חשיפת כלכליסט
כך הפכה אילנה סקר מועמדת יחידה לוועדה למינוי שופטים
עורכות דין בכירות ביניהן אמי פלמור, ארנה לין ורויטל סויד הוצעו כמועמדות אבל החליטו להימנע משום שראש הלשכה חימי רצה את סקר. גורמים משפטיים: "חימי רוצה להשפיע דרכה וצמרת המשפט שותקת"
שורה של עורכות דין בכירות שקלו להתמודד על מקום בוועדה למינוי שופטים מטעם לשכת עורכי הדין, אולם החליטו לבסוף שלא להתמודד לאחר שהבינו שראש הלשכה אבי חימי תומך בעו"ד אילנה סקר לכהונה נוספת, ובהיותו מגובה ברוב במועצה הארצית של הלשכה המועמדת שלו צפויה להתמנות – כך נודע ל"כלכליסט".
בין עורכות הדין ששקלו להתמודד היו בין היתר אמי פלמור, שכיהנה כמנכ"לית משרד המשפטים; עו"ד ברוריה לקנר, חברת המועצה הארצית של הלשכה; עו"ד ארנה לין, מבכירות עורכות הדין בתחום העבודה; עו"ד רחל תורן המתחמה בפלילים ועו"ד רויטל סויד, לשעבר ח"כ ממפלגת העבודה.
- אילנה סקר מכתימה את הוועדה לבחירת שופטים
- מסכת ההטעיות של עו"ד אילנה סקר בדרך לבחירת שופטים
- חתיכת תיק: אילנה סקר קיבלה 150 תיקים מכלל ביטוח
בפועל, כל המועמדות נותרו על הנייר בלבד. עם חלקן אפילו לא נערכה בדיקת היתכנות ראשונית מצד חברים במועצה הארצית של הלשכה. הסיבה לכך, לפי גורמים בכירים בלשכה, היא ההבנה שמרגע שסקר החליטה להתמודד לקדנציה שלישית כשהיא זוכה לתמיכת ראש הלשכה והמעגלים במועצה המחויבים לו, אין סיכוי למועמדת אחרת.
בדיעבד, מצאו עצמם חלק מחברי המועצה במבוכה, בעקבות חשיפת "כלכליסט" שלפיה עו"ד סקר קיבלה תיקים מחברת הביטוח כלל, ולמרות זאת לא פסלה את עצמה מהדיונים על מינויה של עו"ד צילי נוה (שהיא בכירה בחברת כלל) לשופטת – אף שנכשלה בקורס ההכנה למועמדים לשיפוט.
בעקבות הפרסום הודיעה נוה על הסרת מועמדותה לשיפוט. לעומתה, עו"ד סקר, שכלפיה מופנית מירב הביקורת והאחריות למנוע את ניגוד העניינים, לא מסרה הודעה דומה, והיא ממתינה לשבוע הבא בציפייה שלשכת עורכי הדין תכריז עליה כנציגתה בוועדה לקדנציה נוספת עד 2024.
רק לפני כשלושה חודשים בחרה לשכת עורכי הדין בעו"ד מוחמד נעמנה כנציגה בוועדה, במקומו של עו"ד אפי נוה. מקומו של נוה התפנה כבר לפני שנתיים אך עד היום לא אויש בין היתר משום שהוועדה למינוי שופטים לא כונסה בגלל רצף מערכות הבחירות. המקום הנוסף ששמור ללשכת עורכי הדין בוועדה, שאותו מאיישת סקר מינואר 2015, מתפנה באופן רשמי בינואר 2021. מדובר במקום ששמור על פי חוק לאישה בלבד. ראש הלשכה חימי נמנע מהצבעה משותפת לשני נציגי הלשכה יחדיו במועצה הארצית במטרה למנוע דילים של תמיכה במועמדים מסוימים בתמורה לתמיכה במועמדים אחרים.
חימי רוצה שקט תעשייתי
על פניו, חימי אינו מחויב לאילנה סקר, בעיקר בשל העובדה שכבר השלימה שתי קדנציות בוועדה. עם זאת, חימי הוכיח במהלך כהונתו ששקט תעשייתי הוא יעד ראשון במעלה מבחינתו. סקר הצטיירה, לפחות עד חשיפת הפרשה, כמועמדת כזו: נייטרלית, לא מעוררת מחלוקות ומקובלת פחות או יותר על כולם. גורם המקורב לחימי אמר אתמול: "חימי כבר ׳נתן׳ נציג אחד לערבים, ולמרות שזה נציג מטעמו, לא נראה שחימי מצליח להשפיע עליו. לנעמנה יש אג'נדות משל עצמו. כנראה שחימי מאמין שדרך סקר הוא יוכל להשפיע". בפועל, סקר הצליחה לקבל תמיכה גם ממחנה השמאל בלשכה, גם מהימין וגם מחימי ואנשיו.
בכדי להבין עד כמה גורפת התמיכה בסקר צריך להביט רק במי שהריצו אותה לקדנציה נוספת. מן העבר האחד עו"ד איתן לדרר מפרקליטות המדינה ושותפו לסיעה של מוחמד נעמנה, ומן העבר השני עו"ד רועי אברהמוביץ המזוהה עם הליכוד. תומך נוסף בסקר הוא עו"ד שמעון כץ, יו"ר ועדת האתיקה ומאנשיו של אפי נוה, ומנגד גם גליה שמילוביץ, אחת המתנגדות לנוה.
סקר הייתה צלע בברית שנכרתה בשעתו בין יו"ר הלשכה לשעבר אפי נוה לבין שרת המשפטים לשעבר איילת שקד. גורם משפטי בכיר אמר אתמול על סקר: "בדעות הפוליטיות שלה היא לגמרי שמאל. היא היתה עם הימין רק בגלל שאפי נוה היה עם הימין".
עם זאת, סקר שבקדנציה הקודמת היתה כאמור חלק מהברית של נוה ושקד, מקבלת גם את תמיכת הימין.
חבר במועצה הארצית אמר: "במהלך כל הקדנציה של אפי נוה כולם היו עם סקר בקשר טוב. היא חביבה ונחמדה, אין להם סיבה לקום ולהתפך עליה".
"אילנה עושה עבודת רגליים, מגיעה לכל מקום", הוסיף גורם אחר. "היא תמיד תשמע אותך. אם חשוב לך לבלום שופט גרוע או חשוב לך לקדם מישהו ראוי אחר – אילנה תקשיב לך. זו הסיבה שהיא זכתה לתמיכה גורפת".
ניסנקורן וחיות שותקים
על אף חשיפת פרשת צילי נוה, שר המשפטים אבי ניסנקורן ונשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות שומרים על שתיקה רועמת. גורמים משפטיים סבורים שלאיש מהם אין סיבה לסכן את מאזן הכוחות שנוצר כעת בועדה לטובתם כאשר שלושת נציגי השופטים, שר המשפטים ושני נציגי הלשכה הם בעלי רוב אוטומטי להעביר כמעט כל מינוי בו יחפצו, מול שלושת נציגי הדרג הפוליטי מהימין: מירי רגב, אסנת מארק וצביקה האוזר.
בסביבתם של חיות וניסנקורן אמרו אתמול כי ההכרעה בנוגע לזהות נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים אינה מוטלת לפתחם של שר המשפטים או של שופטי העליון וכי זוהי מלאכתה של הלשכה. על הנייר שר המשפטים ונשיאת העליון אכן לא קשורים להחלטות לשכת עו"ד מי יהיו נציגיה בוועדה. ובכל זאת, ניתן היה לצפות לאמירה ערכית של ראשי המערכת, שתחת זאת ממשיכים לשמור על שתיקה רועמת מול הממצאים המטרידים. ״התחושה היא שניסנקורן וחיות מוכנים אפילו לטייח פרשת שחיתות, והעיקר שלא לסכן את הרוב שיש להם בוועדה״, אומרים גורמים משפטיים.
מי שנוקטת קו מעט שונה היא מ״מ מנכ״ל משרד המשפטים, סיגל יעקובי. מלשכתה נמסר: ״בעקבות הפרסומים פנתה יעקובי לעו״ד סקר לקבל את התייחסותה לדברים על מנת שתוכל לגבש עמדה לפני ההצבעה במועצה״.
עדיין אפשר לשנות
במצב העניינים שנוצר ראש הלשכה אבי חימי עדיין יכול לעשות מעשה. המועד האחרון להגיש מועמדויות לתפקיד נציגת הלשכה בוועדה למינוי שופטים חל ביום שלישי לפני שבוע, וסקר היא אכן היחידה שהגישה מועמדות. חימי הודיע כי ביום שלישי בעוד שבוע תתכנס המועצה הארצית לצורך הכרזה על הנציגה. אבל בפני חימי ניצבות עוד אפשרויות פעולה. הוא יכול להסתייע ברוב שיש לו במועצה ולהצביע נגד מועמדותה של סקר. היותה מועמדת יחידה לא הופך אותה אוטומטית לנציגת הלשכה, שכן היא עדיין זקוקה לתמיכתם של רוב חברי המועצה בהצבעה.
המועצה הארצית יכולה למנות ועדת איתור, שתציע שמות של נשים המתאימות לתפקיד. אפשרות נוספת היא להחליט לפתוח שוב את המירוץ להגשת מועמדויות. ללא אילנה סקר, סביר להניח שיהיו כמה נשים שיחשקו בתפקיד.
מדוברת בתי המשפט נמסר: "נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה לבחירת שופטים נבחרים על ידי הלשכה באופן עצמאי וללא מעורבות של הרשות השופטת. ככל שיש טענות בעניין מועמד זה או אחר יש להפנותן למועצה הארצית. הטענות בעניין מפות אינטרסים הן חסרות יסוד".