הפרטת נמל חיפה יצאה לדרך עם הצעות ראשוניות מקבוצות מקומיות וזרות
במהלך החודשים הקרובים יוכלו החברות שהביעו התעניינות ברכישת הנמל לקבל נתונים כספיים ולבחון את הפעילות, כאשר שלב הגשת ההצעות הכספיות המחייב צפוי להתחיל בפברואר 2021
רשות החברות הממשלתיות קיבלה היום (ה') מספר הצעות מגופים מקומיים וזרים, במסגרת הליך הפרטת הפעילות של נמל חיפה. בכך יצא ההליך לדרך רשמית, כאשר במהלך החודשים הקרובים החברות שהביעו התעניינות ראשונית ברכישת נמל חיפה יוכלו לקבל נתונים כספיים ולבחון את הפעילות, כאשר שלב הגשת ההצעות הכספיות המחייב יבוצע בחודש פברואר 2021.
- הממשלה אישרה ההסכם עם האמירויות; אוניה ראשונה מהאיחוד הגיעה לנמל חיפה
- המדינה מנסה למשוך חברות אמריקאיות להתמודד על הפרטת נמל חיפה
- חברת נמלי הים תשקיע 70 מיליון שקל ברכישת גוררות
הפרטת נמל חיפה יצאה לדרך בסוף 2019. מדובר הפעם השנייה בה מפריטה המדינה נמל, לאחר שנמל אילת הופרט ונקנה על ידי האחים נקש ב-2013 בעבור כ־120 מיליון שקל. המדינה מחפשת גוף או קבוצה עם ניסיון בהפעלת טרמינלים ימיים ועם אחזקות בנמל זר של לפחות 30%, כזה שיוכל להתחרות בנמל הסיני הפרטי שנבנה בחיפה ויפעל בעוד כשנה וחצי.
רשימת הפונות כוללת את: קבוצה המורכבת מקונסורציום ממספר מדינות: ארצות הברית, בריטניה, תורכיה וישראל, כאשר החברות בה הן Yilport, Greanstone, GPH ואלי טילס; מספנות ישראל יחד עם החברה הבינלאומית DPW; קבוצה הכוללת את חברת Europort הבלגית יחד עם חברת שמן תעשיות; החברה ההודית Adani ports; חברת תעבורה וחברת ממן שהגישו הצעות בנפרד (שתיהן תחת אותה קבוצת אחזקות); חברת לאומי פרטנרס; קרן ההשקעות אלייד; קרן טנא שמחזיקה את גדות כימילקים בחיפה; משפחת אונגר יבואני כלי רכב יחד עם קרן ההשקעות ג'נריישן קפיטל; קבוצת מדלן בניהולו של רפי דניאלי (מנכ"ל צים לשעבר) יחד עם חברת הטרמינלים האמריקאית SSA marine; קרן קיסטון; שפיר הנדסה; קרן אלומה, מבטח שמיר וכלל תעשיות בשליטת לן בלווטניק.
שר הדיגיטל ח"כ דוד אמסלם, שאחראי על רשות החברות, אשר מובילה את המהלך, אמר כי "חברת נמל חיפה היא נכס לאומי אסטרטגי של מדינת ישראל. הליך המכירה נוהל בצורה מיטבית והביא עניין בינלאומי רב".
מנהל רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט סיכם ש"הפרטת הנמל וכניסת משקיע אסטרטגי, תחזק ותשביח את החברה ותתרום לפיתוח עסקי מואץ באזור כולו".
לטענת המדינה, התחרות בין הנמלים תוריד מחירי פריקה וטעינה ותוזיל את העלות לציבור. ההפרטה כוללת יציאה לגמלאות של כ־200 עובדים הנמל בעלות של כ־2.7 מיליון שקל לעובד, חסינות מפיטורי התייעלות לאורך עשר שנים ורשת ביטחון ממשלתית של עד 70% משכרם. נתבי החברה - כ־100 במספר (מחלקת ים) - עברו בחודש שעבר לידי חברת נמלי ישראל, שמקימה שתי חברות בת - אחת חיפאית והשנייה אשדודית - שכל אחת מהן תשרת את כלל השחקנים.