נתניהו וכץ סיכמו: הזכאות לדמי אבטלה תוארך עד אמצע אוגוסט
הזכאות היתה אמורה לפוג מחרתיים. ההחלטה כוללת הארכת הזכאות למענקים לבני 67 פלוס שלא יחזרו לעבודה; הודעת הממשלה לא מפרטת האם ההארכה תכלול את 58 אלף המובטלים הוותיקים מהתקופה שלפני הקורונה ואינה מפרטת תאריכי סיום מדויקים
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ החליטו להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לזכאים עד אמצע אוגוסט. הזכאות היתה אמורה לפוג בסוף החודש (מחרתיים).
- איך הצריכה הפרטית חזרה לנורמליות כשהאבטלה מעל ל־20%?
- יו"ר ההסתדרות מצטרף לדרישה להאריך את דמי האבטלה עד סוף אוגוסט: "אנשים ישארו ללא פרנסה"
- 1 מ־2 מובטלים לא יקבל קצבה מחודש אוגוסט
במסגרת זו תוארך גם הזכאות למענקים לבני 67+ שלא יחזרו לעבודה. בסוף תקופה זו יבחנו מחדש את המשך הזכאות, לאור נתוני התעסוקה במשק.
הודעת הממשלה מלאה חורים; כך בין היתר היא אינה מפרטת האם ההארכה תכלול את 58 אלף המובטלים הוותיקים מהתקופה שלפני הקורונה, או תאריכי סיום, אלא רק משתמשת במונח העמום "אמצע אוגוסט".
שירות התעסוקה | צילום: באדיבות שירות התעסוקה |
ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "ההחלטה התקבלה בהתייעצות כלכלית בהשתתפות נגיד בנק ישראל וראש המועצה הלאומית לכלכלה, ובאה בהמשך למדיניות הממשלה להמריץ את המשק לפעילות ולעודד חזרה לעבודה, יחד עם התחייבות לדאוג לכל מי שלא ישוב לעבודה. כדי לאפשר השלמה מהירה של החקיקה יוכנס סעיף זה כתיקון לחוק המענקים לבני 67+ המונח בכנסת לקריאה שנייה ושלישית".
שר העבודה והרווחה איציק שמולי מסר בתגובה להחלטה: "אני שמח שראש הממשלה ושר האוצר נענו לדרישתי הנחרצת להארכת תקופת הזכאות לדמי האבטלה עד לאוגוסט ומברך על הצעד הנכון והחשוב. מאות אלפי ישראלים נזרקו לאבטלה שלא באשמתם וממש לא הם צריכים לשלם את מחירה. גם בהמשך אאבק בנחישות על כך שאף ישראלי לא יישאר מאחור".
מנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר אמר: "ההודעה של רה"מ ושר האוצר בדבר הארכת הזכאות לימי אבטלה חשובה ובמקומה והביטוח הלאומי יישם אותה לאלתר ברגע שהחקיקה תושלם". לדבריו, "אבטלה זה לא מקצוע, וחובה עלינו כחברה לדאוג לביטחון הסוציאלי של מי שנקלע למצב זה בעקבות משבר הקורונה".
לפני כשבוע כינסו שר העבודה והרווחה איציק שמולי ומנכ"ל הביטוח הלאומי מאיר שפיגלר מסיבת עיתונאים ובה דרש שמולי להאריך את הזכאות לדמי אבטלה לכל המובטלים עד לסוף אוגוסט, וכן להאריך עד לסוף תקופה זו את מענק האבטלה לעובדים מבוגרים בני 67 פלוס ואת האפשרות לכפל קצבאות למקבלי קצבאות קיום. עלות ההצעה של משרד העבודה והרווחה והביטוח הלאומי היא 3.8 מיליארד שקל.
"אנשים לא אשמים שנזרקו לאבטלה בגלל החלטות הממשלה", אמר שמולי, "לא נכון מוסרית לנקוט באמצעי של מניעת דמי אבטלה, וזה גם לא יעיל". שמולי הזהיר ממצב בו "מאות אלפי ישראלים יטבעו מתחת לקו העוני. זו פצצה מתקתקת".
על פי הנתונים שמסר הביטוח הלאומי, בחודש יוני תסתיים הזכאות של 262 אלף איש לדמי אבטלה, מתוכם 134 אלף לא יקבלו דבר ו-128 אלף יקבלו דמי אבטלה חלקיים וביולי לא יקבלו דבר. עד סוף יולי תסתיים הזכאות של 374 אלף במצטבר מתוכם 112 אלף עוד יקבלו דמי אבטלה חלקיים. עד סוף אוגוסט תסתיים הזכאות של 469 אלף במצטבר, מתוכם 100 אלף יקבלו דמי אבטלה חלקיים באותו חודש.
הבעיה קשה במיוחד בקרב הצעירים, זאת בגלל תקופות הזכאות הקצרות שלהם. 71% מהמסיימים את הזכאות לדמי אבטלה ביוני הם צעירים עד גיל 27. באוגוסט כבר 56% מהם הם בני 28 ומעלה.