דיווח שוטף
שירות התעסוקה: 850 אלף דורשי עבודה רשומים; מהם - 585 אלף בחל"ת
מאז אתמול התקבלו בשירות התעסוקה 3,190 דיווחים על חזרה לעבודה. במקביל, נרשמו 1,377 דורשי עבודה חדשים; משרד הבריאות דורש להגביל ל-50 את מספר השוהים באירועים, בבתי קפה ובמסעדות; 94 נדבקים אובחנו מאז חצות, עלייה של חולה אחד בלבד במספר החולים הקשים; מהבוקר: סגר על שכונות באשדוד ובלוד
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
18:30 - שירות התעסוקה: נכון להערב רשומים בשירות התעסוקה 850,409 דורשי עבודה
שירות התעסוקה מעדכן, כי מאתמול בשעה 16:00 ועד היום ב-16:00 התקבלו בשירות התעסוקה 3,190 דיווחים על חזרה לעבודה. במקביל, נרשמו 1,377 דורשי עבודה חדשים. עוד עולה, כי מאז החלו ההקלות בסגר לשחרור המשק, ב-19 באפריל, התקבלו בשירות התעסוקה 384,554 דיווחים על חזרה לעבודה, ומנגד, נרשמו 135,044 דורשי עבודה חדשים. נכון להערב, רשומים בשירות התעסוקה 850,409 דורשי עבודה, מהם 585,094 בחל"ת. שיעור האבטלה עומד על 21%.
17:50 - אלקין: "החל מיום ראשון - לא יתקיימו בחינות פרונטליות באוניברסיטאות"
השר להשכלה גבוהה זאב אלקין מסר כי "כל עוד אין מתווה לקיום בחינות באוניברסיטאות, החל מיום ראשון לא יתקיימו בחינות פרונטליות. צו משרד הבריאות ייכנס לתוקף ביום ראשון, וניתן יהיה לקיים מבחנים מקוונים או עבודות בלבד - עד שיקבע מתווה להחרגה".
16:35 - הסטודנטים דורשים מהמועצה להשכלה גבוהה לדון בהחרגות מבחנים
יו"ר התאחדות הסטודנטים שלומי יחיאב מסר: "אנחנו דורשים לכנס מיד את המועצה להשכלה גבוהה כדי שתדון בהחרגות מבחנים ותיתן מענה למאות אלפי סטודנטים לקראת הבחינות ביום ראשון". יחיאב ציין כי "שלושה ימים לפני כניסת הצו לתוקף, סטודנטים וקמפוסים לא יודעים אם הבחינות יתקיימו, והם מבולבלים וחסרי אונים. ראשי אוניברסיטאות מאיימים לדחות את הבחינות. מבחינתנו זו הכרזת מאבק". כזכור, בתחילת השבוע קבינט הקורונה אישר כי בחינות סמסטר ב' יתקיימו מרחוק. עם זאת, באוניברסיטאות אמרו שימשיכו בבחינות כמתוכנן עד שיפורסם צו רשמי.
13:30 - משרד הבריאות דורש: עד 50 איש בחתונות, בבתי קפה ובמסעדות
קבינט הקורונה אמור להתכנס בצהריים (יום ה') כדי לדון בהקשחת ההגבלות בעקבות הזינוק בתחלואה בנגיף קורונה. אחרי שאתמול נרשם שיא יומי עם אבחונם של 967 ישראלים כנשאי הנגיף, דורש משרד הבריאות להגביל גם את מספר השוהים באולמות ובגני אירועים, בברים, בתי קפה במסעדות ל-50 בלבד.
בנוסף, משרד הבריאות דורש לצמצם את מספר השוהים בבתי תפילה ולהתקהלויות במרחב הציבורי לעד 20 בני אדם.
במקביל, בשעה 08:00 הבוקר נכנסו לתוקפו ה"סגר המוגבל" בשלושה רובעים באשדוד ובשלוש שכונות בלוד. במסגרת הסגר הקשיח, שבו מותרת יציאה מהבית רק לצרכים חיוניים, החליטה ועדת השרים להכריז על הרובעים ג', ז' ו-ח' באשדוד ועל שכונות הרכבת, שניר ונווה שלום בלוד כעל "אזור מוגבל". ההכרזה בתוקף עד יום חמישי הבא בשעה 08:00 בבוקר.
11:00 - 94 נדבקים אובחנו מאז חצות, עלייה של חולה אחד בלבד במספר החולים הקשים
94 נדבקים בקורונה אובחנו מאז חצות, כך עדכן הבוקר (ה') משרד הבריאות. אתמול אובחנו 966 חולים חדשים. בישראל יש 8,647 חולים פעילים, 24 מהם מונשמים. אתמול נערכו 20,798 בדיקות. במספר החולים הקשים נרשמה עלייה של חולה אחד.
מנתוני משרד הבריאות עולה כי שיעור הבדיקות החיוביות אתמול עמד על 4.78%. במקביל, במספר החולים שמצבם מוגדר בינוני חלה עלייה של שמונה חולים. בבתי החולים בישראל מאושפזים בסך הכול 270 חולי קורונה. שני בני אדם נפטרו מאז העדכון האחרון של משרד הבריאות אתמול בשעה 22:15, ומספר הנפטרים הכולל עומד על 324.
10:40 - מומחה ממשרד הבריאות: "להימנע מלפגוש את הנכדים"
לאחר העלייה החדה במספר הנדבקים, משרד הבריאות חוזר שוב על ההמלצה למבוגרים שלא להיפגש עם הנכדים - מתוך חשש שנגיף הקורונה יחדור שוב לבתי האבות. פרופסור נמרוד מימון, שעומד בראש תוכנית "מגן אבות ואימהות" של משרד הבריאות, אמר בריאיון לאולפן ynet כי "למרות שזה מאוד קשה, המלצתי לבני הגיל השלישי היא להימנע מלפגוש את הנכדים - ואם כבר עורכים מפגש כזה, אז רק במרחבים פתוחים עם מסכה וריחוק חברתי"
הבוקר הודיע המרכז הרפואי הלל יפה בחדרה כי מטופלת כבת 60, תושבת ג'ת, שאושפזה במחלקה הייעודית למאומתי קורונה נפטרה הלילה למרות מאמצי טיפול כבירים של הצוות המטפל. האישה התקבלה לפני כמה ימים במצב קשה, וביומיים האחרונים חלה הידרדרות משמעותית במצבה. היא סבלה ממחלה כרונית ומחלות רקע שונות.
תוכנית "מגן אבות ואימהות" שבראשה עומד פרופ' מימון נועדה לתת מענה למשבר הקורונה בבתי האבות, המוסדות הסיעודיים, בתי הדיור המוגן והבתים לתשושים. פרופ' מימון הדגיש כי חרף העלייה החדה בנדבקים, "הסטטיסטיקה מראה שאנחנו מצליחים לשמור על תחלואה יחסית נמוכה בקרב בני הגיל המבוגר, אבל אנחנו מבינים שלא ניתן להימנע לחלוטין מזה שהמחלה תגיע גם לבתי האבות".
לדבריו, "המטפלים בבתי האבות הם אנשים שחיים בתוך הקהילה, ושיעור התחלואה בקהילה עולה. טיפול סיעודי מעצם טבעו יוצר קרבה גופנית מאוד צמודה בין המטפל למטופל, וכשאין לנו את הריחוק החברתי המטפלים יכולים להעביר את המחלה גם אם הם עוטים מסכות ושומרים על היגיינה. בתקופה האחרונה אנחנו רואים כמה אירועים של התפרצויות ומבינים שדברים כאלה ילוו אותנו בשנה הקרובה".
(אטילה שומפלבי, ynet)
08:40 - 967 אובחנו אתמול, סגר מחמיר על שכונות באשדוד ובלוד
שיא נדבקים מפרוץ מגפת הקורונה וסגר קשיח על שכונות באשדוד ובלוד: 967 נדבקים בנגיף הקורונה אובחנו בישראל אתמול (יום ד'). זהו מספר הנדבקים היומי הגבוה ביותר מאז פרוץ המגפה בארץ. 19,896 אלף בדיקות נערכו כאשר 4.86% מתוכן חזרו חיוביות. מניין הנפטרים עלה ל-322. מתחילת השבוע אובחנו כבר 2,774 חולים חדשים - כפול מבכל חודש מאי.
- שיא נדבקים יומי בקורונה בארה"ב: כ-53 אלף בני אדם; 706 חולים מתו
- גם אלביט מערכות מוותרת על מענקי הקורונה מהמדינה
- הכסף ממשרד הבריאות נתקע, והמוסדות הסיעודיים בסכנה
במקביל, ועדת השרים החליטה להטיל סגר על שלוש שכונות באשדוד - ח', ז', וג', וגם על שכונת הרכבת, שניר ונווה שלום בלוד. ההכרזה על כמה מהשכונות באשדוד ובלוד כעל "אזור מוגבל" תהיה לשבעה ימים, מהיום ב-08:00 בבוקר ועד יום חמישי בשבוע הבא ב-08:00 בבוקר. מדובר בסגר קשיח שבו מותרת יציאה מהבית רק לצרכים חיוניים. לא תהיה יציאה לעבודה אלא רק של כוחות חירום חיוניים.
בדיון הועלתה ההערכה כי מספר הנדבקים היומי יחצה בקרוב את רף ה-1,000. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שצריך לתגבר באופן מיידי את האכיפה באולמות אירועים, וכי אם הדבר נדרש - להציב שם גם שוטרים סמויים. שר בכיר אמר כי "מה שקורה באולמות ובפאבים זו הפקרות והם מקורות ההדבקה הגדולים ביותר. לצערנו יש אפס הקפדה באולמות. הבעיה שלחתונות מגיעים אנשים מבוגרים מהרבה מקומות ויש הפצה".
בנוסף, מנכ"ל משרד הבריאות צפוי לחתום בהקדם על צו המגביל את פעילות מוסדות החינוך ועל צו שימנע התקהלויות בעיר ביתר עילית. קבינט הקורונה יכונס היום בשעה 15:00 לדיון נוסף על המצב.
באזורים המוגבלים תוגבל הכניסה והיציאה מגבולותיהם, וכן תוגבל התנועה והעסקים בתוך האזור המוגבל עצמו. במשרד הבריאות ציינו כי יציאה מחוץ לאזורים המוגבלים תותר במקרים הבאים בלבד: קבלת טיפול רפואי חיוני שלא ניתן לקבלו באזור המוגבל; הליך משפטי שמחייב נוכחותו של אותו אדם; שוטר, חייל, סוהר, עובד הרשות הארצית לכבאות והצלה או איש צוות רפואי היוצא במסגרת תפקידו; הלוויה של קרוב משפחה מדרגה ראשונה; העברה של קטין שהוריו חיים בנפרד אל ההורה המתגורר מחוץ לאזור המוגבל; צורך חיוני אחר, ובכלל זה סיוע לקרוב משפחה חולה או קשיש והשתתפות בהלוויה של קרוב משפחה.
מעיריית לוד נמסר כי "המהלך יגן על בריאות התושבים באותן שכונות ועל כלל תושבי העיר באמצעות צמצום התחלואה. אנו קוראים לציבור לגלות אחריות ולשמור על הנחיות משרד הבריאות".
כמעט 5,000 חולים בירושלים: מוקדי הקורונה
הזינוק החד במספר הנדבקים בא לידי ביטוי בכל מוקדי הקורונה בארץ. בירושלים, שצפויה להיות העיר הראשונה עם יותר מ-5,000 נדבקים, אובחנו לא פחות מ-186 נדבקים חדשים תוך קצת יותר מיממה (27.5 שעות ליתר דיוק). בפרק זמן זה נוספו עוד 79 נדבקים בבני ברק ועוד 78 בתל אביב.
באשדוד, שעל שלוש משכונותיה הוטל סגר, נמשכה העלייה המהירה במספר המאובחנים ותוך קצת יותר מיממה נמנו שם 85 נדבקים חדשים. במודיעין עילית נוספו עוד 42 נדבקים. גם בנהריה (גידול של 13% במספר המאובחנים היומי), קריית גת (8%), חולון (7%), בת ים (6%), נתניה (6%), רחובות (6%), לוד (5%), פתח תקווה (5%), ביתר עילית (5%), דימונה (4%), רמת גן (4%), ראשון לציון (3%) וערים אחרות נרשם מספר דו-ספרתי של נדבקים ביממה האחרונה.
במרכז המידע והידע הלאומי למערכה בנגיף הקורונה ציינו כי 20% מכלל חולי הקורונה בישראל בשבוע האחרון הם מארבעה יישובים חרדיים ומשכונות חרדיות בשתי ערים נוספות. מדובר בערים בני ברק, אלעד, מודיעין עילית, ביתר עילית והשכונות החרדיות בבית שמש ובאשדוד.
מחברי הדו"ח המליצו להגביר את צעדי האכיפה ולשאוף לפינוי של החולים הידועים בבני ברק ואשדוד ובמקביל להגביר את היקף הבדיקות בביתר עילית, בית שמש ומודיעין עילית. בדו"ח נוסף שפרסם המרכז, הזהירו המומחים כי ללא נקיטת צעדים להאטת התפשטות הנגיף - תוך שבועיים יגיע מספר החולים החדשים מדי יום לטווח ה-1,000 בני אדם, וכי מספרם של החולים במצב קשה והמתים יעלה בהתאם.
בבני ברק מגבירים את האכיפה
צעד להגברת האכיפה התקבל אתמול בבני ברק, שם החליטה העירייה לתגבר את צוותי הפיקוח ולהקים מערך אכיפה שיתמקד במוסדות החינוך הפרטיים והישיבות. אמש נערך כינוס מיוחד של ראשי הישיבות ורבנים בכירים בעיר. האסיפה הדחופה נערכה תחת הכותרת "בנפשנו הדבר", ביוזמת העירייה.
מן הנתונים שהוצגו בכינוס הסגור עלתה דאגה רבה מהזינוק החד משמעי של תחלואה במקומות מרובי קהל וריכוזים צפופים במיוחד - מוסדות תורה וחינוך, בתי כנסת ובתי מדרש ואולמות אירועים. "בא אליי הורה ואמר כי בישיבה של בנו הורו שאפשר לשבת בשיעור ללא מסכה", סיפר אחד הרבנים שהשתתף במפגש, הרב שמעון בעדני. "אמרתי לו באופן ברור: אתה חייב להוציא את בנך מהישיבה! זה זלזול בדיני נפשות ואין שום היתר לזה!".
בדיון הוחלט, בין היתר, כי בימים הקרובים מנייני התפילה בבני ברק יתקיימו במתכונת של עד 40 מתפללים ולא יותר, הן בימי חול והן בשבת, תוך הקפדה על שמירת מרחק ועטיית מסכות בלי יוצא מן הכלל. הרבנים הבכירים קראו גם לתושבי העיר המבוגרים, בני 70 ויותר, להיזהר עוד יותר בתפילות ולהעדיף מניינים במקומות פתוחים.