ללמוד בחוף הים: חדרה מתכננת להפוך את העיר למתחם חינוך אחד גדול
בעיר מצפון השרון נחושים לקיים למידה בקפסולות גם בכיתות ה'-י"ב במשך כל השבוע או לפחות במהלך ארבעה ימים. "המודל שלנו אומר 'כל הילדים ביחד כל הזמן'"
בחדרה נחושים לקיים למידה בקפסולות גם בכיתות ה'-י"ב במשך כל השבוע או לפחות במהלך ארבעה ימים. "המודל שלנו אומר 'כל הילדים ביחד כל הזמן'", אומרת מנהלת מחלקת החינוך של חדרה אסנת ספורטה. לשם כך העירייה מתכוונת להפוך את כל העיר למתחם חינוך אחד גדול – כולל מתנ"סים, מוזיאונים, פארקים וחופי הים, לפחות כל זמן שמזג האוויר יאפשר זאת.
ספורטה מסבירה כי המחשבה הראשונה היתה ללכת על מודל הרבה יותר מתוקשב, אבל באחת הישיבות של מנהיגות החינוך בעיר עלו צרכים שונים מצד התלמידים. "בני הנוער אמרו שהם לא רוצים למידה מרחוק. הם רוצים להתלבש ולצאת מהבית ולבוא לבית הספר. לכן החלטנו שמודל חדרה יעשה יותר למידה מקרוב ופחות מרחוק".
במסגרת המודל הזה גופי תרבות ומוזיאונים, אבל גם החווה החקלאית, בנו סדנאות בנות חמישה ימים. הכוונה כמובן ללימודים בקבוצות קבועות של עד 18 תלמידים. "אנחנו מכשירים שורה ארוכה של אתרי טבע, כמו יער חדרה ופארק נחל חדרה. נתקין הצללות בשמורת הטבע על חוף הים", מספרת ספורטה. "למה ללמוד על הסביבה החופית בכיתה אם אפשר בחוף? בפארק נחל חדרה אפשר ללמוד היסטוריה. למשל, במקום שבו נכתב השיר 'חופים' (שירו של נתן יונתן ונחום היימן – ש"א)". הקורונה, לדבריה, "היא הזדמנות אמיתית ללמוד איפה שהדברים באמת קורים ולא ללמוד מתמונות. הזדמנויות חייבים לתפוס ולמנף".
"אנחנו שואפים", אומרת ספורטה, "שהילדים יהיו ביחד מראשון עד חמישי. בימי שישי הכוונה היא לקיים פעילויות חברתיות של תנועות הנוער, וכן סדנאות שיהיו חלקן בתשלום וחלקן בחינם, למשל באנגלית, מנהיגות או וטרינריה. "מבחינתנו המתווה של משרד החינוך הוא מתווה מינימום. אנחנו נהיה הרבה יותר גבוה".
ספורטה קוראת למשרד החינוך לאפשר לרשויות המקומיות גמישות בשימוש בתקציב כך שהמנהלים יוכלו להמיר חלק משכר המורים למימון הסדנאות. "כך נוכל לאפשר למידה במוזיאונים ובתיאטרון. "אני מאמינה שנהיה חלוצים, ואם חדרה תעמיד מודל ותוכיח שהוא ישים, רשויות אחרות יחקו אותה, וגם משרד החינוך יכניס את זה למדיניות שלו".
לרעיון של למידה בחוץ יש לא מעט תומכים. ח"כ תהילה פרידמן מכחול לבן מציעה שחלק מהכיתות ילמדו לפחות בשבועות הראשונים בחוץ. "יש מזג אוויר נעים ולרשויות המקומיות יש שטחים". ועדת החינוך של הכנסת ערכה הליך של שיתוף הציבור בעזרת חברת "תובנות". גם שם חזרו משיבים רבים על ההצעה להוציא את הכיתות לטבע, זאת תוך שילוב עם תגבור סיורי של"ח.