בלעדי לכלכליסט
יבואני הרכב יידרשו מפברואר להציג מסמכים שימנעו את עקיפת מתווה המס הירוק
רשות המסים הודיעה היום ליבואנים כי יצטרכו להגיש עבור כל רכב המגיע לישראל הצהרת COC - מהלך שימנע שינויי מפרט, שאפשרו עד כה זיכוי גבוה יותר במס
רשות המסים יוצאת למהלך המיועד למנוע מיבואני הרכב לעקוף את הוראות מתווה המס הירוק, כך עולה ממסמך שנשלח היום ליבואנים. במסגרת זו תדרוש מהם רשות המסים מסמכי תקינה מיוחדים לכל מכונית. בשנה שעברה היה ניסיון דומה של רשות המסים, אך יישומו נדחה כמה פעמים. כעת, כפי שעולה מתוכן המסמך, יידרשו היבואנים מפברואר הקרוב ליישר קו.
- טיוטה ראשונה לעדכון המס הירוק: יותר מסים לא פחות מזהמים
- בספרד: חבילת תמריצים לרוכשי רכב; בישראל: התייקרויות בגלל המס הירוק
- הצגת מתווה המס הירוק על מכוניות חדשות תידחה לאוגוסט
כיום מוטל על מכוניות חדשות המשווקות בארץ מס קנייה בהתאם לסוג הרכב: גובה המס על מכונית רגילה הוא 83%, וממנו מנוכים עד 17 אלף שקל, בהתאם לרמת הזיהום; מס הקנייה על רכב חשמלי הוא 10%; והמס על מכונית היברידית הוא 45%. אבל בינואר הקרוב ייכנס לתוקף מתווה המס הירוק החדש. מס הקנייה על המכוניות ההיברידיות יעלה מ-45% ל-50%. לכאורה, מדובר בסכום פעוט, אך בפועל מדובר בהתייקרות פוטנציאלית של 3,500-2,000 שקלים למכונית עממית.
מכיוון שכך, יבואני הרכב יצטרכו לספוג חלק מההתייקרות. אולם יש להם שיטה שכבר שימשה אותם בעבר: יבואן הרכב יכול לבקש מהיצרן לשנות פריטים קטנים במכונית, שתורמים לרמת הזיהום שלה - לדוגמה, להתקין צמיגים צרים יותר, או להימנע מהתקנת גגון.
אלא שברשות המסים נערכים לכך כעת ומודיעים כי מ-21 בפברואר 2021 תידרש כל מכונית שתיכנס לישראל להצהרת COC. מדובר, למעשה, בסוג של תעודת זהות למכונית - ספרון המפרט את כל היבטיו הטכניים והמכניים של הרכב, ממידת הצמיגים ועד לאביזרי הבטיחות. כך מתכוונים ברשות המסים למנוע מצב שבו יבואן הרכב יכניס לישראל דגם שיצרן הרכב עשה בו "שיפורים", באופן שיאפשר זיכוי מס גבוה יותר.
הליך הצגת ספר ה-COC הוא טכני לחלוטין, אך רכב שהמפרט שלו לא עונה על כללי ה-COC לא יוכל להיות מיובא לישראל. המשמעות הבעייתית היא שמהלך כזה גם מונע בפועל יבוא של מכוניות שהן מעט פחות מזהמות, למשל בגלל שהן קלות יותר, או שגלגליהן מייצרים פחות התנגדות.
זאת ועוד. ההודעה של רשות המסים על מועד הכניסה של תקנה זו לתוקף אינה מפתיעה, שכן בימים אלה ממש נערכים יבואני הרכב להגעת "רכבת מכוניות" היברידיות, שאמורות להיכנס לישראל עד 30 בדצמבר. מכוניות שישוחררו מהמכס לפני תאריך זה, במיוחד ההיברידיות שבהן, יימסרו ללקוחות בחודשי השנה הראשונים. אותו עיכוב בהגשת מסמכי ה-COC מאפשר ליבואני הרכב למכור מכוניות בחודשים ינואר-פברואר. לנוכח אובדן ההכנסות המשמעותי ממיסוי רכב אשר התרחש השנה בגלל הקורונה, מתבקש מתן "אוויר לנשימה" ליבואני הרכב.