$
בארץ

הלמ"ס: הסיכוי של צעיר מאשכול גבוה ללמוד באוניברסיטה כפול מזה שבאשכול נמוך

עוד עולה כי הסיכוי של יהודים להשיג תואר אקדמי גבוה פי 1.6 משל מוסלמים, אבל הסיכוי של נוצרים גבוה משל יהודים; נשים היו רוב של 60% מבין הסטודנטים בשנה שעברה

שחר אילן 13:0115.10.20

הסיכוי של צעיר יהודי מהאשכולות הגבוהים (10-8) ללמוד לתואר ראשון גדול פי 1.9 מהסיכוי של תלמיד מהאשכולות הנמוכים (3-1). הסיכוי של תלמיד יהודי מאשכולות הביניים (7-4) גבוה פי 1.2 מזה שבאשכולות הנמוכים. פערים חברתיים קשים אלה עולים מנתונים שמפרסמת היום (ה') הלמ"ס לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית ביום ראשון הקרוב.

 

 

 

הנתונים מתייחסים לשנת הלימודים תש"ף (2019/20), והם מושפעים בין היתר מכך שיהודים רבים באשכולות הנמוכים הם חרדים.

 

הנתונים על הפערים החברתיים מתפרסמים השנה לראשונה. בלמ"ס מסבירים ש"בנוסף למידע על אודות מספר הסטודנטים חשוב לדעת מהו חלקם היחסי באוכלוסייה. היגד כמו: 'יש הרבה סטודנטים באוכלוסייה' הוא חסר משמעות כיוון שצריך לדעת 'ביחס למה?', כלומר מהו חלקם היחסי של הסטודנטים באוכלוסייה". לכן הלמ"ס חישבה נתון נוסף – הסיכוי של אדם ממגזר להיות סטודנט וכן השוותה בין המגזרים.

 

 

אוניברסיטת חיפה אוניברסיטת חיפה צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

 

הסיכוי של יהודים ללמוד לתואר ראשון גדול פי 1.4 מזה של הערבים. הסיכוי של יהודים גדול פי 1.6 מזה של מוסלמים, אך נמוך יותר מזה של נוצרים-ערבים (יחס של 0.8). כלומר, בגילי 39-18, שיעור הסטודנטים בקרב הנוצרים-ערבים (9.3% מכלל הנוצרים-ערבים) גבוה מהאחוז בקרב יהודים ואחרים (7.4%).

 

 

חלוקת תארים באוניברסיטת בר אילן חלוקת תארים באוניברסיטת בר אילן צילום: עומר הכהן

 

בלמ"ס מציינים שבעשור האחרון עלה שיעור הסטודנטים הערבים באופן משמעותי בכל התארים: בתואר ראשון הוא עלה מ-13% ל-19%. עם זאת מחקר של האוצר ציין אשתקד שחלקם של הערבים באוכלוסיית הצעירים הוא 30%. לכן גם אחרי העלייה אנחנו רחוקים משוויון. מעבר לפער החברתי סיבה נוספת לשיעור הנמוך של סטודנטים ערבים, היא שצעירים ערבים רבים מעדיפים ללמוד מחוץ לישראל.

 

נשים היו רוב של 60% מבין הסטודנטים

 

בשנת תש"ף (2019/20) היו 60 מוסדות להשכלה גבוהה, ובהם למדו לקראת תואר או תעודה אקדמית 327 אלף סטודנטים (כולל 50 אלף סטודנטים שלמדו באוניברסיטה הפתוחה).

 

מספר הסטודנטים החדשים לתואר ראשון עלה בכ-2,500, שהם 4.6% לעומת השנה הקודמת. נשים היו רוב של 60% מבין הסטודנטים. התופעה הזו נובעת במידה רבה מכך שמורות עושות תואר אקדמי אך נראה שגם מתפיסה של גברים ריבים שהתואר האקדמי מיותר.

 

נתון מדאיג: מספר הסטודנטים החרדים החדשים ירד ב-95 נפשות (2.8%) לעומת השנה הקודמת. בשנת תש"ף (2019/20) למדו במוסדות ההשכלה הגבוהה, כולל האוניברסיטה הפתוחה, 13,100 סטודנטים חרדים, מתוכם 8,400 נשים (67%).

x