$
דעות

השינויים שלא תקבלו מנתניהו

בתקופה הארוכה שבה נתניהו מכהן בתפקיד ניתן היה לבצע רפורמות חיוניות, להקל את הנטל הבירוקרטי, להפחית ולו במעט את יוקר המחיה הכבד. אבל מה שנתניהו לא עשה ב־11 שנים, ספק אם יבצע כעת

צבי זרחיה 07:4018.05.20
הממשלה ה־35 שהושבעה אתמול היא החמישית שבראשה עומד בנימין נתניהו. כעת, אחרי 11 שנים ברציפות שבהן הוא משמש בתפקיד ראש הממשלה, הגיע הזמן לרענן את חוק יסוד: הממשלה, ולהגביל החל בקדנציה הבאה את תקופת כהונתו המצטברת של ראש הממשלה ל־8 שנים.

 

 

בתקופה הארוכה שבה נתניהו מכהן בתפקיד ניתן היה לבצע רפורמות חיוניות, להקל את הנטל הבירוקרטי, להפחית ולו במעט את יוקר המחיה הכבד. אבל מה שנתניהו לא עשה ב־11 שנים, ספק אם יבצע כעת.

 

נתניהו וגנץ אתמול בכנסת נתניהו וגנץ אתמול בכנסת צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

 

במקום, ראש הממשלה ואנשיו בליכוד השקיעו את מרצם בשנים האחרונות בהצרת צעדיהם של שומרי הסף, ריסוק מערכת בית המשפט וביצור שלטונו של נתניהו.

 

אלא שעל הנייר לפחות, בעוד שנה וחצי צפוי להישבר הרצף של נתניהו, כאשר בני גנץ יחליף אותו בתפקיד. כשזה יקרה, תהיה זו הזדמנות לדרוש ממנו לעמוד בהתחייבותו להגביל את כהונת ראש הממשלה, כמו גם לחוקק חוק שיאסור על כהונת ראש ממשלה שהוגש נגדו כתב אישום. אישור שני החוקים הללו ישפר את ההיגיינה הציבורית וייתן לאזרחים תקווה של שינוי.

 

בנוסף, על הממשלה והכנסת לגבש ולאשר קוד אתי חדש לשרים ולחברי הכנסת. הקוד האתי הקיים נוסח לפני עשרות שנים, ולא ממש רלבנטי למציאות העכשווית. ועדות ציבוריות בראשות נשיא העליון לשעבר מאיר שמגר ושופט העליון בדימוס יצחק זמיר גיבשו קודים כאלו, אך השרים וחברי הכנסת מנעו את אישורם. החלת קוד אתי חדש וברור תהווה אבן דרך לפעילותם של נבחרי הציבור.

 

קוד כזה, למשל, צריך לאסור על חברי כנסת לקבל החלטות על שכרם ולהעביר את הסמכות הזו לוועדה ציבורית חיצונית, שהמלצותיה יהיו מחייבות. אפילו יו"ר הכנסת החדש יריב לוין צידד בעבר ברעיון הזה. גנץ סייע לכונן את הממשלה הגדולה בתולדות ישראל, אך עדיין נותרה לו הזדמנות לתקן, אם רק יקדם את המהלכים הנחוצים הללו.

 

על הנייר, בעוד שנה וחצי גנץ יחליף את נתניהו. כשזה יקרה, תהיה זו הזדמנות לדרוש ממנו לעמוד בהתחייבותו להגביל את כהונת ראש הממשלה ולחוקק חוק שיאסור על כהונת ראש ממשלה שהוגש נגדו כתב אישום
x