$
דעות

דעה

הזדמנות בצל הקורונה: להסדיר את שוק הקנאביס

עצימת העיניים של המדינה וסירובה להסדיר את שוק הקנאביס מובילים להפסדים אדירים של משאבים שהיו יכולים לעמוד לרשותו של משלם המסים הצמא כל כך לתמיכה. ההחלטה על אי הפללה היא צעד חשוב, זה הזמן להשלים את הליכי הלגליזציה

יובל סויירף 17:5108.07.20

משבר הקורונה מערער כל יסוד אפשרי במציאות החיים שלנו. הוא פוגע בפרנסה וברווחה, מציב אתגר חסר תקדים בפני מערכת הבריאות ומאיים לרסק את המשק, שנמצא במצב חירום שספק אם ידענו כמותו. במקביל להתרחבות המדאיגה של מעגל האבטלה, מדווחים גורמי המקצוע על עליה חדה במספר החולים והכוונה היא לא רק לחולי קורונה, אלא גם למטופלים המתלוננים על דיכאון, מתח וחרדה.

 

זמנים חריגים, כידוע, מאלצים אותנו לקבל החלטות חריגות, כאלו שהיה קשה בהרבה לבצע בשעת שגרה. בסערת הקורונה כבר התרחשו מהלכים שעד לפני חצי שנה עוד נראו לנו דמיוניים, ממעבר ללמידה מרחוק ועד להקמת ממשלת אחדות. כעת יכולה ישראל להשתמש בקורונה כדי לקבל החלטה דרמטית נוספת שתשדרג גם את ההתמודדות עם המשבר וגם את היום שאחריו : הגיעה השעה להשלים את הליכי הלגליזציה של קנאביס.

 

השימוש הנרחב בקנאביס הוא ממזמן עובדה קיימת. במקביל לתעשיית הקנאביס הרפואי שפועלת כחוק, ישנה תעשיה בלתי מוסדרת שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה מתחת לרדאר וללא פיקוח. עצימת העיניים של המדינה וסירובה להסדיר את השוק מובילים להפסדים אדירים של משאבים שהיו יכולים לעמוד לרשותו של משלם המסים הצמא כל כך לתמיכה.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

ביום שבו תעביר המדינה את חוק הלגליזציה היא תפתח דלת לשורה של הזדמנויות כלכליות חדשות. במהרה יצטרפו לשוק שחקנים משמעותיים מהארץ ומחוצה לה שיביאו ליצירתם של אלפי מקומות עבודה.

 

הסדרת שוק הקנאביס תסייע רבות גם להתמודדות האישית עם השלכות המשבר. רבות כבר נכתב על ההשפעה החיובית של הקנאביס בהתמודדות עם מתח ומצבים נפשיים קשים. בימים שבהם מד החרדה הלאומית נוסק והביטחון התעסוקתי והאישי בשפל, הסדרת שוק הקנאביס מתבקשת יותר מתמיד.

 

אני מודע כמובן לביקורת הנשמעת מצד המתנגדים למהלך. יש הסבורים כי הלגליזציה תוביל להרחבת מעגל הפשיעה ולעליה בשיעור המשתמשים הצעירים. חלק מהמתנגדים אף הרחיקו לכת וטוענים שהקנאביס הוא דלת הכניסה לסמים קשים. מחקרים מוכיחים שההפך הוא הנכון.

 

שיעור הפשיעה ירד משמעותית במקומות שבהם הושלמה לגליזציה וגם מתנגדי הלגליזציה מודים היום שאלכוהול ממכר יותר וגורם לפגיעה כבדה בהרבה. הסדרת השוק רק תקטין את הנזק שעלול להיגרם כתוצאה מהשימוש שכן היא תבטיח שהמדינה תבצע בקרה ותדע מה מקור החומר המסופק, כיצד הוא גדל והאם הוא רוסס לאורך שלבי גידולו.

 

כיזם ומשקיע שפעיל מאוד בשוק הקנאביס הבינלאומי בכלל ובשוק האירופאי בפרט, ברור לי שמהלך שכזה יעניק זריקת חמצן חשובה ומיידית לכלכלה, למשק ולחברה כולה. אני סבור שהדבר הנכון מבחינת ישראל יהיה לסלול נתיבים דומים לאלו שיצרו קנדה ומדינות נוספות בארה״ב בהן אושר החוק באופן מלא. במדינות אלו המכירה מתבצעת בשיטת קמעונאות (ריטייל). זוהי דרך נכונה בהרבה מאשר זו שנבחרה על ידי הולנד, בה אין באמת רגולציה והשוק נותר ללא רגולציה ומבלי שהמדינה והצרכנים יודעים מהו מקור הפרחים וכיצד גודלו.

 

אם ישראל תאמץ את המודל של מקומות כמו קנדה או קליפורניה, היא תיקח לידיה לא רק את הרווחים הרבים שיגיעו כתוצאה מתשלומי מסים של אותן חברות קנאביס אלא גם את יכולת הבקרה הכל כך חיונית לשוק הזה.

 

לאורך כל שנותיה, הגיעה ישראל להישגים מופלאים בתחומי המדע, המחקר, הטכנולוגיה, הרפואה והתעשייה. את הפסגות הרבות כבשנו בזכות היכולת הקיימת בנו לנתח בתבונה את המציאות, לסמן חזון פורץ דרך ולהיות זריזים וחכמים מספיק כדי להפוך חזון למציאות. משום מה – דווקא בתחום הקנאביס בחרה ישראל להישאר מאחור ביחס למדינות כמו קנדה, ארה"ב, גרמניה, בריטניה ועוד.

 

כעת מחייבת אותנו הקורונה לחזור למקורות, ליצירתיות ולתעוזה שאפיינו אותנו מראשית הדרך. ההחלטה על אי הפללה היא צעד חשוב אך הדרך עוד ארוכה ומתבקשת. זה הזמן להשלים את הליכי הלגליזציה.

 

יובל סויירף הוא יזם בתחום הקנאביס הבינ"ל ובעליה של "פארמה קאן אינטרנשיונל", המשמש כיועץ לקנזון

בטל שלח
    לכל התגובות
    x