$
בארץ

עוד לפני הסגר: 8 מובטלים התחרו על כל משרה פנויה באוגוסט

כך לפי מחקר של משרד האוצר; בפברואר התחרו 1.4 מובטלים על כל משרה; עוד עולה כי רק 17% מהשוהים בחל"ת באוגוסט העריכו שיחזרו למעסיק שלהם, לעומת 37% במאי

שחר אילן 14:3604.10.20

רק 17% ממי שהיו בחל"ת באוגוסט העריכו שיחזרו למעסיק הקודם שלהם ו-83% לא ידעו. כך עולה ממחקר של הכלכלנית הראשית באוצר בנושא השפעת משבר הקורונה על שוק העבודה באוגוסט האחרון. מהמחקר עולה ירידה משמעותית לעומת 37% שחשבו שיחזרו למעסיק במאי. המחקר קובע כי הנתון מחזק את האפשרות להיווצרותה של אבטלה ממושכת.

 

 

 

כיוון שהמחקר נעשה על המובטלים באוגוסט הוא בעצם מתייחס למי שנשארו מובטלים למרות פתיחת המשק אחרי הסגר הראשון ולא הוחזרו לעבודה, ואינו כולל את רוב מובטלי הגל השני שנשלחו לחל"ת רק בספטמבר. הממצא מעלה את האפשרות שחלק גדול מהשימוש בחל"ת במשק הוא פיקטיבי ומשמש בעצם לדחיית הוצאות והליכי פיטורין.

 

אבטלה אבטלה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

 

הניתוח של הכלכלנית הראשית מתייחס לנתוני האבטלה של החל"ת, כלומר על ההגדרה המצומצמת ביותר של אבטלה שקיימת היום ועמדה בחודשים האחרונים סביב ה-10%. זאת, למרות שמנתוני הביטוח הלאומי ושירות התעסוקה עולה בבירור שמספר המובטלים גדול בהרבה. למרות זאת, יש בחלק מהממצאים עניין רב.

 

מהמחקר עולה שבחודש אוגוסט היו 8.3 מובטלים על כל משרה פנויה במשק, פי 5.7 מאשר בפברואר האחרון לפני המשבר. אז היו 1.4 מובטלים על כל משרה פנויה. ממצא זה, קובעים באוצר, ממחיש את העובדה שעיקר הבעיה בשוק העבודה נעוץ בביקוש נמוך למשרות. הוא גורם לעלייה בנתון בזמן חיפוש העבודה הממוצע ויוצר אף הוא סכנה לאבטלה כרונית.

 

כידוע משבר הקורונה מתאפיין באבטלה שפוגעות בעיקר בבעלי משכורות נמוכות. השכר החודשי הממוצע של המובטלים באוגוסט האחרון עמד ב-2018 על 8,800 שקל לעומת 12,900 שקל של המועסקים. פער של 32%. גם בין הלא עובדים נוצר דירוג פנימי. השכר הממוצע של הנמצאים בחל"ת עומד על 9,600 שקל, של הבלתי מועסקים (דהיינו מי שפוטרו או עזבו את העבודה) על 8,000 שקל בלבד ושל אלה שהתייאשו מלחפש עבודה על 6,500 שקל בלבד.

 

המחקר מגלה שפערי השכר בין המועסקים לנמצאים בחל"ת נובעים בעיקר מהיקפי המשרה. היקף המשרה הממוצע של מי שהיו באוגוסט בחל"ת נמוך ב-19% משל מועסקים. המשמעות: 70% מהפער בשכר בין המועסקים לנמצאים בחל"ת נובעים מהיקף המשרה ורק 30% מפער בשכר השעתי. התוצאה המפתיעה של הפערים בהיקפי המשרות. בעוד מספר המועסקים ירד באוגוסט האחרון ב-6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, מספר שעות העבודה ירד ב-2% בלבד.

x