$
משפט

מכת חקירות בעקבות פוסטים: "מישהו פה מנסה להתחנף לבלפור"

הבלוגרית איריס בוקר שנחקרה בחשד להטרדה מינית של שרה נתניהו בעקבות פוסט סרקסטי שכתבה פנתה בסוף השבוע למשטרה ודרשה לסגור את התיק נגדה מחוסר אשמה. עורכי דינה טוענים כי חקירתה היא פוליטית. אירוע זה מצטרף לשורת מקרים בשבועות האחרונים שבהם המשטרה זימנה לחקירה או הגיעה לביתם של מפרסמי פוסטים אחרים נגד ראש הממשלה; המשטרה: "אנחנו לא גוף פוליטי, דוחים כל ניסיון לגרור אותנו לשיח בנושא"

עמיר קורץ 16:3305.09.20
הבלוגרית והסופרת איריס בוקר, שנחקרה ביום רביעי ביחידת הסייבר בלהב 433 במשטרה בחשד להטרדה מינית של שרה נתניהו, בעקבות פוסט סרקסטי שהעלתה בטוויטר, פנתה בסוף השבוע למשטרה ודרשה לסגור את התיק נגדה.

 

 

 

במכתב ששלח ללהב 433 עורך דינה דניאל חקלאי, המייצג את בוקר ביחד עם עו"ד גונן בן יצחק, הוא כותב כי הציוץ של בוקר היה למעשה מחאה על אלימות מינית ברשתות החברתיות, והוא זה שהוליד את מה שהוא מכנה "חשד מופרך להטרדה מינית" ודורש לגנוז מיידית את התיק בעילה של חוסר אשמה. לדבריו, בוקר היא "קורבן לאלימות מילולית מינית שביקשה להמחיש את עוצמת הפגיעה שהיא ואחרות חוות בשל הביקורת שלהן על ראש הממשלה".

 

 

בנימין ושרה נתניהו בנימין ושרה נתניהו צילום: תומריקו

 

הרקע לזימונה של בוקר לחקירה באזהרה, שנמשכה כארבע שעות, הוא ציוץ שפירסמה ב-11 באוגוסט בטוויטר (בו יש לה אלפי עוקבים) בעקבות מכתב ששלח באותו היום ראש הממשלה בנימין נתניהו ליועץ המשפט לממשלה אביחי מנדלבליט. במכתב דרש ממנו נתניהו להורות על חקירת אנשים שפרסמו פוסטים מסיתים לכאורה  נגדו ונגד בני משפחתו ברשת.

 

בוקר נוהגת לפרסם בתדירות גבוהה פוסטים חריפים נגד שלטון הימין, נתניהו והכיבוש, כמו גם נגד אלימות מינית (ובפרט אלימות מינית מילולית ברשת) ואף גינתה בעבר ההתבטאויות בעלות קונוטציות מיניות שהתייחסו למראה של שרה נתניהו. אולם בעקבות דעותיה היא מקבלת ברשת החברתית מאות תגובות הכוללות ביטויי אלימות מינית קשה מאנשי ימין ואוהדי נתניהו. בציוץ שהיא פרסמה בעקבות מכתב נתניהו שהלין על הקריאה לאונס של רעייתו, היא כתבה: "על איומים לאונס אחד לעשות עניין, חכה ביבי כשזה עם כפר ערבי שלם או סודנים שיאנסו אותה" – ולאחר מכן ריכזה עוד ציטוטים של ביטויי אלימות מינית קשים שהיא נוהגת בעצמה לקבל ברשת, כמו גם נשים נוספות.

 

 

 

"הקריאות לרצח שלי ושל בני משפחתי והאיומים באונס של רעייתי היא לא פחות מאשר התרה שערורייתית של דמנו", כתב נתניהו. בין השאר הוא התייחס לציוץ של אדם (שפורסם כבר במאי 2019) שכלל ביטויים מיניים קשים כלפי רעיית ראש הממשלה. בנוסף הוא הלין על הבלונים המתנפחים דמויי איברי מין שנשאו המפגינים בבלפור ועליהם סיסמאות בוטות נגד אשתו שרה ובנו יאיר. נתניהו כתב למנדלבליט כי רעייתו "זכאית לכך שרשויות אכיפת החוק שאתה עומד בראשן ימצו את הדין עם אלה הנוהגים באלימות כה מתועבת".

 

"סירבו להגיד מי התלונן, אך אמרו שזה מישהו מאוד בכיר"

 

לכל מי שמכיר את כתיבתה ברור כי מדובר בפוסט סרקסטי, אולם הוא הוביל את בוקר לחדר החקירות בעקבות תלונה שהוגשה למשטרה. היות שהחשד שיוחס לבוקר אינו הסתה לאלימות (המצריך אישור של הפרקליטות) אלא הטרדה מינית, ההחלטה לזמנה לחקירה היתה של המשטרה, כאשר לא ברור מי הגורם במערכת אשר הורה על החקירה.  

 

עו"ד גונן בן יצחק עו"ד גונן בן יצחק צילום: שאול גולן

 

עורך דינה של בוקר, גונן בן יצחק, בעצמו ממובילי ההפגנות נגד נתניהו, מספר ל"כלכליסט" כי בוקר שאלה את החוקרים מי התלונן על הציוץ שלה. לדבריו, "הם סירבו להגיד, אולם אמרו לה שזה מישהו מאוד בכיר. די שקוף שמישהו פה מנסה להתחנף לבלפור ולהראות שהמשטרה עושה חקירה רצינית. הגענו למצב שבו משטרת ישראל, לצערי, פועלת בצורה פוליטית. המשטרה נמצאת בין הפטיש לסדן, כי משני עברי הקשת הפוליטית תוקפים אותה, והיא עושה טעויות דוגמת מקרה זה. כנראה גם המתח לקראת בחירת מפכ"ל קבוע הולך וגואה, ויש קצינים בכירים שכנראה מנסים להרוויח נקודות ולהעלות את הסיכוי שלהם להתמנות".

 

במהלך החקירה בוקר הסבירה מה עמד מאחורי כתיבת הפוסט, כפי שגם הסביר עו"ד חקלאי במכתבו: "לאחר שראתה כי רעיית ראש הממשלה התלוננה על מספר ביטויים פוגעניים שהופנו כלפיה, מיהרה מרשתנו (כדרכה) להביע הסתייגות עמוקה מהביטויים הפסולים הללו, אך במקביל ביקשה להבהיר כי אין מקום להשוואה בין מספר התבטאויות (חמורות) וממוקדות (ופסולות לחלוטין) כלפי גברת נתניהו, לבין הכמות העצומה והבלתי פוסקת של קללות, אלימות מינית, הכפשה, איומים באונס ועוד שהיא עצמה ספגה וכמוה רבות ממי ששייכות למחנה הפוליטי האנטי-לאומני. משום כך העלתה ציוץ שחיבר בין מספר משפטים איומים שספגה מתומכי ראש הממשלה לאורך השנים. מדובר במדגם קטנטן".

 

 

איריס בוקר איריס בוקר צילום: יובל חן

 

בתום החקירה שוחררה בוקר לאחר שחתמה על ערבות עצמית בגובה 5,000 שקל, וצייצה בטוויטר: "נחקרתי באזהרה בחשד להטרדה מינית של שרה נתניהו. היום זה אני מחר זה אתם. בואו לבלפור". בציוץ אחר היא כתבה: "ראש ממשלה שמתלונן על ציוץ אחד מיני ומכוער על רעייתו ראוי שיגנה גם את הצייצנים במחנה שלו שמגיבים לנו בגסות ובכל המילים שהעליתי בציוץ המדובר". בהמשך היא הסבירה בראיונות עמה כי עד כה לא הלכה להפגנות אולם מעתה היא מתכוונת להצטרף למוחים בבלפור לאחר ש"הבנתי על בשרי מה אומרים התהליכים שמדברים עליהם, זו הסיבה היחידה שנעצרתי".

 

"מגמה הולכת וגוברת לחקור ולהרתיע מתנגדי שלטון"

 

לדברי בן יצחק, ה"תהליכים" האלה באו לידי ביטוי בשורת מקרים נוספים שבהם ייצג אזרחים שזומנו בשבועות האחרונים לחקירה בעקבות פוסטים שהעלו ברשתות החברתיות. כך למשל, הוא מספר על חוקר מימ"ר ירושלים שהגיע במיוחד לתחנת כפר סבא לחקור צעיר בחשד לאיומים בעקבות תגובה חריפה שכתב לפיה אם יהיו 300 אלף איש בהפגנות אפשר יהיה להחזיר מכות לשוטרים - ממנו השתמע שקרא לאלימות בהפגנות; או צעירה אחרת מעפולה שנחקרה על ידי יחידת הסייבר בלהב 433 בעקבות כמה פוסטים מאיימים לכאורה שפרסמה נגד נתניהו, שאותם חייבה להסיר והוזהרה לחדול מכך. במקרה אחר, הוא מספר, זומן צעיר לחקירה במשטרת ירושלים, לאחר שפרסם פוסט אותו חתם באמירה לפיה "בסוף נתניהו יואשם בבגידה – ואתם יודעים מה דינם של בוגדים" – ובן יצחק אומר כי רק לאור התערבותו והסבריו על הנסיבות האישיות של הצעיר, הצליח למנוע את החקירה והפוסט הוסר.

 

 

חשבון הטוויטר של בוקר חשבון הטוויטר של בוקר צילום: מסך מתוך הטוויטר

 

שורת מקרים נוספים פורסמו בשבועות האחרונים באתר "המקום הכי חם בגהינום" בין השאר המקרה של שגיא הבר תושב גבעתיים, ששוטרים הגיעו לביתו בסוף יולי וביקשו ממנו להסיר תמונה שצילם הצלם אלכס ליבק, שהעלה הבר לפייסבוק, שבו נראה נתניהו מרים את ידו בתנועה המזכירה מועל יד. לאחר שהתווכח עם השוטרים (בשיחה שהוקלטה ופורסמה) הסיר הבר את התמונה.

 

הפגנה בבלפור הפגנה בבלפור צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

כך גם המקרה של ניר שאנני מכפר ורדים שהפיץ בחודש יולי בקבוצת הפייסבוק של היישוב הזמנה להפגנה נגד הממשלה שמתארגנת במעלות – ובעקבותיה המשטרה הזמינה אותו לבירור בטענה לארגון הפגנה ללא רישיון, לטענתה "כדי להסביר לו את התנאים הנדרשים בתקנות במהלך קיומה של המחאה", והוא מנגד הסביר כי אינו חלק מהמארגנים. 

 

במקרה אחר, ביוני, הגיעו שלושה שוטרים לביתו של אלעד מוזס מתל אביב ועצרו אותו לחקירה בחשד להסתה בעקבות פוסטים ביקורתיים במיוחד שפרסם נגד המשטרה, שטענה כי ביצע עבירה פלילית. לאחר ששוחרר הוא כתב בפייסבוק כי "אחרי מספר שאלות מגוחכות נוסח 1984 של אורוול נשלחתי חזרה הביתה, עייף, מפוחד ומושפל".

 

גם המשטרה עצמה הוציאה בעת האחרונה כמה הודעות לפיהם חקרה אזרחים שפרסמו פוסטים ברשתות החברתיות שבהם הסתה לאלימות כלפי נתניהו (וגם חשוד מחולון שהסית לכאורה ברשת לפגיעה בשוטרים). מנגד, נחקרו בעת האחרונה במשטרה גם אנשי ימין, כמו למשל יונה אברושמי, בעקבות ההתבטאויות שלו בערוץ 12 הקוראים לפגיעה במפגינים בבלפור. יצויין, כי חקירה בחשד להסתה לאלימות מחייבת את אישור הפרקליטות, בניגוד לחשד אודות עבירות אחרות, כפי שייחסה המשטרה בחלק מהמקרים למפרסמי הפוסטים.

 

האירועים האלה מתרחשים כאשר ברקע לחץ רב של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה על היועמ"ש ועל בכירי המשטרה בראשות מ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן, לחקור הסתה ברשת נגד נתניהו ובני משפחתו ולבלום את ההפגנות בבלפור.

 

לדברי בן יצחק, "רוח המפקד" הזו נותנת את אותותיה: "אנו עדים למגמה בעייתית הולכת וגוברת לחקור ולהרתיע מתנגדים לשלטון. בחלק מהמקרים, לטעמי, שבהם פורסמו התבטאויות ברשתות החברתיות בטעם רע, ניתן היה להרים טלפון לאדם ולבקש ממנו למחוק את הפוסט, מבלי להזמינו לחקירה פלילית. לתחושתי המשטרה כמעט ולא מטפלת בזה כאשר הדברים מגיעים מכיוון הימין, לעומת הטיפול בהתבטאויות משמאל. זה פועל יוצא מכך שאין מפכ"ל קבוע והניצבים נמצאים ב'אודישן' שלא נגמר".

 

ממשטרת ישראל נמסר: "אנו דוחים את הטענות, שכן כלל החקירות מתנהלות באופן ענייני, במקצועיות, ללא משוא פנים ובניקיון כפיים, כאשר תכליתה של כל חקירה להגיע לחקר האמת. נדגיש כי משטרת ישראל אינה גוף פוליטי ולא תהיה, ואנו דוחים כל ניסיון לגרור את המשטרה לשיח בנושא".

 

x