו את מחאתם נגד ההחלטה שלא לאפשר את פתיחת המועדונים, ויצאו להפגנה מול מעון ראש הממשלה הערב ב-19:00. נציגים של מאות מועדוני כושר ומכונים פרטיים דורשים לפתוח מיידית את המועדונים, ותוואי פיצויים ייעודי לענף. בנוסף לנציגי המועדונים יימחו כ-150 מאמנות ומאמני כושר, המייצגים 150 אלף איש שאיבדו את פרנסתם בענף.

(אורנה יפת)

 

07:30 - מהבוקר: מגבלת 500 המטר לספורט מבוטלת

 

החל מהיום (ה') בשעה 8:00, מגבלת 500 המטר לפעילות ספורטיבית מבוטלת - כך שניתן לקיימה בכל מרחק מהבית. זאת על פי החלטת הממשלה מתחילת השבוע. בהמשך היום יתקיים דיון בנושא ההתרה גם של שחייה בים, שעדיין אסורה.

 

הממשלה אישרה את ביטול המגבלה במשאל טלפוני ביום ראשון בערב, אולם זמן קצר לאחר מכן הודיעה מזכירות הממשלה על הקפאת המשאל כדי לאפשר למשרד הבריאות לספק הבהרות לשרים. לבסוף הושגה פשרה ולפיה מגבלת המרחק של 500 המטרים תבוטל רק בבוקר שלאחר יום העצמאות. 

 צילום: איי אף פי

 

עם השרים שדרשו את ביטול המגבלה בישיבות הממשלה האחרונות נמנים שר הרווחה אופיר אקוניס, השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שרת הספורט מירי רגב ושרת השיכון יפעת שאשא ביטון.

 

הבלבול החל כשבמשרד הבריאות "שכחו" להכניס לתקנות תאריך והשרים חשבו שהאישור ייכנס לתוקף מיידית. מי שהיה חתום על טיוטת התקנות הוא היועץ המשפטי של משרד הבריאות, אורי שוורץ. השרים התבקשו לאשר בדחיפות ואכן כך עשו.

 

בשלב מסוים, מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ביקש להקפיא ההחלטה ולמסור הבהרות לציבור. יצוין כי במשרד הבריאות דרשו "להחזיר את הגלגל" , לבטל את מגבלת 500 המטרים ולאשר רק לספורטאים מקצועיים להתאמן - אך לאחר מכן נסוגו.

 

עם זאת, מגבלת 100 המטרים על פעילויות שאינן חיוניות עדיין קיימת - אך הממשלה צפויה לבטל גם אותה בתחילת השבוע, על רקע ביקורת במשטרה על כך שלא ניתן לאכוף אותה בעקבות שאר ההקלות שאושרו.

 

במשרד הבריאות הבהירו כי גם לאחר ביטול מגבלת הספורט ל-500 מטר - לא תותר שחייה בים. אולם היום כאמור ייערך דיון בנושא, וייתכן כי שחייה בים תיכלל בהיתר לפעילות ספורטיבית.

 

בהמשך ישנה כוונה להתיר גם פתיחת בתי קולנוע תוך שמירת מרחק בין הצופים. החל מתחילת השבוע הבא ישנה כוונה להפעיל גם את הצימרים וחדרי המלון צמודי הקרקע במתכונת מיוחדת. 

 

מדיונים שהתקיימו עם הגורמים המקצועיים בראשות שר הכלכלה אלי כהן, מנכ"ל משרד הבריאות בר סימן טוב, מנכ"ל משרד ראש הממשלה רונן פרץ, ראש העיר ירושלים משה ליאון ונציגי המל"ל, גם השווקים צפויים לחזור לפעילות במתכונת מיוחדת בתחילת השבוע הבא.  

שוק הכרמל בת"א שוק הכרמל בת"א צילום: איי פי

 

בדיונים הללו גובשו ההמלצות שיתורגמו לתקנות לשעת חירום שיובאו לאישור ראש הממשלה בנימין נתניהו ולאישור הממשלה. מחר יתקיים דיון בהשתתפות ראש הממשלה וכל נציגי השווקים שבו יוצגו הסיכומים.

 

לפי המתווה המסתמן, השווקים יחולקו למתחמים וכל מתחם לא יהיה גדול מ-6,000 מטר. הכוונה היא שכבר בתחילת השבוע הבא, בכל רגע נתון 50% מהדוכנים בשוק יהיו פתוחים. כמות האנשים שתותר בשווקים היא אדם אחד על כל 10 או 20 מטר רבוע, נושא שיוכרע בדיון אצל ראש הממשלה. על פי הכללים המתגבשים, לשווקים הגדולים יוכלו להיכנס בכל רגע נתון בין 300 ל-600 לקוחות.

 

בכניסה לכל מתחם יערכו בדיקות חום. בזמן כל השהות בשווקים, המבקרים יידרשו לחבוש מסיכה ולשמור על מרחק של שני מטרים אחד מהשני. גם בין הדוכן לבין הלקוחות יישמר מרחק של שני מטרים. הלקוח לא יוכל למשש את הסחורה והמוכר יארוז אותה בעצמו.

 

כמו כן, תהיה הפרדה בין הדוכנים בניילון או פרספקס. האחריות ליישום ההנחיות תהיה על הרשויות. מתחם שיימצא בו חולה קורונה ייסגר ליומיים. בד בבד, במשרד הבריאות מתכוונים לקדם שימוש באפליקציה שתאפשר להגדיל את כמות הנוכחים בכל רגע נתון וגם את כמות הבאסטות הפתוחות.

 

בכל יישוב, הרשות המקומית תהיה זו שתחליט איזה דוכן נשאר פתוח ואיזה סגור. ככל הנראה, ייקבע כלל שבו הדוכנים ייפתחו יום כן ויום לא כדי לאפשר לכולם לעבוד, או חצי יום - חצי יום. חלק מהדוכנים גם ככה סגורים כמו מסעדות עם מקומות ישיבה.

 

ראש העיר ירושלים הבטיח שהרשויות ידאגו להציב פקחים, לווסת את הכניסה ולהקפיד על בדיקות חום. השאיפה היא לפתוח את השווקים כבר ביום ראשון.

 

במקביל, במשרד הבריאות עובדים כעת על הכנת התקנות לשעת חירום לפתיחת מערכת החינוך לפי המתווה שגובש במשרד החינוך. מחר יתקיים דיון אצל ראש הממשלה שבו ייבחן האם יש שינוי לרעה בתמונת ההדבקות. אם לא יהיה שינוי לרעה, יינתן אור ירוק לפתיחת מערכת החינוך החל מיום ראשון.

קניון הקריון בקריית ביאליק ריק מאדם קניון הקריון בקריית ביאליק ריק מאדם צילום: נחום סגל

 

 

הדבר הבא יהיה הכרעה האם לפתוח את הקניונים, ולהשתמש באפליקציה שאמורה למנוע כניסת מפירי בידוד וחולים. לפי הערכות, הקניונים ייפתחו בתחילת השבוע הבא או ביום ראשון בשבוע שאחריו. אחד הנושאים שטרם התקבלה בהם החלטה היא סוגיית האפליקציה. יש מחלוקת מי יפעיל אותה: האם הממשלה או ייעשה שימוש באפליקציות פרטיות, ואיך מבטיחים שלא תהיה חדירה לפרטיות. בין משרדי הבריאות והמשפטים יש מחלוקת האם להשתמש באפליקציה או לא כאשר משרד הבריאות דוחף ומשרד המשפטים מתנגד.

 

האפליקציה אמורה לאפשר לזהות בדיעבד אם נכנס חולה קורונה לקניון, מי היה לידו ואז ניתן יהיה להורות להם להיכנס לבידוד מיידית. ההחלטה הסופית בעניין הקניונים תתקבל ביום ראשון – אז גם יעבור שבוע מאז תחילת פתיחת חנויות הרחוב. לפי בכירים בממשלה, יותר סביר שהקניונים ייפתחו ב-10 במאי. עוד אומרים בכירים בממשלה כי נראה שבסך הכול ההקלות לא הביאו לעלייה בהדבקות, למעט באזורים אדומים.

 

היום או מחר יתקיים דיון בהשתתפות שר האוצר משה כחלון וצמרת משרד הבריאות שבו אמורים לגבש תוכנית פתיחה כללית של כל המשק – שתכלול נקודות ציון ומדדים ברורים לפתיחת כל הענפים. במשרד האוצר כבר החלו דיונים ראשונים לגיבוש התוכנית.

 

מטרת המהלך היא לתת אופק לכל הענפים במשק מתי לפי הערכת הממשלה ובאיזה תנאים (מדד של פחות מ-300 מונשמים למשל כפי שקובע המדד של משרד הבריאות) ניתן יהיה לפתוח אותם. זה יאפשר למשל לענפים מסוימים שלפי ההערכות יוכלו לחזור לפעילות רק בעוד חודשים לשקול שינוי מקצועי. הכוונה היא לתת אופק כזה לכל הענפים כולל כדורסל וכדורגל, תיאטראות, מסעדות ובתי קפה בישיבה, בתי מלון, חברות תעופה, הופעות, כנסים ועוד.

x