המצוקה הגיעה לרחובות: אלפי עובדים סוציאליים מפגינים במרכז תל אביב
העובדים והעובדות הסוציאליים מחו בכיכר הבימה בתל אביב והחלו לצעוד לכיוון רחוב אבן גבירול, שנחסם לתנועה. הבוקר החלו בשביתה, הכוללת בין היתר את כל השירותים החברתיים במשרדי הממשלה, ברשויות המקומיות ובביטוח לאומי. "אנחנו זועקים, זו משכורת שלא מכבדת אף אחד"
אחרי תחילת השביתה, התאספו בכיכר הבימה בתל אביב כ-2,000 עובדים סוציאליים להפגנה. לאחר מכן הם החלו לצעוד לכיוון קריית הממשלה, וחסמו את רחוב אבן גבירול.
- ממחר - השבתה כללית של השירותים החברתיים
- מאות עובדים סוציאליים מפגינים ברחבי הארץ, חסמו את צומת עזריאלי בת"א
- משרד העבודה והרווחה: עלייה של 68% בפונים ללשכות הרווחה ביוני
כחלק מהשביתה לא ייערכו חקירות ילדים, לא יינתנו צווי הגנה לילדים ונוער בסיכון, לא יתקיימו ועדות להפסקת הריון, לא יינתן מענה לפניות קשישים, לא יטופלו מקרי אלימות במשפחה, לא ייערכו השמות של קטינים לפנימיות, לא יוגשו תסקירים לעבריינים ועצירים שיחזרו לקהילה ולהוות פצצה מתקתקת.
ריקי בן ישי, עובדת סוציאלית מבאר יעקב, אמרה בהפגנה כי "אנחנו במשכורת שלא מכבדת אף אחד, ומפקירים אותנו מבחינת שמירה. מכים אותנו. אנחנו בחזית – ומי שחוטף זה אנחנו". אביטל סיפרה כי היא עובדת בבית חולים "תחת עומס גדול, שלא תואם את המצב, בעיקר בקורונה. השכר שלנו לא תואם את העבודה והעומס".
ח"כ עופר כסיף (הרשימה המשותפת) שהגיע גם הוא להפגנה, אמר כי "ממשלת החרטא לא רואה את מוחלשי החברה, את הנכים והקשישים, את הנשים והילדים שסובלים מאלימות. אלו לא העובדות הסוציאליות ששובתות, זו הממשלה ששובתת ומפקירה אותן בעת הקשה ביותר. אני עומד לצד הנשים האמיצות וקורא לממשלה לחבר את השירותים החברתיים למכונת הנשמה".
"לצערי השביתה הזו מגיעה כקול זעקה להצלת השירותים החברתיים בתקופה שבה זקוקים להם יותר מתמיד", מסבירה נוגה דקלבאום, יו"ר עו"סים שינוי. "בתור סטודנטים למקצוע אנחנו תומכים בעובדות הסוציאליות ואומרים בקול רם וברור - לא נצא לעבוד בכל מחיר".
"במסגרת התואר אנחנו מגיעים ל-18 שעות הכשרה בשבוע במחלקות לשירותים החברתיים וחווים את העומס הקיצוני והבלתי אפשרי של העובדות הסוציאליות", הוסיפה דקלבאום. "בעוד שלנו יש את הפריבילגיה להיפגש למשך שעה שבועית עם כל מטופל, העובדות הסוציאליות רואות משפחה או לקוח שבטיפולן פעם בחודש וזה עוד במקרה הטוב. הגיע הזמן לדרוש מציאות אחרת. מציאות שמאפשרת טיפול טוב ללקוחות ותנאים טובים למי שמטפל בהם".
"אנחנו הסטודנטים מצביעים ברגליים", אמרה. "יש כאלף משרות לא מאוישות והפער רק הולך לגדול ולגדול. לא בכל מחיר נצא לעבוד במקצוע. אנחנו קוראות לממשלה להיכנס מיד למשא ומתן על שיפור התנאים במקצוע העבודה הסוציאלית. למען החברה שלנו, למען המטופלים שלנו ולמעננו".
יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים, ענבל חרמוני: "אנחנו מותקפות באלימות ובאכזריות ואין מי שיגן עלינו. אנחנו צריכות לסגור את החודש עם משכורות מבישות ועובדות בעומסים בלתי הגיוניים. אלף משרות של עובדים סוציאליים עומדות ריקות כי אף אחד לא מעוניין לאייש אותן בשל העומס, מגפת האלימות והשכר המביש. מערכת שלמה הוזנחה, יובשה וננטשה. פקידי האוצר רוצים לשבור את השירותים החברתיים ולסגור אותם. בלית ברירה אנחנו יוצאים לשביתה הגדולה ביותר בשירותים החברתיים, שכמוה לא הייתה עד היום".
שר העבודה והרווחה איציק שמולי: "מחאת העובדים הסוציאליים מוצדקת מאין כמותה ואני פועל במרץ על מנת לגבש הסכמות בין הצדדים ולהביא לפתרון. מציאות שבה ילדה שנפגעה מינית או קשיש שנוצל וזקוק לסיוע ייתקלו בדלת סגורה בלשכות הרווחה היא בלתי נסבלת וחובתנו למצוא פתרון מהיר״.
בישראל עובדים כ-12 אלף עובדים סוציאליים. בסקר שערכה בחודשיים האחרונים עמותת "עוס"ים שינוי" בהשתתפות 180 בוגרות ובוגרים מכלל מוסדות הלימוד לעבודה סוציאלית בארץ, נבדק אם אנשים שסיימו לימודי עבודה סוציאלית בוחרים לעבוד במקצוע ואם הם רואים את עצמם ממשיכים לעבוד בו לטווח ארוך. התוצאות היו מדאיגות: 44% מהנשאלים שוקלים לעזוב את המקצוע בחמש השנים הקרובות. 25% עוזבים את המקצוע תוך חמש שנים מסיום התואר. 71% הצביעו על כך שהגורם המשמעותי ביותר לעזיבת המקצוע הוא השכר ותנאי ההעסקה. הגורם השני הוא שחיקה נפשית ועומס.