הסעיף שנועד להקל על אבות גרושים, יעורר ריבים על מענק הקורונה
הוראת השעה שהסדירה את מענק הקורונה עבור ילדים אמורה היתה לאפשר גם לאבות גרושים לקבל חלק מהמענק, שמופקד לרוב אצל האמהות. בפועל, הניסוח הבעייתי מעורר פרשנויות סותרות
- לידיעת המתגרשים: משבר הקורונה מצדיק עדכון הערכת שווי של עסקים
- אב תבע מזונות מוגדלים מגרושתו שניתקה קשר עם בנם המשותף - ונדחה
- החלטה נדירה: ביהמ"ש המחוזי התערב במזונות זמניים שהוטלו על אב - והפחית אותם
בחודש אפריל האחרון, בעת שהופקד מענק הקורונה הראשון, התעוררו לא מעט סכסוכים בקרב הורים גרושים בשאלה מי זכאי לקבל את המענק והאם הוא שייך במלואו לאמהות, או שגם לאבות הגרושים, שפעמים רבות משלמים מזונות, יש זכות לקבל חלק ממנו או לקזז את חלקם היחסי.
הסוגיה נדונה על ידי בתי הדין הרבניים ובתי המשפט אך ההכרעה היתה לגופו של כל תיק ואין הלכה מחייבת. לקראת חלוקת המענק הנוכחי, יזם ח"כ בצלאל סמוטריץ' הוספת סעיף מיוחד שהתייחס גם לזכות ההורה השני במענק, אך לא נכתב כיצד זה יעשה, מהי החלוקה בין ההורים ומהם המצבים בהם אין זכות קיזוז. כך, בסעיף 2(ג) לחוק התכנית לסיוע כלכלי הוראת שעה 2020 מופיעה הוראה לפיה "אין בהעברת התשלום לחשבון הבנק כדי לשלול את זכותו של הורה פרוד או גרוש, שחשבון הבנק שאליו מועבר התשלום שייך להורה האחר לקבל את חלקו במענק מאותו הורה, בהעברה או בקיזוז, בהתאם לחלקו היחסי לפי פסק דין או הסכם בין ההורים לעניין החזקתם הכלכלית של הילדים שבעדם ניתן המענק".
יו"ר עמותת מלוכדים למען הילדים רונן לגזיאל, שפעל בניסיון לקבע בחקיקה את זכאותם של האבות במענק אומר כי "ח"כ סמוטריץ היה היחיד שהבין את העוולה של תשלום בלעדי לאימהות לאחר שהוסבר לו שרוב הנטל הכלכלי של הזנת הילדים נישא על האבות שמשלמים מזונות. הסעיף בחוק שהוכנס הובא על ידי יעוץ משפטי, אמנם הוא קצת מעורפל ומנוסח לא מספיק נהיר, אך אין לי כל ספק שכל מי שתנסה לאתגר את הסעיף הזה בבית המשפט תנחל הפסד מכיוון ששני ההורים הם הזכאים למענק ושניהם זכאים לחלוק בו".
גיא רוה, יו"ר עמותת "הורות משותפת=טובת הילד" אומר כי קיבל פניות ממאות הורים גרושים, אבות ואמהות ששאלו כיצד לפעול: "מדובר באחת הפעמים הבודדות בהן יש בכנסת התייחסות והכרה באבות הגרושים כהורים לילדם וזה מרגש. יחד עם זאת, הסעיף מנוסח באופן מאוד לא ברור".
"בניגוד לפעם הקודמת עם האנדרלמוסיה שהיתה, הכניסו סעיף שלדעתי מייצר פתח לעוד בעיות", אומרת עו"ד סיון כהן. "אומנם פתח את הדלת לאבות לטעון שמגיע להם משהו מהמענק, אבל מי קובע את החלוקה? מנסים להוריד עומס מבימ"ש ובפועל עשו בדיוק ההפך".
בינתיים, עמותת "אבות למען צדק" התומכת בזכויות לאבות טוענת כי בכל המקרים בהם גברים נושאים במלוא מזונות הילדים מתחת לגיל 6, זכותם לקבל מהאם את המענק במלואו.
עו"ד מירית ענתבי אמרה ל"כלכליסט": "לאחר שיחות עם גורמים במערכת המשפט, הבעתי את דעתי שצריך לראות את מכלול הנסיבות כמו מי מההורים ממשיך לעבוד, מי הוצא לחל"ת או פוטר וכו'. שוויון מהותי יושג רק כאשר תהיה חקיקה שתיצור אחידות בין פסיקות בתי המשפט".