"ההגבלות החדשות לא יאפשרו את הפעלת המלונות; רוצים שנגיש ארוחת בוקר ב-18:00?"
בבתי המלון הגדולים יוצאים נגד החלטת משרד הבריאות להגביל את מספר הסועדים בחדרי האוכל ל-20. מנכ"ל ישרוטל: "אני חושש שהעיר אילת עלולה לחזור ל-80% אבטלה, והמעסיק העיקרי בה יהיה ביטוח לאומי"; מנכ"לית רשת פתאל: "אם לא תתאפשר לנופשים ארוחת בוקר - הם יגיבו בגל ביטולים"
"ההגבלה החדשה של משרד הבריאות שלפיה רק 20 סועדים יוכלו לשהות בחדרי האוכל של בתי המלון, לא תאפשר את פתיחת בתי המלון. חד וחלק" - כך אמר ל"כלכליסט" ליאור רביב, מנכ"ל חברת המלונות ישרוטל, שמפעילה 20 מלונות בישראל, כולם פתוחים.
- פתאל הפסידה 307 מיליון שקל ברבעון; תפתח מחדש עוד 60 מלונות ביולי
- התיירות בארץ מתקשה להתאושש: תפוסת המלונות בחודש מאי עמדה על 2.5% בלבד
- משבר קורונה? ישרוטל בונה על חזרת התיירים לתל אביב
הממשלה הודיעה היום (ב') על החזרת הגבלות שונות נוכח העלייה בהיקף התחלואה בקורונה; בין השאר הוחלט על סגירת פעילות המועדונים והברים בשטח בתי המלון, והגבלה של עד 20 איש בשטחי חדרי האוכל והמסעדות.
עבור המלונות הגדולים, כך נראה, סגירת המועדונים והברים כואבת פחות מההגבלה שהוטלה על מספר הסועדים במסעדות ובחדרי האוכל. מלבד ההכנסות הנוספות מפעילות זו, המוערכות בכ-10%-15% מההכנסה ללקוח, בתי המלון חוששים בעיקר שההגבלות יגרמו לחלק מהנופשים לבטל את חופשתם כתוצאה מפגיעה בחוויית החופשה.
לדברי רביב, "מה יעשו מלונות שיש בהם 600, 1,000 או 2,000 אורחים? יתחילו את ארוחת הבוקר ב-7:00 בבוקר ויסיימו אותה ב-18:00 בערב? זה הרי לא ניתן לתפעול. בתי המלון מחזיקים חדרי אוכל בגודל מאות מ"ר, וכולנו עומדים בתנאי התו הסגול ואף מוכנים להחמרה שלו, ולכן אין היגיון בהגבלה של עד 20 סועדים. כעת התו מאפשר 1.5 מטר בין השולחנות. צריך להחמיר? אוקיי. בואו אפילו נכפיל ונעמיד המרחק על 3 מטרים. יש עוד השגות לגבי ההגשה? אז בוא נבחן יחד. אבל ההגבלה הזו לא תאפשר פעילות חדרי האוכל ולפיכך בתי המלון, וסביר שיהיו לא מעט ביטולים בעקבות ההגבלה הזו. חלק מהנופשים הרי מגיעים כדי לקבל חוויה מלאה שכוללת גם ארוחות, ובעיקר בוקר וערב".
רביב הוסיף כי "זה מקומם, כי בתי המלון עומדים בכל הנדרש על ידי משרד הבריאות, ופתאום משווים אותנו לאולמות אירועים. אם תהיה התעקשות על ההגבלה הזאת, אני חושש שהעיר אילת עלולה לחזור ל-80% אבטלה, והמעסיק העיקרי בה יהיה ביטוח לאומי".
יש לציין כי חלק מהגורמים בענף המלונאות אמרו ל"כלכליסט" כי כבר כיום חלקם החלו בחלוקת ארוחות בוקר לחדרים במסגרת שירות החדרים, כתחליף לחדר האוכל, בין היתר לאור מגבלות ההגשה שנקבעו בתו הסגול. אבל רוב המלונאים, ובעיקר הגדולים, עימם שוחח "כלכליסט", אמרו כי הדבר יפגע בחוויית החופשה מחד גיסא ויקשה מאוד תפעולית על בית המלון מאידך גיסא.
אביה מזרחי מגן, מנכ"לית רשת פתאל, המפעילה 40 מלונות בישראל, מהם 21 כבר פתוחים לקבלת נופשים, אמרה ל"כלכליסט": "לא בכל המלונות יש מטבחונים שמאפשרים שירות של ארוחות בוקר רבות ישירות לחדרים. אבל הנושא המרכזי שצריך להבין הוא שאם לא תתאפשר לנופשים ארוחת בוקר כחלק מחוויית הנופש הם יגיבו בגל ביטולים. כל היסטריה מסוג זו, הנגרמת כתוצאה מסוג הגבלות אלו, מובילה להאטה. עיקר המלונות שפעילים כיום הם באזורי הנופש המשפחתיים: באילת, בטבריה ובים המלח. במלונות העירוניים, שגם פתוחים, עיקר ההישענות תמיד היתה על תיירות נכנסת ועסקים, שלא קיימים בזמן הזה עם סגירת השמים. לכן האורחים שעליהם עתידים להתבסס בתי המלון בחופשות הקרובות קונים חופשה מלאה, שכוללת ארוחות. ושכל אחד ישאל את עצמו אם היה מזמין חופשה ללא ארוחה בבית המלון. הרי איפה ירכוש אותה אם לא בבית המלון? צריכה להיות היתכנות לכל הנחיה, הרי ההגבלה הזו היא כמו להפעיל קניון ולהגביל אותו כך שהחנויות בו יישארו סגורות. אם אין תחלואה - אין סיבה. זה לא ריאלי לא ל-20 איש ולא ל-30 איש.
"אם ההגבלה תישאר, אז הרגולטורים צריכים לקחת אחריות על סגירת בתי המלון, ולהבין שיש תג מחיר שעומד על 50 אלף איש שיחזרו להיות מובטלים. ואין לכך כל סיבה. הרי אורחים עושים צ'ק אין בקבלה של בתי המלון, שגם מרושתים במצלמות, והכי קל לעשות כל חקירה אפידמיולוגית דווקא בבית מלון. ובאופן כללי בתי המלון הוכיחו שהם לא מקום להידבקויות. מאז נפתחו שוב התארחו אצל כולנו כ-288 אלף אורחים, וסך כל חולי הקורונה שנתגלו בהם עומד על 30, שהגיעו חולים כבר לנופש, מבלי שידעו שהם חולים. כלומר לא נדבקו בבתי המלון, ואף אחד לא נדבק מהם. כך שהמספר עומד על כ-0.01%, שהוא הכי טוב בכל המשק. אנשים רוצים להתאוורר. אם לא ימותו כאן מקורונה, בסוף סיר הלחץ יעשה בנו שפטים".
הערב קיימו המלונאים ישיבה עם מנכ"לי משרדי הבריאות והתיירות, והעלו את טענותיהם ונכונותם להקשחת התו הסגול, ללא פגיעה בתפעול בתי המלון.