$
בארץ

135 מבכירי המשק: סיפוח מסוכן לביטחון הכלכלי של אזרחי ישראל

הבכירים - בהם דב מורן, אייל ולדמן, אבנר סטפק ואפי רוזנהויז - פנו לנתניהו, גנץ והשרים והזהירו מפני הסיכון הכלכלי בעקבות מהלך אפשרי של סיפוח; לדבריהם, "מהלך של סיפוח חד צדדי הוא הפניית גב למשק כולו, ויסמל ניתוק אדיר לצרכי האזרחים בעת הזו"

עמרי מילמן 11:5403.07.20

"מהלך של סיפוח חד צדדי הוא הפניית גב למשק כולו: לקהילה העסקית, למעסיקים, ליזמים, לעובדים ולמשפחות. מהלך כזה יסמל ניתוק אדיר בין ממשלת ישראל לצרכי אזרחיה בעת הזו", כך כתבו אתמול (ה') 135 מבכירי המשק הישראלי במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי בני גנץ ושרי הממשלה. הבכירים מתייחסים לכוונה אפשרית של הממשלה להכריז על סיפוח כלשהו בגדה המערבית בהמשך לתוכנית טראמפ - מהלך שההכרזה המיועדת עליו תוכננה ל-1 ביולי, לפני יומיים. בינתיים, לאור מחלוקות בממשלה והיעדר תיאום עם ארה"ב לא ברור כיצד יקודם הנושא.

 

 

בין החותמים נמצאים אבנר סטפק (מבעלי השליטה בבית ההשקעות מיטב דש), אברהם ביגר (יו"ר דירקטוריון מכתשים אגן, שופרסל, ודירקטור בבנק הבינלאומי הראשון וסלקום ישראל), אהרן מינקובסקי (שותף מנהל בקרן ההון סיכון פיטנגו), אורני פטרושקה (יזם ואיש הייטק, ייסד מספר חברות טכנולוגיה ביניהן חברת כרומטיס), אייל ולדמן (נשיא ומנכ"ל מלאנוקס), איציק דנציגר (משקיע חברתי), אפי רוזנהויז (יו"ר עדיקה וקבוצת גולף לשעבר), גדעון תדמור (בעל השליטה ויו"ר נאוויטס פטרוליום ובעבר יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל דלק אנרגיה), גיגי לוי (יזם ומשקיע, מייסד קרן הון הסיכון NFX), דב מורן (שותף מנהל בקרן הון הסיכון גרוב וונצ׳רס), דיתה ברוניצקי (מייסדת אורמת, כלת פרס ישראל), יהודה ברוניצקי (מייסד אורמת, חתן פרס ישראל), יואל קרסו (יו"ר קרסו מוטורס), מורי ארקין (מנכ"ל ומייסד של ארקין אחזקות, יזם בתחום מדעי החיים ותעשיית התרופות) ושולה רקנאטי (יו"ר עמותת "חינוך לפסגות").

 

לקריאת המכתב המלא לחצו כאן

 

דב מורן דב מורן צילום: עמית שעל

 

הבכירים כותבים כי "לצד ההיבטים הביטחוניים, הערכיים והמשפטיים שהנושא מעלה - הרי שההיבט הכלכלי, בוודאי בעת זו, חייב להוות מרכיב דרמטי במכלול השיקולים. אם הגל השני של מגיפת קורונה ילך ויגבר - הרי שהתחזיות הקשות שלפנינו אף יחמירו ויפגעו בכל אחד ואחת מאזרחי ישראל. בתקופה כל כך קשה ומורכבת למשק - ובזמן שמאות אלפי משפחות מתקשות לגמור את החודש - אסור להגביר את אי הוודאות ולקחת הימור נוסף".

 

 

דיטה ברוניצקי ואייל ולדמן דיטה ברוניצקי ואייל ולדמן צילום: אוראל כהן, ענר גרין

 

במכתב מתייחסים החתומים לתחזית של ה-OECD לפיה תחול ירידה  דרסטית של לפחות 6.2% בתמ"ג של ישראל בעקבות הקורונה וכי הגירעון יעלה ליותר מ-10% מהתוצר לצד האבטלה הגואה. הם מתריעים בפני הממשלה כי "גם דירוג האשראי של ישראל נמצא תחת איום בשל משבר הקורונה והחשש מפני פגיעה בסחר החוץ מול מדינות אירופאיות שמתנגדות נחרצות למהלך הסיפוח מוסיף מרכיב דומיננטי של אי ודאות".

 

לדבריהם, "מהלך של סיפוח חד צדדי עלול גם למוטט את הכלכלה הפלסטינית, ובכך יחמיר עוד יותר את הפגיעה בכלכלה הישראלית. אמנם, את ההשלכות הכלכליות המלאות של מהלך סיפוח חד צדדי לא ניתן לאמוד עדיין אך כבר כעת ברור שזוהי אינה רק סוגייה מדינית - זוהי סוגיה של אחריות ושל סדרי עדיפויות ממשלתיים".

x