שירות התעסוקה: עלייה עקבית ומתמשכת בשיעור הצעירים המובטלים
לפי דו"ח "דופק שוק העבודה" העוסק בקיץ 2020, גל האבטלה החדש החל כבר אז: מספר הנרשמים בשירות קפץ ב-94%, מ-34 אלף ביוני ל-65 אלף דורשי עבודה חדשים בחודש הבא אחריו; הצעירים מהווים לראשונה יותר מחצי מהמובטלים. בשירות מזהירים: "החל"ת עלול לקבע אבטלה"
גל האבטלה החדש החל כבר בקיץ: מספר הנרשמים בשירות התעסוקה קפץ ביולי ב-94%, מ-34 אלף נרשמים ביוני ל-65 אלף דורשי עבודה חדשים ביולי. בחודש זה נרשם השיא השלילי של הגל השני עד כה. גם במהלך אוגוסט נרשמו 52 אלף דורשי עבודה - הרבה יותר מאשר ביוני. כך עולה מדו"ח "דופק שוק העבודה" של שירות התעסוקה לקיץ 2020.
בשירות התעסוקה מציינים שייתכן שהמספרים הושפעו במידה מסוימת מתופעת "פיטורי הקיץ" הקיימת מדי שנה, בייחוד ביולי, בשל פיטורים זמניים בתחומים כמו חינוך והשכלה גבוהה. עם זאת אומרים שם, שהנתון הגבוה באוגוסט מחזק את המסקנה שהפער נובע בעיקר מהמשבר הכלכלי המתמשך.
- מתנה לסגר: קיצוץ קטנוני בדמי האבטלה
- כץ: אבטל הקיצוץ של 10% בדמי האבטלה
- לקראת הסגר השני - שאלות ותשובות בנושאי עבודה, חל"ת והתנהלות כלכלית נכונה
לעומת מספרי המובטלים החדשים ביולי, רק 42 אלף דיווחו על חזרה לעבודה - כלומר מספר הנרשמים כמובטלים היא גבוה פי 1.5 מאשר מספר המדווחים על מעבר לתעסוקה. באוגוסט דיווחו רק 20.5 אלף על חזרה לעבודה, כלומר מספר הנרשמים כמובטלים היה גבוה פי 2.5. בשירות התעסוקה מזהירים ש"עובדים שלא חוזרים מחל"ת בשלבים הראשונים, יתקשו לחזור בשלבים מאוחרים יותר, והחל"ת עלול לקבע אבטלה". בסוף חודש אוגוסט היו רשומים בשירות התעסוקה בסך הכל 767 אלף דורשי עבודה פעילים – ירידה של 4.3% לעומת 800 אלף שהיו רשומים בסוף החודש הקודם.
אבטלה כרונית של צעירים
מתחילת המשבר קיים חשש גדול לגבי יצירת תופעה חמורה של אבטלה כרונית של צעירים - ואכן, עלייה עקבית נרשמת בשיעור בני 34-25 המובטלים ממאי עד אוגוסט: מ-31% ל-33%. בני ובנות קבוצות הגיל של עד 34 (כולל 24 ומטה), היוו ביולי-אוגוסט לראשונה יותר ממחצית מכלל הנרשמים בשירות התעסוקה בחודשים אלה (באוגוסט: 53%). מנגד, בקבוצת הגיל המבוגרת ביותר (55 ומעלה), חלה ירידה עקבית בנרשמים: מ-15% במאי ל-12.5% באוגוסט. בשירות מציינים שהתופעה מעידה על קושי למצוא עבודה אך יכולה להעיד גם על הסתמכות על ההחלטה להאריך את תשלום דמי האבטלה עד יוני 2021. כלומר, יתכן שהבטחת דמי האבטלה גורמת לצעירים לא לחפש עבודה.
מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור אמר כי "מסיכום חודשי הקיץ שערכנו, ברור כי התאוששות שוק העבודה נחלשה, שיעור החוזרים לעבודה נמוך מדי, והמשבר הכלכלי-תעסוקתי עדיין בשיאו עוד טרם החלת הסגר השני. המשבר התעסוקתי עתיד ללוות אותנו עוד תקופה ארוכה, והשלכותיו יימשכו לאורך שנים". לדבריו, "יש לשים לב לדורשי עבודה שטרם חזרו לעבודה מאז חודש מרץ ויתקשו עוד יותר לחזור אחרי סגר השני".
שר הכלכלה והתעשייה, עמיר פרץ: "אנו נכנסים לגל השני במצב קשה הרבה יותר מבחינת תעסוקה ביחס למשבר הראשון. חייבים לעבור לחל"ת גמיש על בסיס המודל הגרמני. במידה ונמשיך להסתמך רק על יציאה לחל"ת, נקבע תרבות אבטלה שתישאר איתנו שנים ארוכות".