$
בארץ

ניתוח כלכליסט

נובל קיבלה זכות וטו לשנה, עכשיו כולם מקווים ששברון לא תתחרט

היועמ"ש הודיע כי נובל אנרג'י מחזיקה בזכות וטו על מחירי הגז בחוזים החדשים, לפחות עד לשנה הבאה. התוצאה היא שחברת החשמל לא תוכל לרכוש גז זול. שברון, שאמורה לרכוש את נובל, עלולה לסגת מהעסקה אם תגלה שאין לה השפעה

ליאור גוטמן 06:5607.09.20

המאבק בין המחזיקות השונות בשותפות תמר קיבל אתמול (א') תפנית מפתיעה: נציגי הממשלה, לרבות היועץ המשפטי לממשלה, הממונה על התחרות מיכל הלפרין ומשרדי האוצר והאנרגיה, הודיעו לנובל אנרג'י ולדלק קידוחים כי נובל מחזיקה בזכות וטו על חוזי הגז החדשים, לפחות עד לשנה הבאה. הווטו יתבטל אם דלק קידוחים (שלה 22% במאגר) תמכור עד אמצע 2021 את אחזקותיה בתמר, או כאשר נובל אנרג'י תאפשר מכירה ללא זכות וטו מצידה עד לסוף שנה הבאה.

 

 

ההחלטה של הצוות הבינמשרדי נתפסת בקרב הרגולטורים כהימור מושכל. לתפיסתם, משק האנרגיה עבר שינויים והוא אינו יכול להתנהל תחת אותם כללים שהיו רלוונטיים לפני עשור. במילים אחרות, אם בתקופה שהיה ספק גז יחיד לכל המשק הישראלי היה אפשר להבין מתן זכות וטו של מי מהשחקנים בנוגע למכירת גז והתמחור שלו, המציאות הזו אינה קיימת היום, בוודאי כאשר מאגר לווייתן פעיל ומאגרי כריש ותנין יתווספו למשק בעוד כשנה.

 

יצחק תשובה (מימין), יובל שטייניץ ומיכל הלפרין. הסכסוך בין השותפות בתמר הביא להתערבות היועמ"ש יצחק תשובה (מימין), יובל שטייניץ ומיכל הלפרין. הסכסוך בין השותפות בתמר הביא להתערבות היועמ"ש צילומים: ראובן שוורץ, אוהד צויגנברג, דנה קופל

 

התזמון הפתיע

 

הבעיה הגדולה עם ההחלטה של היועמ"ש היא לא ההיגיון שבה, אלא תזמון הפרסום. בעוד כשלושה שבועות אמורה אסיפת בעלי המניות של נובל אנרג'י לאשר את העסקה עם שברון, מה שיכניס את ענקית האנרגיה האמריקאית לישראל בדלת הראשית. משרדי הממשלה ניסו למעשה לקבוע רגולציה חדשה בדקה ה־90 לפני ששברון נכנסת לשוק.

 

במקרה הטוב, התזמון של ההחלטה שפורסמה היום לא יפריע לאף אחד ועסקת נובל־שברון תעבור בשקט. במקרה הפחות טוב, שברון תגרור את ישראל לערכאות משפטיות בינלאומיות כדי לבטל את ההחלטה שהופכת או את שברון ל"חותמת גומי" במאגר תמר. כלומר, לגוף שבעוד שנה וחצי לא יוכל להשפיע לא על התמחור ולא על זהות הלקוחות.

 

במקרה הרע – וזה התרחיש שכולם מסרבים כרגע לחשוב עליו – שברון שוברת את הכלים ומעכבת את העסקה מול נובל, ואולי אף מבטלת אותה. הנזק הכלכלי שיירשם למשק הישראלי יזכיר את מה שקרה לאחר ביטול עסקת וודסייד האוסטרלית ב־2014. וודסייד הייתה אמורה לרכוש בכ־3 מיליארד דולר כרבע ממאגר לוויתן ולשווק את הגז למזרח הרחוק. העסקה בוטלה ברגע האחרון אחרי שרשות המיסים התווכחה עם וודסיד על החזרי המס. בדיעבד התברר שאם העסקה הייתה נחתמת, מאגר לווייתן היה פעיל כבר 3 שנים ומתווה הגז הממשלתי לא היה בא לעולם.

 

מי שמפסיד מהמהלכים הללו הוא הצרכן הישראלי. נובל תוכל להטיל וטו על החוזים לפחות לעוד שנה, ולכן רכש גז זול על ידי חברת החשמל ייעצר, ואיתו האפשרות להוזלת תעריף החשמל. כשהמגבלה הזו תוסר בשנה הבאה, השוק יקבל מבנה תחרותי יותר.

 

הקביעה מביאה לסיומה הקרוב של הסאגה שליוותה את פעילות השחקנים בשותפות תמר מאז אוקטובר 2019. כפי שנחשף ב"כלכליסט", חלק מהשותפות במאגר, ובראשן (28.75%) ותמר פטרוליום (16.75%), האשימו את דלק ונובל אנרג'י שהן "מצויות בניגוד עניינים" סביב חוזה קטן יחסית מול חברת החשמל, במסגרתו ישראמקו ותמר פטרוליום רצו למכור גז במחיר זול יחסית למקובל בשוק.

 

נובל ודלק הטילו וטו, שהוביל למלחמת האשמות. בנובמבר 2019 הצדדים פנו לעזרת משרדי הממשלה ולרשות התחרות וביקשו לקבוע שנובל ודלק מפרות את מתווה הגז הממשלתי ומונעות מכירת גז זול.  

אסדת קידוח בתמר. "נמשיך להיות שחקן תחרותי במשק הגז" אסדת קידוח בתמר. "נמשיך להיות שחקן תחרותי במשק הגז" צילום: אלבטרוס

 

סוף הריב בין דלק לישראמקו

 

אתמול, כאמור, היועץ המשפטי לממשלה פוסק לטובת דלק ונובל ארנג'י, וקובע שזכות הווטו שלהן עדיין שרירה וקיימת.

 

בהודעה שפירסם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (משפט כלכלי) מאיר לוין נאמר כי "המצב הקיים היום במאגר תמר, לפיו יש בידי נובל למנוע עסקאות מכירה של גז או לכפות בהן תנאים, הוא מצב שבו נובל מחזיקה בזכות וטו. נובל אמנם הפחיתה את שיעור אחזקותיה בתמר ל־25%, אך כיוון שמכירת אחזקותיה נעשתה לחברת תמר פטרוליום, שנחשבת גורם קשור, המכירה אינה נחשבת כמכירה כהגדרתה במתווה הגז". לדבריו, לנובל הוקצה פרק זמן של עד דצמבר 2021 על מנת לעמוד במתווה הגז ולפיכך השורה התחתונה היא ש"היא אינה מצויה, נכון להיום, במצב של הפרת מתווה הגז".

 

לפיכך, לפי חוות הדעת על נובל לשנות את מנגנון קבלת ההחלטות בתמר כך שעד ליום מכירת הזכויות בתמר לצד שלישי שאינו קשור לדלק או נובל, או עד חודש דצמבר 2021, לפי המוקדם מביניהם, נובל לא תחזיק בזכות וטו. מנגד, לדלק לא עומדת זכות וטו, וזו "עומדת בניגוד להחלטת הממונה על התחרות משנת 2006, אשר העניקה פטור מהסדר כובל לשותפות תמר, אך התנתה את מתן הפטור בתנאי שלפיו לא יוכלו דלק וישראמקו למנוע לבדן קבלת החלטות בתמר".

 

לוין מציין כי להבדיל מנובל, על דלק וישראמקו להביא בתוך חודש לתיקון מנגנון קבלת ההחלטות בתמר כך שאף אחת מהן לא תוכל למנוע קבלת החלטות בתמר לבדה.

 

מתמר פטרוליום נמסר בתגובה: "תמר פטרוליום ושותפיה למאגר נחושים להמשיך ולהוות שחקן תחרותי במשק הגז. נלמד את ההחלטה ונפעל לגבש עם שותפינו מנגנון שיאפשר המשך מכירת הגז במחיר תחרותי לטובת הלקוחות, המשקיעים וכלל המשק הישראלי".

x