דו"ח המבקר
משרד החינוך לא יודע לכמה תלמידים יש מחשב בבית - למרות שהיתה לו חצי שנה לבדוק
מתניהו אנגלמן קובע כי לפחות 135 אלף תלמידים החלו את שנה"ל בלי אפשרות ללמידה מרחוק, וכי משרד החינוך מתבסס על נתונים של ה-OECD בנושא; בנוסף, כך לפי המבקר, לאוצר וללמ"ס הערכות גרועות הרבה יותר לגבי המחסור במחשבים. אנגלמן: המצב עלול להחמיר את אי השוויון
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן קובע - בדו"ח ביניים בנושא למידה מרחוק בתקופת הקורונה שפורסם היום (ב') - כי למשרד החינוך אין תמונת מצב בנוגע לכמות המחשבים שנמצאים בידי תלמידים לצורך למידה מרחוק, וכי לא ברור מתי תהיה לו; זאת, למרות שהיתה לאנשיו חצי שנה להיערך לנושא מאז תחילת משבר הקורונה. לפי המבקר, העובדה שטרם חולקו מחשבים לתלמידים נזקקים אומרת שלפחות 135 אלף מהם החלו את שנת הלימודים בלי אפשרות להשתתף בלמידה מרחוק.
- למידה באמצעות עשייה: על אפשרות לחינוך אחר
- הכינותי מראש, והעליתי לזום: חוגים לילדים בלמידה מרחוק
- לתלמידים עם בעיות קשב וריכוז אסור לוותר על הטיפול - גם בבית
נתוני הדו"ח מאשרים למעשה אחד לאחד את פרסומי כלכליסט, לפיהם הערכות משרד החינוך לגבי מספר המחשבים החסרים נמוכות בהרבה מהערכות גורמי ממשלה אחרים, וכי 150 אלף המחשבים שצפוי המשרד לקנות יפתרו רק חלק מהבעיה.
אנגלמן קובע כי "עם פתיחת שנת הלימודים אין בידי משרד החינוך תמונת מצב מלאה כנדרש, בדבר אמצעי קצה וחיבור לאינטרנט בבתי התלמידים (והמורים)". זאת למרות שעברה חצי שנה מתחילת הסגר הראשון, אז החלה הלמידה מרחוק. "יתרה מכך, אין מועד ברור שבו צפוי שתהיה למשרד תמונת מצב כזו".
לפי הערכת משרד החינוך, ל-135 אלף תלמידים אין מחשבים. הערכה זו מבוססת על נתוני ה-OECD שנאספו במבחני PISA 2018, ולא על איסוף נתונים מהשטח. הערכות אחרות שמביא המבקר סותרות אותה. על פי הלמ"ס, ל-23% ממשקי הבית בישראל אין מחשב, אך נתון זה כולל משפחות שאין בהן תלמידים. על פי מרכז המחקר והמידע של הכנסת, ל-16% מהמשפחו אין מחשב.
ממיפוי שערכה הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שירה גרינברג, עולה כי ל-42% מכלל התלמידים בחברה החרדית (127 אלף) אין מחשב, ול-72% מהתלמידים החרדים אין חיבור לאינטרנט; כמו כן, ל-26% מהתלמידים בחברה הערבית (120 אלף) אין מחשב, ול-38% אין חיבור לאינטרנט. יצוין שמשרד החינוך מתכוון לקנות למגזר החרדי 64 אלף טלפונים ניידים 'כשרים', אלא שנראה שגם במקרה זה מדובר בתשובה רק לחלק מהצרכים. מנתוני הכלכלנית עולה עוד שבעשירון הראשון (הנמוך ביותר) יש רק מחשב אחד לכל ארבעה תלמידים, ורק ל-45% ממשקי הבית יש חיבור לאינטרנט.
מטרת משרד החינוך ברכישת 150 אלף מחשבים היא להתקרב למצב של מחשב בכל בית לא חרדי (כלומר, כל משפחה שמעוניינת במחשב). אלא שהמבקר מצביע גם על הבעייתיות בשאיפה זו, שרחוקה מאוד ממצב של מחשב לכל ילד. על פי נתוני PISA 2018, שבהם משתמש משרד החינוך, בכמעט רבע מהמשפחות בישראל (23%) יש עד מחשב אחד - אבל במשפחות רבות יש כמה ילדים שמתחרים על המחשב הבודד. אנגלמן ממליץ לעורך בדחיפות מיפוי של המחסור באמצעי הקצה של תלמידי בת הספר.
המבקר גם מציין את הבעייתיות הרבה בלוח הזמנים של המשרד, לפיו חצי מהמחשבים שקנתה המדינה יסופקו רק עד סוף ינואר, והחצי השני עד סוף השנה. "ביצוע התוכנית של משרד החינוך לרכישת מחשבים להשלמת המחסור אינו מתקדם בצורה מיטבית", הוא כותב, במה שיכול להיחשב למופת של לשון המעטה. הוא קובע כי "המשמעות היא ששנת הלימודים נפתחה כשלתלמידים רבים מאוד (לפחות 135 אלף) אין יכולת ללמידה מקוונת מרחוק". המבקר קובע שהמחסור באמצעי קצה עלול לגרום להגברת אי השוויון במערכת החינוך, לשוטטות של התלמידים ולהשבתת ההורים מעבודה.
משרד החינוך מטיל בתגובתו את האחרות למחדל המחסור במחשבים על קודמיו של שר החינוך הנוכחי יואב גלנט. בתגובת המשרד נאמר ש"עם כניסתו של שר החינוך יואב גלנט לתפקיד, ב-18 במאי, הנחה השר את גורמי המקצוע במשרד לבחון את הלקחים מתקופת הסגר בתחום הלמידה מרחוק. בתום התחקיר התגלו פערים חמורים שנוצרו בעשור האחרון והשר הכריז על רפורמה מהותית".
המשרד מציין כי "במסגרת תוכנית 'לומדים בביטחון', תוקצבו 1.2 מיליארד שקל במיוחד לצורך הלמידה מרחוק. מדובר בתקציב גדול ותקדימי שלא היה כדוגמתו". עיקר התקציב מיועד לרכישת 150 אלף מחשבים עם מודמים ו-64 אלף טלפונים 'כשרים' לשימוש התלמידים, וכן להקמת תשתיות תקשוב בבתי הספר.