החוק לדחיית אישור התקציב עבר בכנסת; גנץ: "לא ניתן למנות בובות"
החוק שמאפשר את דחיית אישור התקציב עד 23 בדצמבר, עבר ברוב של 67 מול 37; שר הביטחון: "100 ימים שתקתי למתקפות האישיות, לניסיונות השפלה וללעג של בכירי הליכוד. הימים האלה הסתיימו"; נתניהו: "צריך לשלב ידיים מול האתגרים והמשימות"
מליאת הכנסת אישרה לפני דקות אחדות בקריאה שנייה ושלישית את החוק לדחיית פיזור הכנסת עקב אי אישורו של תקציב המדינה לשנת 2020 עד ל-23 בדצמבר 2020. בעד החוק הצביעו 67 ח"כים מול ח"כים 37 שהתנגדו. בכנסת מעריכים שהכנסת לא תאשר את תקציב 2020 גם עד למועד החדש וכתוצאה מכך הכנסת תתפזר והבחירות יתקיימו ב-23 במרץ 2021.
מוקדם יותר הודיע ראש הממשלה בנימין נתניהו כי חברי הליכוד יתמכו בחוק לדחיית אישור התקציב - דבר ש"ימנע בחירות מיותרות".
בסביבות השעה 21:00 החלו בכנסת להצביע על הצעת החוק לדחיית אישור התקציב ל-23 בדצמבר. מאחר שמדובר בתיקון לחוק יסוד נדרשת תמיכה של לפחות 61 ח"כים בכל אחד מהסעיפים.
- הצעת החוק לדחיית פיזור הכנסת ב-120 יום אושרה לקריאה שנייה ושלישית
- ועדת הכספים תתכנס הערב ב-21:00 להצבעה על החוק לדחיית פיזור הכנסת
- ועדת הכספים אישרה בדיון סוער את דחיית פיזור הכנסת
המליאה דחתה הסתייגות של ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) לפיה הרוטציה בין נתניהו לגנץ תקויים. בין היתר נעדרו מההצבעה: נתניהו, גנץ, אשכנזי, ניסנקורן, פרץ, אביגדור ליברמן ובצלאל סמוטריץ. ח"כים מהליכוד וכחול לבן הצביעו נגד. בעד ההסתייגות הצביעו 28 ח"כים מול 60 ח"כים שהתנגדו ו-2 נמנעים.
ראש הממשלה פרסם הערב סרטון שבו אמר כי "הדבר האחרון שמדינת ישראל זקוקה לו עכשיו זה בחירות. ולכן הודעתי אתמול שאני מקבל את הצעת הפשרה של ח"כ האוזר על שני חלקיה - גם דחיית התקציב, וגם הקמת ועדת מינויים משותפת. גם הודעתי שאני לא אשתתף במינוים של היועמ"ש, פרקליט המדינה ומפכ"ל המשטרה.
"לצערי, כחול לבן שהסכימו בהתחלה לפשרת האוזר אח"כ ברחו ממנה, הוסיפו כל מיני דברים, שינו כל מיני דברים - ואני עדיין חושב שזה חוסר אחריות ללכת לבחירות כשאין לנו מסגרת תקציבית מאושרת, כשאנחנו ערב פתיחת שנת הלימודים, ולכן הנחיתי את אנשי הליכוד להצביע בעד דחיית התקציב. אני אמשיך לעשות את הדבר הנכון, למנוע בחירות מיותרות כשלא צריך, ואני מקווה שגם אחרים ינהגו ככה".
מעט אחרי הודעת נתניהו, מסר ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ הצהרה לתקשורת. לדבריו, "המתח החברתי בארץ עשוי להידרדר ואם חלילה נגיע לבחירות, עוד יישפך פה דם ברחובות".
גנץ התייחס לסוגיית מינוי הבכירים ואמר כי "לא אתן שמישהו ימנה בובות מטעמו לתפקידים ציבוריים במקומות רגישים". הוא הוסיף כי "במשמרת שלי כשאני שר ביטחון, אמשיך לשמור על ביטחון המדינה מבחוץ ומבפנים. אדאג שאף אחד לא ירים את ידו על שלטון החוק".
שר הביטחון הוסיף: "נתניהו, אם פניך לשיתוף פעולה לטובת אזרחי ישראל, ידי נשארת מושטת. אם פניך לתרגילים או פגיעה חלילה בשלטון החוק, אני אמנע זאת".
גנץ אמר: "לפני 100 ימים החלטתי לשים בצד כל שיקול אישי או פוליטי ולעשות מה שהתחייבתי - לשים את ישראל לפני הכל. שום מתקפה אישית, שום עלילת דם ושום איום לא יכופפו אותי. 100 ימים שתקתי למתקפות האישיות, לניסיונות השפלה וללעג של בכירי הליכוד. 100 ימי השתיקה, ההכלה וההבלגה הסתיימו, כי מדינת ישראל צריכה יציבות ולא עיסוק בלתי פוסק בצרכים אישיים. לא אאפשר זאת עוד כי ככה הורסים ולא בונים, ככה עושים פריימריז ולא משרתים את הציבור.
נתניהו יצא בהצהרה לתקשורת לאחר שהחלה ההצבעה ולאחר נאומו של גנץ, "אני לא שומע פעם אחת שמפסיקים את ההתקפות הבלתי פוסקות עליי ועל הליכוד מתוך הממשלה. אבל אני חושב שמה שצריך עכשיו זה לשלב ידיים מול האתגרים והמשימות שלנו. זה מה שאני עושה כל חיי למען המדינה שלנו למרות התקפות בלתי פוסקות מהתקשורת ומיריבים פוליטיים, גם מתוך הממשלה. אני חושב שעכשיו צריך לעשות את מה שחשוב לאזרחי ישראל ולמדינת ישראל".