$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

עוד לפני הסגר השני: ירידה במספר מקבלי שכר באוגוסט

ההתאוששות מהסגר הראשון נבלמה עם ירידה של אלפי מקבלי שכר בחודש אוגוסט, לראשונה מאז שהסתיים הסגר. אף שחלה עלייה במספר המעסיקים המשלמים שכר, בשבוע שעבר נרשמו בתוך יממה מעל ל־5,000 מחפשי עבודה

עירית אבישר 08:0621.09.20

שוק העבודה נכנס אל הסגר השני בנקודת חולשה כאשר ההתאוששות מהסגר הראשון נבלמה, כך עולה מנתוני חברת מס"ב, שבאמצעותה מועברים תלושי שכר ל־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי. מהנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מספר מקבלי השכר בחודש אוגוסט באמצעות מס"ב היה 3.38 מיליון איש — ירידה של 10,000 איש לעומת נתוני יולי. למעשה אוגוסט הוא החודש הראשון שבו נרשמה ירידה במספר מקבלי השכר מאז שהסתיים הסגר הראשון, והמשק החל להתאושש. 

חברת מס”ב (מרכז סליקה בנקאי) מפעילה את מערכת התשלומים להעברות כספים במשק הישראלי. באמצעותה מועברים תלושי שכר לכ־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי — כ־90% מכלל השכירים במשק. הרוב המוחלט של המעסיקים המעבירים משכורות לעובדיהם דרך מס”ב מעסיקים מעל לעשרה עובדים. כך שהנתונים אינם כוללים עסקים קטנים, זעירים ועצמאיים, שם כנראה ההתאוששות אף אטית יותר.

 

המשמעות היא שנקודת הכניסה של המשק אל הסגר השני אינה טובה — ולמעשה בשוק העבודה נבלמה ההתאוששות עוד לפני תחילת הסגר. אפשר להעריך שהדעיכה הזו תמשיך ואף תואץ בנתוני ספטמבר בעקבות הסגר השני שמשבית ענפים שלמים כמו מלונאות ומסחר, שהיו עדיין בשלב ההתאוששות מהסגר הראשון. אינדיקציה ראשונה לכך ניתן היה לראות מנתוני רשות התעסוקה מיום חמישי האחרון ובהם נרשמו בתוך יממה מעל ל־5,000 מחפשי עבודה; לעומת פחות מ־4,000 שדיווחו על חזרה למעגל העבודה.

 

באופן מסורתי חודש אוגוסט נחשב לחודש חלש יותר מבחינת מספר מקבלי משכורות. הסיבה לכך היא שהרבה עבודות זמניות, בעיקר בתחום החינוך, מושבתות בעקבות החופשה. אולם היות שהמשק היה במגמת התאוששות מהסגר, הציפייה היתה שההתאוששות תחפה על הירידה במשרות הזמניות, אולם התאוששות זו נבלמה.

 

סימני בלימה ראשונים נצפו כבר בנתוני יולי — אחרי שבחודשים מאי ויוני נרשמה עלייה של 200 אלף איש בכל חודש במספר מקבלי המשכורות. בסך הכך השתפר מספר מקבלי המשכורות ב־400 אלף איש מאז הסגר הראשון, אך הוא עדיין רחוק ב־270 אלף איש לעומת נתוני מרץ, החודש שבו פרץ משבר הקורונה. 

 

בצד החיובי: נמשכת התאוששות במספר המעסיקים שהעבירו תלושי שכר גם באוגוסט: 15.2 אלף לעומת 15.1 אלף ביולי, ולמעשה מדובר במספר המעסיקים הגבוה ביותר מתחילת השנה, אולם אלה מעסיקים גדולים יחסית.

 

השכר הממוצע נטו בחודש אוגוסט עמד על 7,300 שקלים, בדומה פחות או יותר לשכר הממוצע בחודשים האחרונים. על השכר הממוצע משפיעים שני גורמים מנוגדים: מצד אחד רוב הנפגעים במשבר הם עובדים בעלי שכר נמוך שפוטרו או יצאו לחל"ת, מה שדוחף את השכר הממוצע כלפי מעלה.

 

מצד שני ישנן חברות רבות אשר ביצעו קיצוצי שכר במשבר האחרון, מה שדוחף כלפי מטה את השכר הממוצע, אולם בשורה התחתונה זו כאמור אינה מגמה בולטת, והנתונים נשארים פחות או יותר יציבים.

x